Azi mi-am prins urechile în apă. Ştiu, am un talent nenatural de a mă complica dar poate prinde bine pe termen lung. Plecând de la ideea străbabelor noastre latine, că strămoşii romani se delectau mai mult cu vin, „Quod me nutrit me destruit” ( dap, obişnuiţi-vă cu ideea înjur în latină când nu te aştepţi) mi-am adus aminte că la mine se întâmplă multe deodataă.
Mă mut, mă reped într-un regim de viaţă sănătoasă şi trebuie să fac şi economii, am auzit că or să facă un personaj inspirat din mine în Xmen aşa eficientă sunt. Să mă mut ar fi uşor, să mă apuc de viaţă sănătoasă la fel de uşor, acum bat câmpii, cum să fie uşor să renunţi la bere şi suc şi alte bunătăţuri înmuiate şi îmbibate în zahăr?
Să le fac pe amândouă cu buget limitat, eh asta e de mine. Dacă renunţ la bere şi suc logic trebuie să beau şi eu ceva. Storcătoarele de fructe sar lejer de 300 de lei şi nici livada in parcarea blocului nu o să am, aşa că probabil o să investesc prin decembrie intr-un storcator de citrice cand imi pot lua portocale cu 3 lei kilu, dar de ăsta mă uit prin noiembrie că acum portocalele cresc la pret si scad la gust.
Apă? E problematic. Singurul oraş din lume în care pot să beau apă de al robinet este Viena. Dar vienezii sunt snobi, ei au apă de izvor şi in tancul de la toaletă imaginati-va cum e cu apa potabila. Să nu mai zic că nu ne putem compara cu ei de nici o culoare la calitatea conductelor, parametrii şi bun simţ.
Apa de la robinet pur şi simplu?
Apa plata la bidoane mari? Sigur că eu cred că aia e apă de izvor cum cred şi că băncile sunt de fapt nişte instituţii de binefacere.
Apă plata la bidoane de doi litri? Cu un calcul sumar un bax de 12 litri ma costa 15 lei, imi trebuie 5 baxuri pe luna deci 75 de lei. Berea e mai ieftina decat Borsecul frate.
Şi aici începe odiseea apei pure la domiciliu.
Apa distilata? Aparatele sunt vreo 1000 de lei minim si pe urma apa distilata o fi ea pura dar e si demineralizata, e drept ca nu din apa in sine iţi asiguri mineralele, dar apa are obiceiul de a antrena si ce mai gaseste prin tine cand decide sa te paraseasca, înclin sa exclud varianta, prea scumpă şi nu mă convinge ca avanataje.
Apă purificată. Cană de purificare sau aparat inteligent? Filtrele sunt vreo 450 de lei, nu am mai verificat cat costa refolosibilele pentru că din pretul iniţial îmi iesea litrul mai scump decat apa plata Borsec
Cănile? Hm par o afacere draguta si nu foarte scumpa, cana in sine e cam 100 de lei, filtrul undeva la 35-40 se schimba la vreo 150de litri, as economisi 50 de lei pe luna incepand cu luna a treia. Bine, daca folosesc cana asta numai pentru apa de baut, în fond pe aia din ceai, cafea, supa, mancare o fierb si ma indoiesc sa mi se traga moartea taman de la apa fiarta din mancare.
600 de lei pe an care să nu se ducă pe apa sâmbetei la propriu mi se pare o idee de luat in seama, probabil articolul asta va avea o continuare cu modelele finaliste, sa vedem cine primeste coroniţa de Mi-s cana de filtrare.
Buna,
Eu mi-am cumparat o carafa de sticla (1 litru) din supermarket cu 6 lei. O umplu cu apa de la robinet si pun in ea 1 lingurita de suc de lamiie proaspat stors sau 1 lingurita de otet de mere.
Daca-i mai zic apei un simplu „multumesc” asa cum am vazut aici : http://apazen.blogspot.ro/2013/02/nimic-nu-e-mai-moale-si-mai-subtire-ca.html
am o apa buna la gust si sanatoasa.
Nu ca nu imi plac teoriile despre multumire, dar pentru clorul din apa cred ca am nevoie de mai mult decat ” multumesc” sa nu mai vorbesc de diverse care se pot gasi in apa potabila si pe care zeama de lamanie nu le poate neutraliza
Faptul ca mi-ai sters comentariul in care eu am expus pe scurt valoarea inestimabila a sucului de lamiie in purificarea apei de baut demonstreaza ca nu-l apreciezi.
Si, de ce-mi zici ca nu lasi comentarii care „ma duc pe pagini ce nu pot fi gasite”
am pus un singur link in primul meu comentariu si este activ, l-am verificat de doua ori chiar de aici de pe blogul tau.
Tot eu sunt,
Dacă tot te-ai pus pe şters comentariile mele, sterge şi postul ăsta, oricum pe mine nu mă afectează nici la sănătate nici la buzunar !
De fapt am stat sa ma gandesc daca sa aprob un comentariu care imi interpreteaza rautacios cuvintele, de asemenea m-am intrebat daca sa las comentarii care ma duc pe pagini ce nu pot fi gasite. Pana sa ma decid eu ai mai scris cate ceva si m-am lamurit, nu e cazul sa le aprob
Da, chiar ai dreptate, lamîia nu ajuta în nici un fel la purificarea apei, oţetul la fel şi nici cuvîntul „multumesc” n-are valoare, de aceea mi-ai şters comentariul. Nu ti-am interpretat rautăcios cuvintele, nu-mi stă în caracter aşa ceva. Te rog să stergi toate comentariile mele de aici, imi pare rau ca te-am deranjat cu părerile mele despre purificarea apei !
Absolut prezentul comentariu nu este rautacios deloc, asa cum nu era nici ideea ca eu am o „parare asa proasta despre lamaie” la care nu am idei cum ai ajuns
Apa din orasul meu vine direct din Dunare, deci nici sa ma spal cu ea nu-mi vine. De baut, beau doar apa plata – am trecut la bidoane de 5 litri pentru ca sunt mai ieftine, dar merg pe firme ceva mai cunoscute. Pentru gatit, tot apa plata folosesc in majoritatea cazurilor, dar aici o cumpar pe cea mai ieftina, care pretinde ca e tot de izvor. Poate gresesc, dar macar psihic sunt mai linistit stiind ca nu beau apa din Dunare.
Pt ca mi-e greu sa transport bidoane de plastic pline, si apoi sa le arunc goale, mi-am luat cana de filtrat. Am urmarit oferte si la cana, si la cartuse. Costurile sunt mai mici decat apa la bidon, in plus folosit si la gatit.
Tu calculezi costurile pe apa timp de un an? Adauga si costurile cu tratamentele de rinichi: apa calcaroasa (asa e unde locuiesc eu), prin fierbere formeaza particule de calcar si mai mari si acelea se depun (eu dupa ce fierb 2-3 ori oua intr-un vas, are fundul alb!.
Despre storcator de fructe si alte cele, poti sa consumi fructele ca atare. Tot apa contin. Sau daca vrei neaparat suc: pt citrice folosesc unul din plastic de 2 lei (am avut unul de sticla, comunist, da rnu stiu unde e); pt celelalte fructe si legume (moi, zic, nu pune morcovi) : blender vertical din cele mai ieftine ( am dar 40 lei pe unul si tine de 2 ani).
Vara profita de pepene, caise, prune, tot ce e pe piata, surse locale. Cele mai ieftine sunt mai bune decat orice alt produs.
Poti incerca sa culegi singura, in timpul plimbarilor. Si mere acre, si fragute, si leurda, urzici, papadie, maceste, combinat cu miscare – natura ne da multe cadouri, uitam sa le apreciem.
Stiu ce spui, m-am limitat la calculul ala pentru ca nu stiu unde as fi ajuns daca le luam pe toate la rand. Si da, am calculat pe un an pentru ca asa la 50 de bani nu ma impresioneaza si totusi nu-mi dau seama unde sunt banii la sfarsitul anului
…eu am citit articolul cu voce tare şi ne-am distrat niţel. Bărbatul meu bea apă minerală parţial degazificată Tuşnad, sticlă verde.Inutil să îţi spun ce risipă facem, da? Şi cică la noi pe stradă e un izvor.Vine lumea cu bidoanele.Mie …îmi pare tot ca cea din conducte: mai precis am o bănuială că nu e izvor…