5 metode să salvezi mai mult de un leu

          Știu, dacă te uiți la ultimele articole pare că m-am îndepărtat ani lumină de scopul blogului, acela de a privi educația financiară și de a găsi trucuri de economisit. Așa că pentru o zi de luni am decis să ne întoarcem la basic.

          Sincer sunt multe lucruri pe care nu le mai spun pentru că mie mi-au intrat în obișnuință atât de bine încât nu-mi mai amintesc zilele în care sufeream hemoragii financiare din cele mai diverse cauze, dar voi încerca să mă întorc la ele.

          În mare parte am fost ajutată cu forța de mutarea într-un oraș mic cât o batistă cu fix trei restaurante și fix 0 prieteni locali ca atare primele două păcătoase de pe listă la mine nu au niciun sens dar dacă stai într-un oraș mare și ai mulți prieteni pe tine te-ar putea ajuta.

1.Nu îți mai cumpăra cafeaua din oraș, sau cel puțin nu în fiecare zi sau așa cum obișnuiam eu acum vreo 4 ani de mai multe ori pe zi pentru că mă întâlneam la momente diferite cu minim doi prieteni cu care aveam timp să stau la povești 30-40 de minute. Sincer nici nu mai știu cât costă o cafea în oraș aici cred că este 8 lei un cappuccino din acela fițos cu frișcă, cred că acasă trece de 10 lei, dar îmi voi limita calculele pe orașul în care sunt. Să zicem 20 de zile în care merg la o singură cafea pe zi 160 de lei/lună și 1920 de lei pe an, pe vremuri calculam sumele în rate anticipate, numai din asta aș fi scurtat cu 2 luni creditul și mi se părea enorm.

2. Nu mai mânca în oraș, bine să nu fim exagerați, nu de mai mult de două ori pe lună, ce vrei tu prânzul sau cina. Din nou îmi amintesc o vreme când mâncam de vreo 4 ori pe săptămână de prânz în oraș. Nici nu ar fi fost nevoie să îmi iau prânzul la pachet în 20 de minute puteam ajunge  acasă să mănânc și apoi să mă întorc dar preferam prânzurile sociale cu conversații care oricum durau mai mult de o oră și deși plăcute după o vreme eram atât de obișnuită încât le lipsea elementul ăla de bucurie, de special, era ca masa în familie o chestie absolut banală care mă costa vreo 30-40 de lei pe zi.

De când m-am mutat ajung la restaurant de vreo 2 sau 3 ori pe lună chiar și raportat la 2 zile pe săptămână tot îmi păstrez 150 de lei și din afacerea asta.

3. Cumpără mărfuri generice sau măcar fă un efort și găsește oferte decente. Mai toți detergenții (încă folosesc capsule mai am până să evoluez la nucile de spun) sunt 1,ceva lei.

Am descoperit două metode de a ocoli asta, fie merg la unul din cele două magazine ale orașului care miraculos își permit să vândă aceeași detergenți veșnic la 1 leu capsula, fie atunci când prețul este 0,80 la supermarket iau vreo 3 pungi (da, va trebui să citești veșnic pe eticheta prețul/capsulă, altfel așa de frumos sunt anunțate reduceri de ai impresia că 1,25 e o mare afacere ceea ce e fals).

La 4 mașini pe săptămână pot obține undeva între 1 leu și 1,8 lei pe săptămână, știu că pare puțin dar 52 sau 93 de lei pe an se simt când nu ai resurse.

Folosesc aceleași metode și la restul produselor de igienă, săpunul lichid cumpărat când este redus de la 4,50 la 1,29, gelurile de duș la 400 ml cumpărate când transportul e gratuit și la 2 produse îl primești pe al treilea gratis.

Nu dau nume pentru că scopul meu nu este să fac reclamă dar dacă are cineva nevoie de informațiile pe care le-am strâns pe tema de unde e cel mai bine să cumperi produsul X le împărtășesc cu drag.

4.Învață să iubești pliantele supermarketurilor, le citesc cum citeam în tinerețe romanele cu duci exotici pentru că o dată ce le-ai integrat în programul tău săptămânal și ai învățat cum își organizează reducerile și ofertele cheltuielile pe tema mâncare, curățenie și nu numai se pot înjumătăți.

5. Stabilește-ți un buget săptămânal, pe asta am descoperit-o pe vremea când și fără vreo planificare din partea mea tot 50 de lei aveam să trec prin săptămână (da, au existat și vremurile alea), anul acesta m-am întors la idee am un buget de 200 de lei pe săptămâna din care ideal ar trebui să îmi achit tot ce cumpăr și facturile, mai puțin rata creditului și chiria. Mai păstrez 200 de lei ca rezervă, e totuși iarnă facturile mai ales la gaz te mai surprind.

Dacă mai rămân ceva bani la finalul săptămânii se reportează ca plus în următoarea și în loc de 200 voi avea 300. De regulă din diferențe îmi sponsorizez  cheltuielile care nu sunt must have, gen masaj, cărți, cercei, parfum.

