Aurul spiridușilor

V-am zis că vă postesc ce fac cu banii salvați de la cumpărături inutile. Devin aur la propriu.

Există pe piață lingouri de la 2,5 grame la 1 kg marcate de Elveția, aur cu puritate de 24 k. Asta este forma pe care o alegi pentru economisire/Investiție pe o perioadă lungă. Exceptând șocurile economice prețul lui nu crește brusc și nu ai atâția bani, sau eu nu am, să câștig speculând așa.

          Lingourile de aur sunt pentru a fi lăsate copiilor sau nepoților, pentru că până atunci probabil își vor tripla valoarea.

          Sunt minunate pentru că într-o situație de genul Ucraina dacă trebuie să pleci, sunt ușor de ascuns și ușor de luat cu tine având valoare mare pe dimensiuni mici,  putând fi transformate în banii țării în care ajungi. E însă mai dificil să le vinzi în măsura în care ai nevoie urgentă de fonduri și de regulă dacă nu au trecut niște ani buni de la cumpărare vei ieși în pierdere.

          Aș zice că un lingou de 5 sau 10 grame pe an ar fi suficient.

          A doua formă a aurului este cel prelucrat bijuteriile în care este în aliaj având 14 k sau 18 k.  Eu una nu port aur, nu e metalul meu de suflet să zicem și 90% din timp bijuteriile mele sunt din argint.

          Dar de un an de câte ori îmi permit îmi cumpăr bijuterii din aur, spre deosebire de lingouri  e infinit mai ușor să îl schimbi înapoi în bani, chiar dacă și aici e posibil să pierzi din valoare.

          Ce am învățat cumpărând bijuterii?

          Evită pietrele prețioase, ca să le vinzi pe alea e nevoie de un specialist și de regulă vei pierde mai mult la cumpărare-vânzarea de diamante să zicem decât de aur simplu.

          În al doilea rând verifică costul pe gram, majoritatea bijutierilor au acum și posibilitatea de achiziționare online, unii chiar precizează că prețul e calculat pe obiect nu pe valoarea gramului de aur.

          Nu mică mi-a fost surpriza făcând calculele să descopăr că unii au gramul de aur la peste 400 de lei în vreme ce în bijuteriile clasice, alea fără blazon l-am găsit la 270 de ei.

          E drept cele pe care mi le cumpăr eu nu fac parte din nicio colecție renumită, nu cumpăr designul, nu cumpăr numele, nu cumpăr publicitatea, nu voi putea povesti niciodată despre inelul meu Chopard pentru că în situație de criză ceea ce mă interesează nu e precizia la detalii sau imaginația bijutierului ci cantitatea de aur conținută de obiect. Bonus dacă trebuie să le transform în bani nu voi avea niciun atașament emoțional cu bijuteria, poate după ceva de la Piaget aș suferi.

          Ultimul lucru pe care l-am avut de lămurit a fost locația, din nou Ucraina m-a făcut să mă gândesc la chestii care îmi mai trecuseră prin minte în timpul crizei din Grecia când era imposibil să scoți bani din bancomat pentru că nu mai erau, atunci m-am liniștit cu ideea unei cutii de valori în care să ții bani sau bijuterii.

          Faptul că e posibil să fie nevoie să pleci peste noapte, să nu se mai deschidă băncile, să fie bombardată clădirea în care tu aveai rezerve a pus cumva treaba asta în perspectivă, așa că deși cea mai mare parte a rezervelor este în bancă, am stabilit și vreo 3 locuri sigure diferite la care am acces independent de concursul altcuiva.

          Cam atât despre plasa de siguranță, data viitoare dacă nu am o idee mai urgentă vom vorbi despre pasul următor: investiții.

Sursă imagine Pinterest

11 răspunsuri

 1. Am dat enter ca tuta de Dorohoi. Whatever, am pus ochelarii si iti scriu:

  Ideea cu lingouri mici de aur elvetian si stantat e minunata. Nu stiu de unde iei, cand gasesti sa spui. Da, pe termen lung aurul a crescut in valoare mai mult decat inflatia, deci pt cine nu stie ce sa faca e o idee minunata.
  Ideea ta cu bijuterii de aur e si mai minunata. Daca te pricepi putin la design si lucratura si montura, si sa cauti anticariate / amaneturi unde se vand bijuterii mai ieftine dar poti gasi de calitate, poti face afaceri f. bune. E la fel ca atunci cand investesti in arta – e nevoie sa te pricepi iar eu sunt inginera si paralele si echidistanta bine cu arta.
  Ai amintit de grecia si intrebat prietenii mei greci cum fuse atunci cand nu puteau scoate bani. Ei bine, nici aur nu au putut vinde pt ca nimeni nu avea lichiditati….tot aia le-a fost. Deci nasol

  1. Lingouri elvețiene am găsit la Teilor, altfel lingouri mai sunt la bijuterii în România, pentru elvețian e mai greuț. Uneori apar fără stoc dar revin mereu, nu e ca si sand mi-aș permite să cumpăr des. Amaneturile la noi vând 90% cruci, lanțuri groase și cercei uriași de acolo cumperi pentru diferența de preț, zilele astea am găsit un magazin amant și bijuterii noi în care aurul de aceeași valoare se vindea cu 190 lei/g la amanet si 270 la cele noi.

   1. E ceva diferenta de la 190 la 270! Ca si cum ai lua cu 30% reducere. Doar sa inveti sa il identifici.
    Si e mult mai ieftin decat pe unde sunt eu- mult mai ieftin.

 2. Sor-meo, dar nu e infinit mai simplu sa deschizi un cont la o banca in elvetia? (ma refer la sistemul standard bancar, de stat, nu zic de private ca acolo e limita de deschidere sus). E de crezut ca acolo ai acces oricum (faci card si cu ala nu-ti pasa unde esti ca poti folosi sau extrage oriunde). Daca n-ai incredere, mai faci in 1-2 tari si gata. Chiar daca prim absurd iti este blocat transferul sau bancomatul din tara unde te aflii ti se rupe, cardul tau inca poate cumpara bilete de avion.

  1. Ba e una din soluțiile avute în vedere dar cu Elveția am niște emoții de când am aflat că dau soților coletele plătite de soții, plus că încă mă bântuie Povestea slujitoarei, nu știi când dai în distopie.

  2. ba ma gandii si eu sa deschid un cont offshore swiss bank si cand vazui ca imi cer milionul pt deschidere…am zis pass.
   Pt rezidenti e alta mancare de peste (cer doar pasaport/buletin, adresa de domiciliu, si de unde vin banii, 3 hartii de adus, si nu o valiza 😀 )

   1. trăiesc cu convingerea că într-o zi mă vor ruga ei să îmi fac cont acolo atât de miliardară fi voi :))

 3. Bai sor-meo imi moderezi comenturile? :))

   1. N-ai curaju’ sa te risti :))))))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: