Ghimbirul, dovleceii, indienii şi Paprika tv, cam în ordinea asta cred. Pentru că eu folosesc televizorul intensiv am decis să îi dau şi un sens în viaţă aşa că îmi complez cultura pe tema asta.
Aşa am descoperit bucătăria indiană pe Paprika, atunci aveam eu timp liber când tot ajungea un nene cu barbă în India.
Reţetele nu le-am notat niciodată, mi-au rămas însă frânturi de idei de prin ele, de folosit mai departe.
Anul ăsta am reinventat dovleceii, e drept în trecut nu m-a pasionat niciodată soarta lor dar de când au ajuns la 4 lei kilogramul şi în scădere am zis să le dau o şansă. Şi nu m-au dezamăgit.
Într-o primă fază, tributară tradiţiilor româneşti, am simţit nevoia să îi trag un pic la tigaie, foarte puţin, şi la temperatură nu prea mare dat fiind că plita mea nu poate încălzi exagerat nici cu preţul vieţii ei.
Pe de altă parte „micul popor chinez” trăieşte foarte bine de mii de ani speriind legumele cu focul. Asta e minunat la legume, nu sunt carne, nu e nevoie să le ultrafierbi, coci sau prăjeşti, ele prin uşor aluzia.
Aşa că am tocat mărunt o bucată de ghimbir, de vreo 50 de bani cred, pe care am pus-o în tigaie într-o lingură întreagă de ulei, asta e undeva sub 10 bani, şi am adăugat un dovlecel tăiat cuburi. Pe măsură ce îmbătrânesc încep să apreciez coaja legumelor şi să le consum integral.
Le-am pudrat cu sare şi piper, ba chiar şi un praf de chili, le-am învârtit vreo 4 minute prin tigaie şi le-am adăugat 2 ouă. Am amestecat totul cu talent şi o lingură de lemn, apoi le-am răsurnat pe o farfurie.
Afacerea a fost un prânz excelent împreună cu o felie de pâine cu ulei de măsline, dap tot nu fac pâine acasă, pentru că mănânc prea puţină să se justifice treaba asta şi pentru că stau lângă o brutărie excelentă, una din aia la care coaja pâinii pârâie la presare şi nimeresc mereu pâine abia scasă din cuptor.
Pe total a costat maxim 4 lei, cu electricitatea implicată în proces cu tot, ceea ce mi se pare excelent.
În a doua fază am scos din proces electricitatea şi am făcut o salată sănătoasă de roşii, cu o o ceapă roşie, un alt dovlecel tăiat cuburi, ceva mărar şi o lingură de ulei. A fost bună şi asta, a costat tot pe la vreo 4 lei şi am fost destul de fericită cu beneficiile primite al schimb.
Adică ghimbirul : antibiotic, antiinflamator, de grăsimi arzător, anticoagulant şi conţinător de retinol, vitamina B3, tocoferol si acid ascorbic, fier, zinc si potasiu.
Dovlecelul vitamina B9, vitamina A, magneziu, fosfor si potasiu si fibre .
Roşia o să aibă postarea ei separată.
Deşi în continuare recunosc nu e pasăre ca porcul încep să acord credit din ce în ce mai serios legumelor, cât mai sumar gătite.
Voi?
Corect: legumele la gratar sunt baza la mine (pe langa coastele si muschiuletul sotului). Si as manca zeama cu legume/salata de legume non-stop.
Din pacate nimic nu ma va convinge ever sa mananc ciorba de vreun fel, bine asa am crezut si despre ciuperci, mai e timp 🙂
eu puneam dovlecel doar la grill sau la borsuri… nu m-am gandit sa il bag la omlete
Dacă faci omleta numai cu albuşuri e şi pentru cura de slăbire