Dacă situația ar fi neagră aș renunța la segmentul respectiv și aș redirecționa diferența rămasă spre un fond de rezervă sau o plată anticipată dar situația mea nu e atât de tragică așa că nu e necesar, dacă stai mai puțin bine acoperă întâi fondul de rezervă și ceva anticipat înainte de a găsi pe ce să îi dai.

Acum că scriu asta îmi dau seama ce drum lung am parcurs și că mi-ar fi relativ ușor să mă întorc la modul spartan de viață de acum 5-6 ani pentru că nu m-am îndepărtat foarte mult.

Face o listă mai mare de trucuri?

11 răspunsuri

  1. Eu am folosit nuci de săpun. Sunt ok, dar pt rufe curățele.

    1. mi-ar prinde bine probabil dar cred că nici anul ăsta nu apuc

  2. Pe langa cele zise de tine, adaug: verificat periodic furnizorii si facturile recurente, cei mai usor bani se scurg aici. Un abonament neutilizat la o sala gym? o asigurare prea mare? schimbat furnizorul de energie/abonament mobil a devenit ceva nou si in romania iar prins o oferta poate salva 20-50 luna de luna, renegocierea ipotecii (suntem in curs de) poate sa ne aduca 50-100 bani mai putin platiti.
    De departe pentru noi locuit aproape de scoala/job a fost o decizie buna pt ca timpul aduce o oboseala mentala pe care o compensam cu varii chestii bagate in noi (nesanatoase) si raportul era loose /loose.

    In rezumat, pentru mine solutia e keep it simple and stupid, incerc sa cheltui bani pe chestii ce imi aduc fericirea dar si mai mult timp mie. Marea bogatie ce o visez e sa nu fac nimica 😀

    1. visul nostru comun 🙂

  3. Mulțumim pentru sfaturi!

  4. Shase! 6. Sa intrii intr-o competitie cu sor-ta! De cand am scris ca scriu si eu buget n-am mai cheltuit nimic :D. Absolut nimic! Ha! Beat this, sor-meo!
    Daca altfel imi e permis sa trec prin lista radiantei dumneavoastra persoane:
    1) o non problema daca esti barbat fiindca pentru orice mascul s-a nascut si „domnisoara/doamna/cotoroanta de la slujba” care sa-ti aduca cafeaua.
    2) imposibil de indeplinit pe termen lung fiindca nici o femeie/bucatareasa nu reuseste sa te hraneasca cat ai nevoie. De cand am intrat in pariul cu tine am slabit ca dracu :))
    3) non-problema daca esti barbat, ca si cu cafeaua exista mereu cineva sa rezolve problema asta inainte sa ajunga a ta. Singurele momente cand m-am atins de-alungul vietii de masini de spalat a fost sa le repar. In alte conditii daca m-ar auzi langa ea ar fi identic cu deschisul usii la frigider (se materializeaza ca duhul din sticla si cu priviri haituite ma intreaba da’ ce fac, ce vreau, las ca-mi da ea. N.B e un ea generic, ca mai multe femei din viata mea comit asta)
    4) da, da, da, aici ai dreptate, si eu le iubesc si Meowrice. Ca i le pun sub blidul cu pliculet. Cand vede pliant de reducere da Pavlov in el…
    5) sunt de acord ca merge. Ti-am zis ca al meu e 0 de cam doua saptamani? 😀 Am zis? Am zis?
    P.S bai, bestia ta de blog ma respinge…

    1. Distinsul meu frate îmi îndeplinesc rolul de bestie si îți atrag atenția ca ai plătit, deși trăiești în dulce ignoranța, în acest interval măcar niște utilități gen apa, caldura, laptele copiilor si probabil mai mult ca mine dar nu ai facut tu fizic gestul. Cu cafeaua e mai complicat pt ca acasa din fericire nu am niciun dudui care sa imi aduca o cafea decaf cica pentru binele meu iar la lucru traiesc in alta tara decat tine, imaginatia ta poate cuprinde ca eu imi cumpar pixuri, sapun sau hartie igienica din fonduri proprii pentru la lucru? Nu te mai lauda cu slabitul ăla, unii din noi muncesc in acest scop insensibilu-le! PS In ce sens te respinge blogul? Adica e ceva de schimbat la setari?

      1. Nu, nu, am decis ca astea nu le calculam ca nu eu le decid plecarea, pleaca de la sine.

  5. Cea mai bună metodă de a economisi bani este să ai o iubită. De ceva timp avem o întrecere pentru cine economisește mai mult într-o lună. Iar cel care câștigă plătește o ieșire în oraș pentru celălalt. Funcționează mereu! Mai ales că sunt motivat să câștig mereu. Și ea la fel.

  6. Poate niste bani in plus ar fi bine sa fie directionati pe bursa romaneasca, pentru inceput.Sunt destule bloguri financiare pentru initierea in tranzactionare, cred ca s-ar vedea mai usor surplusul din investitii .

    1. Din păcate am niste clauze in contractul de munca prin care imi sunt interzise bursa, criptomondele, fondurile de investiții, tot ce pot face sa ma protejez de inflatie sunt depozitele in valuta si daca as avea suficiente fonduri investițiile imobiliare, dar cand se va putea sigur dau o tura pe bursa 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: