Să ne înțelegem, îmi place mâncarea, toate cele 55 de kile ale mele o proclamă apăsat și cu tărie. Îmi place mâncarea nu pentru utilitatea ei ci pentru aromă, miros, culoare, combinații și jocuri de nuanțe. îmi place mâncarea așa cum un pictor își iubește culorile din care poate ieși orice.
Dar exagerăm. Trăim într-o lume de supraponderali, o lume cu mulți obezi și asta se datorează în mare parte zic eu și media. Suntem efectiv bombardați cu mesaje despre mâncare, oriunde întorci privirea o să vezi, auzi, miroși ceva de mâncare și cu cât de împotrivești curentului parcă mai conștient devii de ele.
Lasă turma de chioșcuri, tarabe și tonete cu covrigi, hamburgheri și prăjiturele, dar chioșcurile de ziare sunt tapetate cu reviste cu rețeta perfectă și o formă două de silicon cadou ca s-o încerci. Internetul dă pe dinafară de postări cu mâncare, rețete sau produs finit prea puțin contează. Avem canale specializate în emisiuni culinare și alea care nu sunt exclusiv axate pe asta au măcar două trei emisiuni cu temă și tentă bucătărească.
Până și documentarele despre viața sănătoasă te inundă tot cu mâncare. Ți se repetă până la epuizare ce idee bună este să mănânci verdețuri și produse bio, pui crescuți alergând pe câmpii și capra din curtea vecinului, că e ecologică nu de alta.
Subconștientul e un burete care nu selectează, dacă de două ori pe zi lui i se servesc informații despre mâncare la un moment dat îți va răspunde cu aceeași monedă, te va îndrepta spre bucătărie ca panaceu universal.
Mă întreb ce s-ar întâmpla dacă am avea canale specializate în exerciții fizice sau meditație, nu în sport că din alea avem, ci în emisiuni care să îți prezinte pas cu pas, 24 de ore din 24 exerciți pe care să le faci acasă, așa cum îți sunt explicate rețetele, dacă la reviste ai primi cadou nu o formă de brioșă ci o ganteră, dacă am glorifica meditația în loc de verdețuri.
Viața sănătoasă nu înseamnă să mănânci numai frunze, viața sănătoasă înseamnă să respiri corect, să gândești pozitiv, să nu îți umpli sufletul de deșeuri, Am convingerea că dacă te-ai hrăni numai cu nectar și ambrozie dar ai gândi de rău, despre toți sau fie și numai despre unii, dacă te/ai concentra pe micimea celorlalți în loc să vezi partea lor bună, ai avea nu o singură problemă de sănătate ci multe, probabil pe toate cele posibile la un loc.
Noi însă glorificăm mâncarea, ea este soluția tuturor problemelor noastre, am pierdut undeva pe drum ideea de întreg, ideea că nu suntem niște corpuri însuflețite ci niște suflete întrupate și că accesorium sequitur principale, adică secundarul urmează principalul, că un trup nu poate fi sănătos câtă vreme sufletul din el nu este, indiferent cât l-am hrăni noi eco și bio.
Nu sunt cine știe ce religioasă dar am citit pe undeva niște cuvinte atribuite lui Arsenie Boca „Mă, faceţi semnul sfintei cruci pe tot ce mâncaţi: apă, ceai, cafea, prăjitură, fructe, băutură, mâncare, pâine. De ar fi dat chiar şi cu otravă, Sfânta Cruce anulează tot ce este otrăvit” și tare cred că avea dreptate.
Nu cred că e musai nevoie de cruce, doar nu suntem toți creștini pe lumea asta, dar gândul bun, recunoștința. mulțumirea transformă orice mâncare, chiar și alea de lista cu NU în hrană și gândul rău schimbă și cea mai ecologică mâncare în otravă. Și dacă am avea convingerea asta și nu am mai fi dependenți de programele, revistele și site-urile care ne dau rețeta minune care să ne hrănească sănătos subconștientul nostru lăsat liber să se gândească la ale lui nu ne-ar mai trimite să ne îndopăm întru soluționarea oricărei probleme. Adică nu vi se pare ciudat că inclusiv obezitatea noi o tratăm tot în bucătărie?
credeam ca e o tara comunista: nu am avut, mananc acum. Apoi am crezut ca bunicii au trecut prin foamete si au ramas cu frici: mananca tot din farfurie. Apoi am zis ca e obsesia ruseasca: mancat tot, baut tot , batut tot, fu***t tot . Nu mai am de gasit nicio scuza. Suntem haplea.
Si sistemul accepta asta, ii convine: 60% din romani mor de boli de igiena vietii. Trebuie sa ne vanda medicii ceva medicamente, da? 🙂
P.S. graficele de normalitate sunt …diferite in Ro fata de Be. Adica copilul meu este peste medie in graficul belgian si la 1 luna e sub medie in Ro.
Nu cred ca e numai la romani, emisiunile astea care m-au scos pe mine din calmul meu traditional sunt la englezi si glorifica mancarea, ai zice ca in afara de asta nu mai avem nimic de facut pe lume
eu sunt innebunita dupa emisiunile culinare, iau tot ce se poate mai bun din ele, ma relaxeaza si ma inspira
emisiunile astea nu sunt pt toata lumea, aia care manaca covrigei si pizza congelata nu o sa vizioneze o emisiune din asta, pt ei e pierdere de timp si in plus nu o inteleg
emisiunile astea au si un substrat sociologic, au parut ca ciupercile dupa ploaie dupa criza din 2008, cand lumea a inceput sa se uite mai atenta in portofel, sa nu mai iasa de 3 ori pe saptamana la restaurant si sa petreaca mai mult in casa, sa redescopere placerea gatitului
si chiar nu sunt de accord cu tine, chiar nu cred ca cei care se uita la astfel de emisiuni sunt obezi, din contra, cred ca sunt indirect targetati oamenii cu un anumit nivel de inteligenta, cu un stil de viata sanatos, cu o igiena corecta a vietii, care stiu sa aprecieze bucataria altor popoare, care au calatorit ceva la viata lor si vor sa redescopere savorile si in farfuria de acasa, carora nu e le frica sa experimenteze
Nu cred ca toti cei care se uita la ele sunt obezi dar cred ca o parte din obezi li se datoreaza. Si nici nu am mare incredere in ce vizeaza, intr-o singura emisiune l-am auzit pe un nene spunand de 8 ori sa folosesc oua de rata, pentru ca industria de profil din Anglia suferea din lipsa cererii. Dar tot mi se pare ca sunt prea multe si tot cred ca informatia aia ramene la un nivel al subconstientului si ne impinge spre bucatarie 🙂
mare adevăr ai grăit!pe timpuri copiii vedeau pomi fructiferi,acum doar tarabe care vand covrigi,gogoși,pufuleți și alte chestii de ronțăit!tentația e prea mare,din păcate!imi plac articolele tale.o zi bună Cu drag,Violetta
Pt Romania este mai grav pt ca 50% din romani locuiesc la tara, au acces astfel la un copac, o leguma, pot creste o capra sau un porc etc – doar un pic de efort. Am primit insa scuze de la multi romani: ca nu ploua (dupa ce am vazut in Turcia cum e clima si aduc apa de la zeci de km..), ca nu a fost soare (Olanda+Belgia au200 zile innorate pe cer), ca pamantul e prost (eu reusesc sa fac compost pe balcon si sa cresc legume), ca nu creste (dar sa puna mana pe o carte…), ca e de munca etc.
Am inceput sa ma uit azi dim. (cand nu are omul soooomn) pe un grup pe facebook: https://www.facebook.com/groups/219297844907353/?fref=ts – poze vechi din Bucovina, si …toti oamenii erau imbracati cu costume facute in casa, si toti slabi. Si da, era saracie mare, dar nu lene.
Am citit de mai multe ori articolul asta. Mai ales partea cu „Viața sănătoasă nu înseamnă să mănânci numai frunze, viața sănătoasă înseamnă să respiri corect, să gândești pozitiv, să nu îți umpli sufletul de deșeuri, Am convingerea că dacă te-ai hrăni numai cu nectar și ambrozie dar ai gândi de rău, despre toți sau fie și numai despre unii, dacă te/ai concentra pe micimea celorlalți în loc să vezi partea lor bună, ai avea nu o singură problemă de sănătate ci multe, probabil pe toate cele posibile la un loc.”
Iti multumesc ❤
Sper ca la un moment dat cei care credem treaba asta sa devenim masa critica. 🙂