Să ne ocupăm azi de motivul primordial al nașterii acestui blog, finanțele mele personale.
Când am început să scriu situația era atât de neroz încât literalmente fiecare leu conta la nivel de supraviețuire, acum o duc mai bine însă cu exercițiul dobândit aici am descoperit că deși îmi permit financiar multe, am o stare de disconfort când dau bani aiurea sau mai bine zis când dau mulți bani aiurea.
Cel mai probabil va trebui să scriu o postare numită Am cumpărat eu ca să nu cumpărați și voi în care să calculez chestiile pe care le-am cumpărat fără să am nevoie sau fără să aducă un plus valoare vieții mele pe măsura timpului consumat să produc banii ăia.
Dar una peste alta nu stau rău. Încă mai am creditul, temutul credit al cărui spectru se întindea până în anul 2044, dar va lua sfârșit undeva prin 2027 și l-aș putea achita mâine cu banii din contul curent am decis însă să îl las să se deruleze.
Când primesc mesajele alea de la bancă despre ROBOR la 3 luni aproape că mi se pare o onoare să dau mâna cu mine că am insistat în plățile anticipate.
La ultimul când la creditul meu deja insignifiant rata a crescut cu 25 de lei în trei luni întâi am făcut atac de panică și după aia mi-am adus aminte că sunt safe.
Am pus în aplicare și sfaturile cred că la Ramsey le-am citit despre cum cardul de credit este Satana pe pământ așa că nu am, folosesc unul de debit pentru cumpărături online și abonamente dar nu i-am depășit în toată existența lui limita iar în ziua scadenței am grijă să virez banii la loc, uneori chiar înainte depinde dacă apuc să intru pe aplicație.
În general prefer să plătesc cash cumva conștientizezi mai bine câți bani dai dacă îi numeri efectiv când faci asta.
Al doilea sfat pe care l-am avut în vedere, încă mai lucrez la asta a fost să apreciez suma minimă pentru o lună de zile și să pun deoparte valoarea echivalentului a minim un an, ideal 3 ani. Am depășit un an încă nu am ajuns la doi, nici nu cred că voi ajunge înainte să se termine 2022 dar e ok.
Al treilea sfat pe care l-am respectat în momentele în care era greu a fost să țin naibii un jurnal de cheltuieli, nu știu să folosesc excel, mă plictisesc să completez pe hârtie încă o treabă de rezolvat.
Bonus de Crăciun mi-am cumpărat o cutie cu turtă dulce, evident muzicală, evident am păstrat-o, acum o folosesc cu titlul de salvați și amenzi. De câte ori reușesc să evit o cumpărătură impulsivă și inutilă transfer banii salvați în cutie, de câte ori nu reușesc pun o amendă în sumă egală tot în cutie. De altfel la vreo câteva amenzi pe lună nici nu mai faci cumpărături impulsive că nu mai ai cu ce.
Când suma din cutie devine suficientă este transformată într-un mijloc de încă nu știu dacă e numai economisire sau chiar investiție despre care vorbim vinerea viitoare.

Asta cu excel-ul trebuie rezolvata neaparat !! Te va ajuta f mult in gestionarea cheltuielilor,vei putea face grafice,comparatii,filtre etc.Este un instrument al naibii de folositor si f usor de invatat, pentru oricine are o minima instructie. Succes si spor !
Să punem atunci si excelul pe lista de învățat 🙂
Foarte interesante si uitile aceste sfaturi. Sunt de acord cu tine, cand platesti cash e mai usor sa vezi cu adevarat valoarea banilor. Prefer cardul, tot de debit – de cel de credit nici nu am vrut sa aud, desi recunosc ca nu mai simt la fel cum se cheltuiesc banii.
Da, când folosesc cardul simt cum pierd un pic controlul, am trecut pe el cel de cumpărături plățile automate la abonamente și il folosesc pentru a face cumpărături cu livrare acasa pentru familia care e departe de mine.
la noi au crescut cheltuielile atat de mult de cand cu scumpirile astea, ca deja pierd sirul, iau dintr-o parte, pun in alta, e jale
Faptul că nu trebuie să mai plătesc anticipat la credit m-a făcut să nu simt încă dar probabil va trebui sa stau jos cu facturile si sa regandesc un plan de lucru
cand esti singur altfel gestionezi, dar la noi lista de nevoi, nu aia de dorinte :)), are un km :)).Facturile s-au dublat, preturile la mancare la fel, de benzina si asigurare la masina nici nu mai spun- dar veniturile noastre sunt aceleasi.
Și lista de nevoi este variabila in timp, trebuie să o tot ajustezi, anul trecut nu aveam cum să ajung la lucru fără mașină, văd că anul ăsta nu am bunul simț să bun deoparte banii pe care ar fi trebuit să îi dau pe motorină dacă nu mă mutam.
am reusit sa schimb email si id si am pierdut comentariul. Sunt grozava.
Whatever, iti ziceam ca disciplina si viata simpla si faptul ca esti deschisa la solutii face mare diferentza.
Si la noi e o perioada grea: sotul fara job. Fix ca acum 10 ani cand m-am apucat de blog. Diferenta este ca acum am economii ce imi dau liniste, dar am si experienta ultimilor 10 ani cand stiu ca pot alege: daca nu apare luminita de la capatul tunelului ne vom muta intr-o locuinta mica aproape de scoala /metrou si asta e. Sanatatea fizica si emotionala sunt legate, nu ma apuc sa stric feng-shuiul din niste atasamente fata de obiecte si situatii.
In rest, iti recomand sa meditezi la ideea de a mai face o plata anticipata grasa. De data asta cu reducerea ratei. Banii in cont sunt bine sa te ajute la mental si la o situatie teribila dar inflatia galopanta ii diminueaza si dizolva. Pe cand cu rata mai mica tu vei simti viatza si mai usoara imediat. Eu nu voi face plata asta pt ca fix in mijloc covid am avut marea inspiratie sa refinantez cu o dobanda subunitara, un email la banca, cel mai valoros email scris de mine, cele mai bine 15min de tastat platite din viata mea, acum inflatia e mult mult mai mare decat % platita. Intre timp am gasit cum sa investesc cu ROI mai mare, totul suspendat pt perioada asta aiurea.
O sa fie bine. Gandeste te mereu ca o sa fie bine.
Multumesc in fiecare zi lui Dumnezeu ca m-a ghidat sa am o viata simpla, ca reusesc sa jonglez cu cumparaturi aproape deloc impactate de inflatie, ca simt ca e bine si acum cand nu e grozav de bine. Un obicei ce cand totul merge impecabil e sa uitam sa multumim seara de seara lui Dumnezeu pentru binele ce ni l-a dat – de cand fac voluntariat la spital cu copilasi ce stau cu lunile internati imi dau seama ce bine o ducem si ce putin avem nevoie pt a fi fericiti.
Da, avem nevoie de puțin să fim fericiți și e important că suntem sănătoși, în rest se rezolvă toate cu un pic de organizare și timp. O să apară și luminița ta cât de curând 🙂