Transformarea financiară totală

          Citisem despre Dave Ramsey, îi citisem pe sărite și blogul pe vremuri dar cartea cap coadă nu și, deși nu părea să mai fie cazul pentru mine, am decis să o fac.

          La început mi s-a părut că nu se prea pliază pe economia românească, nu mă întrebați de unde, în mintea mea exista convingerea că noi nu avem așa o relație de dragoste cu cardurile de credit după aia mi-am adus aminte că și la noi se poartă descoperiri de cont, credite de nevoi personale, împrumuturi la IFN-uri și așa mai departe, ca atare cartea ni se potrivește în mare parte.

          Regula lui Ramsey este extrem de simplă ”Fugi de datorii ca dracul de tămâie”, plătește cu bani gheață, dacă nu îi ai înseamnă că nu îți permiți obiectul, fi independent financiar.

          În scopul ăsta Ramsey are 7 pași de precizie matematică pornind de la un pas nenumărat :fă un buget lunar și ține cu dinții de el, verifică întâi exact ce ai și cât datorezi și apoi trage aer în piept și scufundă-te în program cu dedicația unui atlet olimpic și nu consuma decât ce îți permiți să plătești cu bani nu cu alt credit.

          Pasul 1: Pregătește un buget de urgențe, nu are rost să te apuci să plătești datoriile fără niște bani puși deoparte pentru neprevăzut, dacă ți se strică centrala în ianuarie când mergeai așa de bine pe drumul plății datoriilor și faci un împrumut nou în scopul ăsta practic te învârți într-un carusel. Dacă neprevăzutul s-a întâmplat și ai folosit banii din bugetul de urgențe pune-i la loc înainte de a te apuca de altceva.

          2. Fă o listă cu toate datoriile tale de la cea mai mică la cea mai mare ultima fiind creditul pentru casă. Fă câte plăți anticipate poți la cea mai mică până o termini în timp ce pentru restul plătești rata obișnuită, când prima datorie  a fost stinsă, fă același lucru cu cea devenită acum cea mai mică.

          3. Când ai rămas numai cu creditul casei completează fondul de urgență cu banii necesari să trăiești 3-6 luni.

          4.Dacă ți-ai completat fondul de urgență începe să îți pregătești resurse pentru pensioare. Ca și Ramsey nu am încredere în capacitatea statului de a-mi plăti pensie având în vedere că: 1 intenționez să trăiesc minim 150 de ani 😊, 2 sistemul de pensii contributiv  poate fi eficient numai în condițiile cei care plătesc contribuții (angajații) sunt considerabil mai mulți decât beneficiarii ( pensionarii), luând în calcul scăderea natalității și  oferta pe piața de muncă sau mai bine zis lipsa ei care a determinat o emigrare a angajaților spre alte țări deci alte sisteme de asigurări sociale, cred că e mai sănătos să îmi asigur un venit pentru când nu voi mai munci independent de vreun ajutor din partea statului.

          La acest punct cartea este foarte utilă unui om care trăiește în State dar nu mie pentru că sfaturile și calculele sunt făcute  pe baza deducerilor fiscale și cu luarea în considerare a fondurilor de investiții pe o piață la care eu nu am acces.

          Asta să-mi fie problema, voi studia problema la fața locului. Ideea de bază este să ai suficienți bani investiți ca o parte din ce câștigi de pe urma lor să acopere inflația și dacă se poate chiar să sporească din capital iar diferența să fie venitul tău lunar.

          5. Începe să aduni bani în bugetele de studii ale copiilor și aici erau calculele făcute pentru piața americană dar și sfaturi de bun simț general valabile cum ar fi deschide conturile astea dacă se poate de când s-a născut copilul. Recunosc am fușerit capitolul pentru că nu o să fiu niciodată în situația de plăti școala copilului.

          6. Termină de achitat creditul pentru casă.

          7. Începe să devii bogat investind banii pe care nu îi mai dai creditorilor pentru că nu mai ai datorii și nu mai cumperi pe credit.

          Acest ultim punct are trei subpuncte pe cele trei funcții ale banilor în viziunea lui Ramsey: distrează-te, dacă tot ești milionar de ce ți-ai refuza o vacanță în să zicem Asia dacă te pasionează; investește, continuă să îți pui banii la muncă pentru că mai bine ei decât tu; donează pentru că omul care ajută se bucură cel puțin la fel de mult ca și cel care primește.

          Nu am respectat pașii ca în cartea lui deși au o logică impecabilă pentru că mi-am făcut planurile înainte s îl descopăr dar dacă ai probleme cu finanțele și ești prea obosit să îți mai cauți singur o ieșire planul lui Dave Ramsey e la un pas distanță și conform mărturiilor din carte are rezultate bune.

6 răspunsuri

 1. Pasul 5 e singurul care nu se aplica la romani pentru ca la ei contul pentru scolile copilului sunt deduse din impozitul pe familie si este evident ca devine interesant financiar sa pun deoparte pt copil din banii care nu ma incanta sa dau statului. In plus acest punct se adreseaza in principal celor cu o situatie medie si buna financiar din State, ce au sanse mici sa intre la costurile mici cu universitatea pt ca e familie cu venit mic dar au sanse mari ca copilul lor sa fie destept dar nu suficient de destept adica sa aiba GPA mai mic de 3.0 pt ca de la 3.0 in sus scolarship-ul i-ar acoperi jumatate din costurile cu universitatile private sau doamne fereste, complet costurile cu un colegiu public 🙂 iar daca are si merit scholarship inclusiv caminul si cantina. Lucru care la romani nu se mai practica, se tin copiii la camin cu borcanelul de acasa si asta duce la costuri mici si foarte mici.
  In aceleasi conditii e si pensia privata la americani, totusi ramane pt romani o prioritate datorita importantei. Se poate si altfel decat a contribui intr-o pensie privata: strans avans pt o garsoniera si inchiriat, strans avans pt teren la tara si inchiriat /facut agricultura de subzistenta, cumparat actiuni pt dividende etc multe invatai de la Dave Ramsey si singurul meu regret e ca nu l-am descoperit acum 15-16 ani ci doar acum 11 ani. Multi ani sa traim.

  Si nu uita. Cand e vorba de educatie financiara, ca in orice alt tip de educatie, bazele fac diferenta si cantaresc cel mai mult. Chiar daca avem impresia ca noi doua suntem avansate pana la nivelul broastei, din cand in cand e vital sa ne intoarcem ochii si la la lucruri simple gen spalatul pe maini (sau buget /prioritati, ca despre asta vorbeam aici).

  1. Am niște colegi cu copii în facultate și aud numai povești de groază despre cum nu se prind locuri în cămin, cu mâncarea cam așa se descurcă, le trimit pachete pe cursele de pasageri. Pentru că nu am copii nu am stat niciodată să mă gândesc dacă aș plăti școlarizarea pentru că nu a învățat suficient pentru loc la buget, înclin să cred că da dar ar fi cu niște termene și condiții din alea scrise mărunt gen să aibă și slujbă în timpul facultății și în vacanțe. Mi-a plăcut expresia lui Ramsey pe undeva în carte ceva de genul plătești să îi permiți copilului să o țină în petreceri prin facultate.
   Ceva bani din investiții îmi doresc totuși, pentru că deși îmi place ideea imobiliarelor necesită muncă permanentă și pentru păstrarea în stare decentă dacă e locuință și pentru găsit un arendaș responsabil, cred că astea sunt ok cât încă ești sănătos și te poți ocupa de ele. Inutil să spun că visul vieții mele financiare e o rentă viageră consistentă numai că nu o voi primi cadou că nu am de la cine :))

   1. si la romani si la americani, sunt studenti care merita sa ajunga acolo si altii care sunt pe banii parintilor. Si la romani si la americani sunt universitati de stat si de private, cam 50% 50% in ambele parti. Si la romani si la americani sunt viitori studenti (ca mine) ce a verificat inainte de admitere nu doar ce shansa sunt la locurile subventionate ci si la camin. Am stat la camin, trebuia sa am medie sa prind alt loc, eram 5-4-2 in camera. Problema ultimilor ani e ca si tinerii s-au obisnuit cu viata buna acasa, si daca cei saraci /din familii numeroase sunt obisnuiti sa imparta camera, am gasit si in SUA si la romani unii sensibili ce nu pot sta decat in garsoniere singuri. Si la americani exista asa numitele credite ce pot acoperi inclusiv confortul asta din anii de camin si astea sunt tot trecute ca si credite de studii….
    Suntem victima confortului.

    Repeta ultima proprozitie Inclusiv la investitii. Pt ca implica efort si iesit din zona de confort si singurele mele regrete e ca nu incepui mai devreme. E usor? nu, ca daca era, toti faceam facultate / economiseam / investeam /. ne ghionteam noi doua acum pe plaja in grecia si schimbam cartile de citit etc.

   2. Eu sunt sigură că noi două ne vom ghionti la un moment cu niște cărți despre Grecia nu pot garanta 🙂

 2. eu l-am descoperit de mult pe ramsey, il urmaresc pe insta.Util.Dar nu stiu ce ar fi de ajutor pentru vremurile de azi, care, cel putin pentru familii mari, nu sunt usoare.Bugetul a scazut drastic din cauza inflatiei

  1. În perioada asta cred că sunt utile sfaturile de pe vremuri de la Frugalwoods, Blonde on a budget, cred că mai erau Money saving mom, Zen habits dar cele vechi care puneau accentul pe căutarea gratuităților și mai ales pe reducere de oriunde se poate fără să mori, nu fără să te simți un pic disconfortabil.
   Eu având o microfamilie nu simt atât de tare schimbările cea mai mare cheltuială – mașina (motorina și întreținere mi-a scos-o deja în mare de la bugetul curent) dar cred că ar fi utile tot ca pe vremuri articole în care să fie centralizat ce si unde este la reducere pe categoriile mâncare și curățenie iar cu restul ne-am descurca o vreme cu ce avem.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: