Azi nu este despre o carte ci despre un documentar. Poate trișez folosindu-l pentru cartea de marți dar dacă aș folosi audiobook uri în loc de cărți tipărite nu tot carte ar fi?
Revenind în week-end am văzut pe Netflix un documentar nou Get smart with money. Pe piață există și o carte Ger good with money scrisă de unul dintre participanții la documentar Tiffany Aliche.
Filmul se concentrează pe 4 categorii diferite de probleme legate de bani: persoana care are atâtea datorii că nu știe cum să o mai scoată la capăt, persoana care reușește să se finanțeze fără a pune ceva deoparte, cel care are un nivel bun de viață dar nici o plasă de siguranță și ce care vor să se preocupe de pensionarea anticipată.
Regulile sunt cele de bază: mărește veniturile, redu cheltuielile, plătește datoriile, pune ceva deoparte, calculează cât îți trebuie pentru a-ți asigura independența financiară și a-ți abandona slujba.
Îl recomand cu căldură însă am să punctez numai cele 3 sau 4 idei cu care am rămas eu.
Cea care mi-a plăcut tare mult a fost surprinzător găsită în segmentul dedicat doamnei care muncea numai să acopere datorii și nu reușea. Pentru ea consultantul a creat un model automat de buget și i-a pus la dispoziție patru criterii de evaluare a achiziției:
-lucrurile necesare, aici intră locuința, mâncare, haine, toate la nivelul elementar care asigură supraviețuirea nu vorbim despre pantofi Manolo Blahnik.
-lucruri pe care le iubești, care vor continua să îți placă peste ani, care aduc efectiv un plus valoare continuu vieții tale, aș pune aici cursurile pentru lucruri nu necesare dar dragi sufletului meu, ceva cu care rămân pe mai departe.
-lucruri care îți plac și care te vor bucura câteva luni, ultimul model de palton, ultimul model de telefon, etc
-lucruri pe care le vrei și care nu aduc plus valoarea numai c ți se pare o idee bună pentru că toată lumea le are, sunt la reducere și în plus meriți și tu un răsfăț nu?
A doua idee care mi-a plăcut a fost intervenția sportivului care spunea că a crescut sărac, în lumea lui era important să ai ce pune pe masă, limbajul financiar: depozite, investiții, fonduri mutuale sunt ceva ce nu a absorbit în copilărie și ca atare nu le-a avut în vedere de la început și nici nu este în largul lui cu ele.
Mi-a plăcut și modul în care determinau suma necesară în investiții pentru a te putea pensiona: suma care crezi că este suficientă pe o lună X 12 luni X 25. Nu am înțeles de unde vine 25 dar intenționez să mă dau pe blogul lui Mr. Money Moustache, că oricum eram în căutare de ceva bloguri noi și să aflu.
Mă regăsesc teribil în ultimele două situații, pe vremea când creșteam eu statul îți dau salariu și apoi pensie și nu era problema ta, ca atare nu am dobândit din tinerețe sau copilărie informații despre investiții sau cum să îmi pun banii să muncească în locul meu.
De asemenea blogurile lor nu mă prea ajută pe segmentul ăsta pentru că eu nu locuiesc în State nu am acces la aceleași fonduri, cum este S&P 500 despre care toată lumea povestește, ca atare aici va trebui să îmi fac timp și să citesc despre instrumentele la îndemâna mea, până acum nu am priceput decât cum stă treaba cu imobiliarele , depozitele și obligațiunile, dar sunt încă tânără deci mai am timp să învăț.
Săptămâna asta nu am terminat de citit nicio carte pe de o parte pentru că citesc 3 în același timp și merge mai încet, pe de alta pentru că nici cartea mea nu se scrie singură și cum sunt ferm hotărâră să devin un scriitor celebru și de succes ( bun e cu totul altă categorie mai greu de atins numai cu determinare) scriu mai departe continuarea de la Solomonari.
am vazut si eu documentariul.
Pentru noi, ce stim multe, nu are nimic nou de spus: este un documentar cu lucrurile de baza in economisire. Dar totul sta in aceste lucruri de baza! Si pt cei avansati si pt cei la inceput: scris prioritati, crescut venit, scazut cheltuieli si inceput cu cheltuielile cele mai mari, crescut investitiile. Ce mi-a placut este ca a urmarit 4 familii diferite timp de un an, in diferite ipostaze, adica nu doar teorie ci si cifre, si punere in aplicare, si ce poveri intampina oamenii in viata de zi cu zi.
Pe mine povestea artistei, Lindsey, m-a emotionat. Ea e artista dar face o munca nepotrivita stilului ei si asta o imbolnaveste fizic si psihic. A ajuns intr-un punct de unde nu stie cum sa iasa, are nevoie de psiholog si nu isi permite si singura si e in deriva. Dupa un an cu un ajutor al consultantului financiar a reusit sa iasa din acel cerc vicios, e in o faza de tranzitie, a rrenuntat la unul din cele 2 joburi de barman si inlocuit cu un job mai potrivit pe partea ei artistica ce ii aduce mai multe satisfactii personale si dupa cateva incercari ea vede posibilitatea sa dezvolte si sa creasca, Financiar nu a evoluat la fel de exceptional ca celalte 3 persoane (are ea ceva bani economisiti, mult pt nivelul ei de venit si de cheltuieli, mai mult decat a avut vreodata). In ea m-am regasit, in ea putem vedea o mare parte din cei din jur.
25 de ani = speranta de viata a celui iesit la pensie 🙃
Oamenii ăștia nu au cine știe ce standarde, eu intenționez să bat 100 :)))
x 25 este cifra din Trinity study. Vine de la faptul ca suma asta investita in Sp500 (cu o crestere in medie de 7% pe an) poate acoperi inflatia si o retragere anuala, an de an, si banii ajung si la la aniversarea de 110 si la urmatoarele.
Adica, daca eu cheltui anual 10 mii €, am ca milestone sa economisesc si investesc 250 mii € si gata. Investesc in SP500 si vand cate un 4% anual. Cresterea de 7% medie anuala acopera si acel 4% si un 3% de inflatie estimata. Indiferent de ma ‘pensionez’ la 30 de ani sau la 70 de ani, anii vor ajunge si la copii.