În vremea care a trecut am muncit, dar despre asta în altă zi, una în care nu voi fi obosită de la lucru.
Am încercat pe cât posibil să îmi redefinesc niste principii, idei, noțiuni, viziuni despre viață și lume, din astea obișnuite.
Mi-am anulat abonamentele de net si tv în fosta casa, da, le-am plătit cam un an degeaba pentru cele doua zile pe luna in care eram în trecere pe acolo și pentru că nu era să rămân cu banii nefolosiți în cont am făcut niște abonamente la canale de net.
Nu dau nume că nu le fac în mod deosebit reclama dar nu regret, învăț din serialele si filmele lor mai ales din documentare.
Unul din documentarele care mi-au plăcut tare mult a fost How tolive mortgage free, o minsierie de 6 episoade care pune lucrurile în perspectivă.
Pornind de la ideea că ipoteca medie în UK se ridică acum la 115 000 de lire, producătorii au căutat oameni care au gândit neconvențional și au rezolvat problema locativă cu infinit mai puțini bani.
Unele soluții clar nu pot fi adaptate în România, deși îmi place să mă alint cu ideea că sunt citită și în locuri în care așa ceva ar fi posibil, adică nu știu unde am putea noi să ne mutăm pe o barcă dar am văzut oameni recondiționând bărci și locuind pe ele, uniic chiar amortizând pretul bărcii și al modificărilor cu suma pe care ar fi plătit-o chirie în mai puțin de aun an.
Am văzut oameni care au ales sa construiască împreună, un fel de miniblocuri construite în regim particular cu fiecare locuință personalizata după doința și nevoile coproprietarului.
Am văzut oameni care au făcut case în vechi rezervoare, în garaje, în rulote, în containere și chiar o casă făcută din două remorci de camion dezafectate.
Unele sunt concepute pentru o viață, altele pentru a le asigura un acoperitș pentru 4-5 ani timp în care să strângă măcar avansul sau o buna parte din credit.
Am văzut și oamenii aflați în situația tipică de la noi care au un credit ipotecar și fie au știut de la bun încpeut, fie au descoperit pe parcurs că dacă nu fac un efort să plătească anticipat cât de mult se poate vor ajunge sa plateasca bancii in dobânzi încă o dată suma împrumutată.
Cred că fiecare episod în sine chiar dacă nu poate fi transpus în situația ta te va învăța ceva cum să apreciezi simplitatea, mobila second hand, cum un plan bun și o execuție de calitate poate transforma un fost grajd într-o locuință comodă.
În unele locuri a fost nevoie de regândire a funcționalității pentru a asigura maximul de confort cu minim de resurse fie ca suprafață, fie ca investiție. În altele a fost nevoie de o analiza a regulamentelor locale, de exemplu pentru locuințele temporare și mobile s-a economisit enorm cu lipsa obligației de a avea autorizatie de construcție.
Alții au strâns obiecte aruncate și le-au recondiționat, un cuplu a reușit să își asigure toate electrocasnicele cu un sfert din suma obișnuită numai pentru că au vânat obiecte apărute cu reduceri de peste 70% și le-au cumpărat nu când a au avut nevoie ci cu un an înainte când au găsit obiectul.
Dacă se întâmplă să vă întâlniți cu serialul dați-i o șansă, dacă nu, priviți măcar în jur și vedeți dacă nu s-ar putea sa renunțați la cheltuielile cu niște obiecte pe care fie nu le folosiți sau le folosiți prea rar să merite sau daca obiectul nu ar fi la fel de util dacă ar fi second.
Cert este că pe mine serialul m-a readus în planul de plată anticipată a creditului și cred că mi-a salvat și ceva bani care s-ar fi dus pe decizii impulsive și nu foarte fericite.
iti dai seama ca am cautat repede pe Netflix serialul si adaugat in favorites.
Da, până am descoperit documentarele am fost un pic în dubiu daca insist cu abonamentul dar am făcut o pasiune pentru ele 🙂