Vacanta

Că am tot văzut articole pe tema asta legate de concedii și vacanțe, dacă renunțăm sau nu la ele și încep să cred că nu mai știm ce e vacanța.

Vacanța e perioada aia în care stai și te hodini după un an de muncă, ea presupune o singură treabă odihna ca atare nu este legată de colindatul lumii, de vizitatul altor țări sau orașe și în sensul ei de bază nu implică nici o cheltuială.

Să ne înțelegem, nu sunt împotriva plecărilor, ba din contră dar când pleci să vezi alte locuri numai odihnit nu te întorci, ar trebui să știu după ce am mers zile întregi să văd cât mai mult din Roma sau Madrid sau Praga sau….că nu te lasă sufletul să te duci până acolo și să șezi tout simplemment în piața mare la o cafea.

Nici relaxată nu m-am întors după ce am alergat prin aeroport după avion, am stat în trafic cu autocarul sau am prins lucrări pe autostradă în Cehia.

Plecările astea sunt bune, sunt educative, îți deschid ochii și capul și lumea dar nu sunt vacanțe adevărate.

Așa că data viitoare când vă bate gândul că sunteți nefericiți pentru că renunțați la vacanță amintiți-vă ce înseamnă ea, o vreme de odihnă, în care să stai cu ai tăi și să faceți lucruri împreună indiferent că vedeți delfinii la delfinariu sau într-un documentar.

Vacanța înseamnă să dormi până la 10, dap asta o să se întâmple la Roma când te trezești la 6 să prinzi loc în față la coadă la Vatican, să îți bei cafeaua liniștit citind ceva ușor sau greu după plăcere, să te plimbi relaxat, să te bucuri de nori, de soare, de sandwichuri, că deh vacanța înseamnă să iei o pauză și de bucătăreală, dar în fond fast food-ul din vacanțe nu e tot sandwich?

Vacanța înseamnă o stare de spirit nu neapărat kilometri bătuți și locuri văzute.  Sigur o ieșire prinde bine, dar ea este fix asta  ieșire nu o vacanță, o treabă după care musai trebuie să ai vreo 3 zile libere în care să te odihnești.

Așa că ia un teanc de cărți, o bere sau un ceai și bucură-te de vacanță în loc să îți faci griji că îți devalizează bugetul.

765c5131c1110fdd520f6eae93e06a82

6 răspunsuri

  1. Subscriu! 🙂

    1. total de acord! noi ne petrecem vacantele acasa, e cel mai odihnitor.Daca tinem musai sa iesim din rutina tragem o fuga la mare sau la munte – doua- trei zile maxim.

  2. […] amuzat ce scrie Mihaela despre vacante si ii dau dreptate 100% nu ca i-ar trebui sau ca n-ar stii c-o are dar nah, sa aiba mai multa si […]

  3. copiez un comentariu din alta parte:

    Se pot face vacantele si ieftin. Da, si familiile cu venit mic au vacante. Proble;a apare cand familia intra in datorii (credite) pt o vacanta scumpa in strainatate pe care nu si-o permit (sau cand deja au multe datorii). Am avut vacante perfecte si in oras (sunt activitati in Bucuresti gratuite sau cu costuri mici care pot forma o vacanta: vizitat muzeele, parcurile, cautat monumentele vechi si citit istoria lor, iesit la alergat/gimnastica zilnica, biblioteca publica si citit in parc etc – uite cateva lucruri care pot face o vacanta cu cheltuieli 0 si pt care nu gaseam timp in mod curent sa le fac pe toate)
    Cand lucram cu salariul minim pe economie imi faceam vacante la cort prin munti. Cred ca au fost cele mai frumoase vacante tocmai pt ca le meritam din plin: efort, aer curat, serile la foc/lanterna langa cort cu oameni din diferite colturi ale romaniei/europei etc. Costurile erau mici: tren luam accelerat, mancare la conserva si deja stiam ce si de unde, o supa calda la unele cabane unde pretul era rezonabil etc
    Am mai cunoscut asa pensionari ce aveau o rulota la munte, langa un parau si stateau acolo mai multe rulote in perioada mai – septembrie. Veneau 2-3 zile in Buc. sa isi ia pensia si inapoi la munte. Faceau drumetii, coceau legume impreuna, unii veneau si cu fructe/ciuperci culese pt iarna si uscate/conservate etc.
    Astazi sunt incantata de alternativa: ferme ce ofera gratuit cazare si masa, contra ajutor in gospodarie. Mi se pare o varianta buna pt vacante ieftine mai ales pt copiii de la oras ( echivalentul pt familiile care merg asa la unchi/bunici la tara).

    Cum imi estimez eu costurile unei vacante? Aici e problema multor familii din jurul meu, care nu reusesc sa isi estimeze ce fel de vacante le sunt potrivite bugetului lor dar se plang ca nu isi permit o vacanta prin Thailanda ca vecina tocmai a venit de acolo etc.
    Pot sa iti zic cum faceam cand aveam salariul minim pe economie: ma descurcam in concediu dintr-un salariu: adica mergeam la munte 1 luna si cheltuiam fix salariul de 1 luna ( sau direct proportional). Nu mai puneam nimic deoparte in luna aia, dar nici nu intru in rezerve.

    Cum fac acum, cand am un venit peste salariul mediu pe economie? Luna asta plec in concediu cu banii de salariu din care mi-am platit intai chirie si facturi si plinul pt dulapuri si frigider. Practic nu mai contribui la bugetul de economii si nici nu mai am buget de distractii si haine si cosmetice luna asta. E drept ca vacanta mi-am gasit-o low cost, dar daca nu gaseam asta m-as fi dus la mare cu tren + airbnb (adica de a sta la persoane private).

    Pana la urma, fiecare isi alege prioritatile in viata si in buget. Unii vor sa riste si sa traiasca pe datorie, altii doresc un confort si o siguranta copiilor, unii viseaza casa, altii doar vacantze.
    Si aici o sa dau exemplu seful meu, nene scolit la Cambridge. La 18 ani a primit o suma de bani de la parinti. A ales sa opreasca facultatea dupa 1 an (a ales gresit, a spus ca medicina e prea mult de invatat pt el – desi e un tip super destept) asa ca a facut 1 an pauza si a facut turul lumii, ieftin. Anul urmator a facut facultate de it si specializat in management (doar e sef). A avut o perioada cu 2 joburi, acum are 2 apartamente inchiriate (si rate), investitii bune. Sta cu chirie datorita mobilitatii joburilor. S-a casatorit si are copil si studiaza daca sa isi cumppere inca un imobil aici. Are permanent vacante mici ( in orasele mari) – cu copil mic, evident. Urmareste oferte si reduceri.

    1. Sigur că se poate dar numai să nu vrei la 5 stele, cum am auzit de curând ”de aia mmuncesc un an să mă răsfăț o săptămână”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: