Noile confesiuni ale unui asasin economic

Noile confesiuni ale unui asasin economic de John Perkins a fost cumpărată pentru că era la reduceri serioase cred ca fost 8 lei și părea genul de caret pe care unul din prietenii mei ar fi citit-o.

Undeva prin calculator exista formatul electronic al Confesiunilor, un fel de prim volum dacă vreți pe care evident nu am avut timp ă îl citesc. Continuarea a avut trei avantaje: cărțile în format fizic efectiv îți stau în cale, Crăciunul bate la ușă și trebuia să o împachetez și tocmai citisem Cine conduce lumea, carte cu care prezenta se îmbină de minune.

De ce ar trebui să o citești? Pentru a căpăta o nouă perspectivă asupra eficienței ajutorului dat de Banca Mondiale, Fondul Monetar Internațional și alte asemenea instituții, eficiența pentru beneficiarul aparent adică statul împrumutat nu pentru cei din umbră. Autorul susține că pentru fiecare dolar împrumutat USA se asigură cp 80 de cenți se întorc în economia lor, evident pe lângă dobânzi.

Pentru ca data viitoare când auzi că ”lumea civilizată”  detronat un guvern de prin Africa sau America  de Sud sau chiar din vecini să te întrebi dacă nu cumva au urmărit o piață nouă, o mână de lucru ieftină, o resursă la preț infim.

Dacă astea sunt departe și nu te influențează pe tine soarta republicilor bananiere citește-o pentru a afla cum mai multe bănci în frunte cu Deutsche Bank au fost nu bănuite ci amendate pentru manipularea valutelor în scopul influențării LIBOR și dacă vrei să zici că nici asta nu te afectează citește contractul ăla de credit prin care dobânda pe care o plătești se compune din marja băncii+Libor.

Dacă nu e Libor nu contează Euribor și Robor sunt la fel de vulnerabil.

Citește-o pentru a te lămuri cu tehnicile Asasinilor Economici (AE) inițial aplicate șefilor de state au ajuns la nivelul oamenilor obișnuiți.

”Dar de ce să luați un credit de 35000 de euro care vă permite un apartament mic, cu numai 55000 de euro puteți lua unul mai mare căruia în 10 ani o să i se dubleze valoarea, plus vă dăm și un card de cumpărături”.

Cine nu a auzit asta la bancă la negocierea creditului? Ce nu spune nimeni e că tu vei începe să plătești rata mai mare chiar de la prima scadență 20 000 de euro în plus contează mult la rată, iar ce rămâne scris cu litere mărunte este că valoarea aia dublă a apartamentului peste 10 ani e ipotetică.

Mi-a plăcut în mod deosebit Capitolul 47 Lucruri de făcut în care funcție de categoria ta de vârstă sunt trecute sugestii despre ce poți face să căpătăm un pic de control în fața corporatocrației, majoritatea sunt cu informează-te și implică-te, stai al nivel local și de principiu nu te întinde mai mult decât plapuma.

Citatul cu care aș rămâne? Sunt multe dar pentru că mereu ne sunt prezentate știri optimiste cu creșterea PIB ului să fie acesta:

”Claudine și cu mine discutam deschis despre esența înșelătoare a PIB- ului. De exemplu, PIB-ul poate indica o creștere chiar și atunci când este spre profitul unei singure persoane, precum un individ care deține o companie de utilitate publică, și chiar dacă majoritatea populației suportă povara datoriei. Cei bogați devin și mai bogați, iar cei săraci și mai săraci. Și. Totuși, din punct de vedere statistic , acest fapt este înregistrat ca progres economic.”

5 răspunsuri

 1. am citit-o in 2008. Cand semna romania cu Bechtel si erau foarte mandri de contract. Reactia mea a fost WTF? cum naiba ei sa nu aiba politicienii toti un consultant/consilier/ expert economic sa le zica de carte si de cum functioneaza datoriile?? Si abia atunci am inteles ca romania e condusa de aceeasi imbecili ca pe timpul lui Ceausescu si nimic nu s-a schimbat si daca vbine cineva mai bun sus acolo ii vor da ailalti in cap sa coboare la nivelul prostiei lor.

  Altfel, asta e societatea americana, nu BF sau FMI: ei vand credite bani pe care nu ii au si ii iau cu credit. De aia si crash-ul din 2007-2008. Sii creditele sunt relativ bune, dar sa fie luate si folosite cu cap. Na.

  1. Asta e societatea în general, nu cred că europenii sunt mai deosebiți sau asiaticii, BM si FMI sunt însă destul de binișor supuse statelor, oricum aștept cu mare interes ce o să pățim cu toții când va începe criza economică pe urma pandemiei.

   1. o, e mare diferentza intre industria creditarii din sua si Olanda/belgia/Franta etc. dar asta nu e subiect de discutie aici, romania e pro americana si in consumerismul american. Cat timp nu scapam de generatiile de incompetenti din politica, nu scapam de ce ducem…

 2. si una si mai groasa, astazi, 2020. Nimic nu s-a schimbat in politica romaneasca – la fel de multi incompetenti: au semnat un credit pt a construi inca 2 reactoare nucleare. Cand romania NU mai are nevoie de mai multa electricitate, romania exporta, pe cand energia solara e la 30% din costuri, mai putin poluanta si mai putin riscanta si cel mai important se poate instala si pune in functiune in cateva sapt. de la decizie.

  1. și câte or fi pe care nu le știm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: