Plicul verde

Cum e aproape 1 octombrie am profitat de ziua asta ploioasă și am aruncat un ochi peste ispărvile mele financiare din spetembrie și am descoperit că ”plicul verde” mi-a achitat factura de net, care factură e mare pentru că mie chiar îmi trebuie netul cu multele lui site-uri de legislație online și jurispudență și portal și etc. Sunt deci fericita posesoare a unei facturi lunare de 70 de lei pentru net și tv, știu mult dar pe deplin justificat ca foloase.

Cine e plicul verde? E un plic ce se găsea prin casă la momentul la care am avut eu ideea de geniu la începutul lunii, într-o zi în care mi-am învins legendara reticență împotriva vaniliei și mi-am luat un gel de duș cu 3 lei 300 de ml în defavoarea celui cu 5 lei de ceai verde.

Logic mica voce de dinainte de bugetare a făcut mișto de mine, ce cred că o să fac ei cu ăia doi lei? Practic nimic dar ajunsă acasă mi-a căzut privirea pe plicul verde, am scos cei doi salvați de la moarte din portofel și i-am mutat în plic.

Peste câteva zile li s-au mai adăugat vreo 8 lei, 2 salvați în ziua în care am decis că vara a trecut și pot renunța la apa minerală și încă 6 lei când am trecut de la ness-ul Amigo, prietenul sesiunilor mele la unul marcă proprie a Carrefourului, diferența de preț la 100 de gr de produs e 6 lei, diferența de gust eu una nu o simt.

Pe urmă a fost ziua în care am cumpărat ardeii pentru dulceață și m-am ”sacrificat ” să merge 10 minute în plus pentru a cumpăra ardeiul cu 2lei/kg în loc de 4 lei/kg. Sunt zgârcită zici? Eu știu că am pus 12 lei în plicul verde cu ocazia asta.

A urmat săptămâna în care am decis să merg acasă de vreo 2 ori în loc să ies la o cafea de care nu aveam chef numai așa din conveniență socială, s-au adăugat încă 10 lei.

Sunt sigură că am ratat multe ocazii, că am ales de multe ori luna asta varianta cu lasă treacă un leu în plus, sunt la fel de sigură că în octombrie o să mă descurc mai bine, poate reușesc să plătesc și telefoanele din plicul verde.

Cert e că luna asta îmi plătește factura la net și sunt bani pe care i-aș fi dat fără să știu practic pe ce și fără să obțin un avantaj rezonabil în locul lor.

Voi aveți un plic verde?

fe839fc9b345fc3d9f5c08474e0f14da

26 răspunsuri

  1. Nu, dar e o idee buna. 🙂

  2. am un borcan. Plecam cu el in Gran Canaria. Am inceput colecta in ianuarie; de vreo 2 ori am luat de acolo; acum cred ca am vreo 500 euroi.

    1. Trăiască și borcanul 🙂

  3. In RO aveam o cutie ! Aici altele sunt obiceiurile , cumparaturile sunt doar o data pe saptamana , iar eu aici nu prea am cum sa urmaresc preturile , pt ca „plimbarea” cu masina e cam scumpa , piata nu au …ma rog , nu e ca ACASA ! ….Imbratisari !

    1. Am trăit multă vreme într/un sat în care prețurile erau triple față de oraș, preferam să car tot cu sacoșa. N-au fost vremuri ușoare 🙂

  4. Nu am, caci toate micile economii se transmit de la o zi la alta (pentru drumul meu, pachetul copilui de scoala, meditatiile lui saptamanale). Si ma bucur cand vad ca numai scot bani special pentru toate acele cheltuieli, ci ma descurc din cei 1-2 lei pe care-i strang zilnic.

  5. Am avut, dar nu mai am. Insa luna asta am facut multe economii luind lucruri la mina a doua. Si ieri , cind am primit vreo 5-6 kg de mere bio ma gindeam ca luna asta as fi pus mult la cutie(eu aveam o cutie). Si tot ieri am facut economie cumparind de la cineva un joc pe care fata si-l dorea de multa vreme : era cu 20 euro mai ieftin decit in magazin…cind ne-am dus sa-l luam am descoperit ca era nou-nout in ambalajul original.

    1. Si duminica asta am cules mere, vreo 7-8 kg. Bonus un borcan cu jeleu de mere , suc de mere baut la fata locului si o sticla de suc cind o fi gata sucul facut de cei la care le-am strins o lada cu mere.

      Saptamina care a trecut am un schimb de ulei la masina care o sa-mi fie rambursat (101 euro).

      Poate ar trebui sa ma gindesc sa repun in functiune echivalentul plicului tau verde.

      1. Prind bine la final de luna, plus că surplusul din buget poți să îl redistribui unde e mai mare nevoie de el

  6. Off topic: daca merele si perele bio sunt cele crescute din gradina proprie, eu am unele comentarii de facut. Se strica extrem de repede, jumatate din asa zisele fructe bio au ajuns la gunoi si restul le-am transformat in tarte cu fructe: ziua si tarta 😦 Copilul nu le mananca caci nu sunt apetisante, noi le ocolim pe acelasi principiu si ne infingem la struguri de import (cei ceasla nu-mi plac, ii consider struguri de mana a 2-a, strict pentru vinoase).

    1. De fapt le-am cintarit acum si sunt 9kg, nu ma deranjeaza ca se strica, le-am avut pe gratis, fac intens suc din ele. Astea se strica nu ca ar fi bio, ci pentru ca noi le-am cules, mai de pe jos, mai lovite in copac ca sa cada. cresc acolo fara sa se ocupe nimeni de ele. Pe un teren al primariei , au chemat oamenii la cules, tot ce a trebuit sa facem a fost sa umplem o lada pentru ei asa ca ne-au dat o ladita sa ne culegem noua. Prefer sa se strice si sa stiu ca nu-s tratate, asa ca si atunci cind cumpar iau cantitati mici si des. Mai iau bio de la ferma culese multe chiar in ziua respectiva, nu se strica repede, ca sunt proaspete.

      1. Si eu am primit multe multe, stranse de pe jos, am facut piure de mere din ele, delicios, nici zahar nu am pus mult, deoarece gustul lor e delicios, parfumat…nu gasesti asa ceva la piata!! Perele mele din gradina, la fel, sunt ff bune! Oricum nu cumpar pere niciodata, ca sunt mai scumpe ca merele, asa ca ne delectam cu cele cateva pe care le avem…cand se termina, cumparam si noi ca mancam multe, dar cand primim, facem o economie f mare si ne bucuram de fructe netratate!! 🙂

      2. Cristina Dragomir

        O alta sugestie de „stocare a merelor”,e drept ,un pic mai migaloasa: merele se curata,se taie felii subtiri,dupa ce a fost scoasa casuta cu seminte ,se amesteca cu putin zahar,putina scortisoara,putina zeama de lamaie si se calesc usor,la foc mic pana se-nmoaie putin.Se pun in borcane,se inchid cu capacul si se fierb borcanele in bain-marie aprox.15 min socotind de cand incepe apa din vas sa clocoteasca. Se lasa sa se raceasca in vasul in care au fiert. Se folosesc pentru prajituri cu mere,tarte.Sunt excelente si tin f.mult timp,pastrate in camara.

    2. Parerea mea e ca strugurii aia adusi de peste mari si tari nu prea mai au valoare nutritiva. In plus sunt stropiti din plin ca sa reziste drumului. Prefer sa iau cit mai local, chiar daca nu arata bine sau daca nu tin.

    3. Nu toate soiurile de mere si de pere se pot depozita pentru iarna. Cele „de vara” sunt de mancat imediat sau de facut dulceata, marmelada, compot etc. Soiurile „de iarna” se pot pastra foarte bine pentru cateva luni in beci.

  7. si mai am o gramada de economii facute in ultimul an care nu le-am pus in borcan:
    – 160 lunar la chiria mai ieftina
    -abonamentele la servicii reduse =v reo 50 lunar
    -gatesc eu pt pachete (cel de la copil la scoala = 60 lunar, cel al meu vreo 100, al sotului la fel)
    -gasit versiuni ieftini/solduri/mana a2a pt haine/jucarii
    -cu masina de piine cam 3-4 pe sapt
    -renuntat la unele distractii (masaj, carti, redus beri si croasante) – cam 100-150 lunar
    -mini gradina de legume ne produce din condimente/legume/salate echivalentul sa zic a 5-6 pe saptamana.

    Totalul: cateva sute lunar. Vreo 400. x 12 luni = 4-5 mii pe an. Bani care sunt stransi pt avans casa (pe modulul: gandesc pozitiv, stiu ca o voi gasi, poate chiar azi).

    1. O vreme am renunțat și eu la distracții, respectiv când strângeam pentru avans, dar am descoperit că la cărți nu trebuie să renunți, le poți citi gratis de la bibliotecă 🙂

      1. Avem o gramada inca necitite sau de recitit, plus ce descarcam de pe amazon + biblioteca. Deci se poate si ieftin.

      2. din cadourile naturii, eu am fost la cules plante comestibile. Persoana acre a tinut cursul ne-a aratat ca se poate trai si ieftin, fara trecut pe la supermarket.

      3. Și încă foarte bine, la mine e plin parcul de nuci, dragavei, soc, păpădie, dacă vrei cu adevărat se poate

      4. Arakelian, vreau sa te intreb daca merita sa vin 300 de km pentru cursul despre plante comestibile. Tare mi-ar place, l-am vazut si eu, dar asta inseamna plecat simbata seara, dormit la hotel, drumul, etc.

      5. Elena, iti dau mail.

  8. noi avem o cutie din tabla, o desfacem pe cea veche si o inauguram pe cea noua in fiecare an de ziua noastra (cand ne-am cunoscut 🙂 ) suma stransa e folosita pt mini vacanta de ziua noastra evident
    nu punem restul de la cumparaturi, ca nu avem ce, asta pt ca scot cash fix cat planuiesc sa cheltui in luna respectiva, iar daca platesc sub ce am planuit cumpar in plus diverse consumabile cum ar faina bio de la magazinul bio
    punem acolo banutii extra – la mine din diverse mici proiectele, iar jumatatea ce castiga din ajutatul proprietarei – mai tunsul unei peluze,…..mai un schimb de ulei de masina…., din astea :))

  9. Trebuie sa va spun adevarul ca noi am renuntat la cutie , pentru ca degenerase rau de tot…la inceput nu mincam o inghetata, o cafea…banii la cutie. Dar mai incolo cind am zis ca renuntam la mers la hotel si bagam la cutie peste 100 era altceva. Aveam bani la cutie, dar ne depaseam lunar bugetul. Asa ca pentru noi mai bine acum fara cutie, dar mai atenti la cheltuieli.

    1. La mine la cutie intră banii pe care îi salvez prin artificii sau substituții, adică oricum cumpăr produsul dar îl caut și îl găsesc mai ieftin sau rezolv o problema altfel decât era planificat și rezultă o diferență. Din seria renunțări aici intră evenimentele la care nu am chef să mă duc, ar trebui să mă duc dar reușesc să scap 🙂

  10. noi avem pusculita copilului. acolo pun leutii economisiti sau maruntii care il incurca pe soţ prin buzunare. cand si cand isi doreste cate o anume jucarie sau revista asa ca apeleaza la pusculita sau strange. acum strange pentru periuta electrica de dinti, deci contribuim cu mai mult elan 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: