Cred că este prima data când revenind la scris după o pauză mai lungă în loc să fac un blog nou cu o temă potrivită noii etape în care sunt mă întorc la unul mai vechi.
Poate mi-a plăcut tare mult tema acestuia sau poate bazele pe care le-am pus în viața mea prin blogul de economisire mă vor însoți și în celelalte domenii. Doar un leu e un blog gândit să aibă două componente: economisire în prima fază și investiții la momentul în care va fi pus în mișcare bulgărul despre care vorbește Dave Ramsey și cam asta trebuie să faci în viață cu absolut toate resursele indiferent că vorbim de timp, atenție, sănătate, bani.
Dacă în ce privește banii mai putem găsi căi să ne sporim veniturile celelalte sunt finite și atunci e cu atât mai important să descopăr pe ce îmi cheltui inutil timpul, pe ce îmi consum fără rost sănătatea, cui îi acord nemeritat atenție și după ce mi-am identificat punctele de pierdere să iau măsuri pentru a conserva resursa respectivă și să o folosesc numai în direcții care îmi aduc bucurie.
Cred că acum sunt mai degrabă într-o etapă a vieții în care mă ocup de resursele neregenerabile și bazându-mă cumva pe ceea ce spunea Richard Bach ”Predăm cel mai bine ceea ce trebuie să învățăm în primul rând” m-am întors la blog nu pentru a preda ci pentru a împărtăși ce reușesc să învăț cu speranța că alți oameni aflați în aceeași etapă sau care au trecut deja prin ea vor împărtăși ceea ce au învățat ei și vom crește împreună.
Azi vă povestesc despre calendarul meu de advent care nici măcar nu are formă fizică.
Venind din latina medievală cuvântul adventus care înseamnă venire, așteptare sau apariție a dat numele unui calendar asociat în principal Crăciunului dar nu numai, calendar în care marcăm trecerea fiecărei zile până la eveniment.
O variantă larg cunoscută este desigur celebrul AMR (au mai rămas) până la terminarea armatei, până la vacanță etc, dar sub numele acesta calendarul de advent a intrat cumva în viața noastră legat de Crăciun.
Cel mai vechi calendar realizat manual se pare că datează din 1851 vremuri în care în primele 24 de zile ale lui decembrie o lumânare era aprinsă ca simbol al speranței.
Tipărit calendarul de advent apare în anul 1908 Gerhard Lang, cel care inițiază acest produs, urmând calea deschisă de mama sa care, cu ocazia Crăciunului, obișnuia să îi pregătească un calendar făcut manual, o placă pe care lipea 24 de mici bomboane.
Azi calendarele de advent apar pe piață prin noiembrie și includ de la variantele de 4 lei, care ascund în spatele fiecărei zile un dulce, la calendare cu cosmetice sau bijuterii care depășesc 400 sau 4000 de lei.
Doar un leu fiind blogul de economii care este nu va apela la niciunul, de altfel având în vedere că încă nu mi-am lămurit total cum și unde sunt cu privire la reciclare nici nu voi face unul material.
Calendarul meu de advent, și vă invit și pe voi să vă faceți unul, va fi imaterial și, de multe ori, nu voi ști până în ziua respectivă ce dar ascunde.
Am stabilit că ziua de 1 decembrie îmi va aduce o cană de ciocolată caldă, făcută cu ciocolată și lapte și scorțișoară în care vor pluti una-două bezele și timpul necesar să o savurez în liniște fără vreun gând la câte mai am de făcut, la 2 decembrie încă nu m-am gândit și nici la restul lunii.
Ar putea fi o zi în care îmi dau voie să nu gătesc sau să ignor că ar trebui să fac ordine, o carte pe care abia aștept să o citesc și o am de mult în format fizic sau ebook dar încă nu i-am găsit timp, o jumătate de oră dedicată exclusiv unui masaj al picioarelor mele obosite, o vorbă bună pentru mine, o idee găsită undeva și despre care cred că merită să o integrez în sistemul meu de valori.
Fiecare zi va aduce lumina unei lumânări și un dar sub forma unui răgaz pentru mine și pentru ceva care mă bucură, poate chiar sub forma îndepărtării din jurul meu a unor oameni care îmi consumă energia fără a aduce un plus valoare.
Și pe cât posibil, aici depinde de inspirație mai ales pentru că ar trebui să le scriu uneori pe câteva zile în avans, fiecare zi va aduce un articol pe blog.

Ma bucur ca ai revenit!E o idee buna de Advent sau putem incerca sa punem deoparte 1 leu iar la final banutii sa ii punem intrun borcanel decorat frumos si lasat la usa unei familii!
O idee minunată! Pentru că am început blogul pe vremea când financiar stam foarte prost nu cred să fi adus în discuție ce putem face pentru cel de lângă noi, dar în perioada asta poate ar trebui sa scriu într-o zi despre prietena mea care găsește mereu o cauză pentru care merită să lupți și oameni pe care să îi ajute 🙂
Mie îmi place tare mult ideea unui calendar de advent. Am făcut pt copii de când erau mici și cred că este un motiv de bucurie pentru toți.
Abia aștept să vă citesc în fiecare zi!
Dacă aș avea un copil sigur aș apela la un calendar fizic, poate făcut în casă și aș include ceva dulce și un bilețel cu o activitate de făcut împreună, una din problemele vremurilor noastre e că avem atâtea de făcut că nu mai avem timp să ne bucurăm de relații. Nu rata ocazia și să vă distrați pe cinste împreună :).
si noi avem un calendar refolisibil, cusut de mine. In unele casute ii voi pune bani copilei, in altele vom avea biletele cu mesaje frumoase si activitati de familie. Asa facuram anul trecut.
Casuta cu rosioara nnu a apreciat-o, a zis ca e o gluma proasta, ea astepta bombonica 😀
Nu pot spune că nu sunt de partea copilei 🙂