Azi am fost la cumpărături, nu multe că nu consum așa mult, îmi trebuiau chestii simple de supraviețuire pentru vreo 3 zile si mi-era dor de o salată. Am trecut prin piață ieri de dimineață și salata era destul de pe moarte așa că azi m-am orientat spre aia gata ambalata și tăiata de la supermarket.
Dacă tot am ajuns acolo am aruncat un ochi și pe la restul așa să nu mă plictisesc, nu m-au interesat decât produsele din lapte pt că la carne ma uit odata pe luna si atunci la magazinul unui abator local sau al unei microferme locale.
Nu aveți idee câte produse a trebuit să citesc si să pun la loc pe raft în căutarea frazei magice ” țara de provenineță a laptelui : România”, practic tot magazinul.
Ce am descoperit? Un singur fel de cașcaval dintr-un raft întreg, un sortiment de telemea cu trei subspecii mi-am și luat de altfel din ea, din cea de capră, nu știu încă dacă îmi și place abia mâine o gust.
La mozzarela nici măcar nu scria de unde provine laptele, la iaurtul în recipient de 1 l scria sa verific baza ambalajului, poate nu știu eu codurile dar baza ambalajului nu avea pe înțelesul consumatorului nicio țară trecută, la cel de 400 ml scria să verific capacul e drept era ștanțat un număr cu un RO la final dar n-am pus bază, aveau totusi unul cu 2% pe care aveam România, la final nu am luat, mie îmi trebuia de 3.5%.
La unt recunosc nu m-am uitat și nici la lapte pentru că nu beau.
Am avut nevoie de 40 de minute să cumpăr un pachețel de brânză, data viitoare e mai ușor, dacă mi-a plăcut știu exact ce iau dacă nu, asta e mai citesc o tura, mai sunt magazine în care să citesc.
De ce vreau să scrie asta? Pentru că îmi aduc aminte de zile lungi de vară în care mergeam cu vaca, cu oile, cu caprele, de serile târzii și diminețile înainte de răsărit în care laptele trebuia muls și dus la centrul de colectare pentru mai puțin de 1 leu litrul.
Știu că nu din pachetul meu de telemea se va simți o schimbare semnificativă dar tot cred în ideea de masă critică, tot cred ca daca vom continua sa cumpărăm lapte din România, cererea va crește și că producătorul o să primească măcar un preț decent.
Supermarketurile înțeleg poate mai bine ca oricine principiul cerere ofertă, dacă vreme de două luni produsele cu lapte de provenineță : Polonia, Germania, Ungaria rămân în raft din a treia vor aduce mai puțin spre deloc.
Da, profitul va merge spre o multinațională care deține magazinul de desfacere, da, va câștiga și multinaționala care procesează, nu știu dacă mai exista vreo firmă românească și accesibilă oriunde, dar va crește și suma primită de producătorul laptelui.
Cred sincer că una din problemele noastre fundamentale este că așteptăm să fim ajutați și fără îndoială sunt prea optimistă dar cum ar fi dacă ne-am ajuta singuri?
o profa imi spunea ca daca 10% din populatie fac mai bine, atunci va fi mai bine.
Nu am mai intrat in supermarket de mult timp. Lapte si branza si smantana si unt iau de la un fermier, de la piatza, pt ca e ieftin dar si pt ca expira repede dar mai ales ca stiu ca e platit de marii „engross”isti si mai ieftin. Si stii care e cel mai ieftin lucru din viata mea, acum? factura la farmacie: pt ca efortul meu si efortul lui au dus la o sanatate radianta a familiei mele.
De meditat.
Tot o reminescență de când aveam animale, mi-e greu sa îmi cumpăr brânză și restul din piață, a fost o vreme când vindeam așa ceva și știu cât de dificil e să păstrezi totul ”ca în farmacie”, ar trebui sa îl cunosc și pe om și locul în care produce să pot cumpăra de la el. De fapt vin dintr-un sătuc unde oamenii se ocupau cu asta aprovizionau piața orașului mare cu legume si lactate și ce îmi aduc aminte de acolo mă ține destul de departe de producători.
si eu ma stradui sa cumpar cat mai multe produse romanesti, chiar daca uneori sunt mai scumpe ca cele de import.
numai faptul ca ajung mai repede la noi si ar trebui sa conteze, să nu ma apuc sa fac un calcul despre cate resurse se folosesc cu transportul si cat costa mediul ca poluare un iaurt adus din polonia vs unul de la brasov
Ce fain ar fi sa constientizam cat mai multi chestia asta!
Ar fi o mână de ajutor pentru noi, e trist sa faci asta frecvent si sa descoperi cat de putine fabrici mai avem, unele par romanesti dar au fost preluate de mult, mai pastram in tara numai ce plăesc ei ca salarii, utilitati si contributii dar si asa putin cred ca sunt importanti banii ăia
Sor-meo, dar daca vaca (sau tata lu’ vaca sau genetica lu’ vaca) e emigrata din Olanda? E laptele romanesc sau olandez? 😀
Nu ma intereseaza din punct de vedere genetic, ci economic, daca vaca traieste in România, la un fermier autohton si banii raman aici, din punctul meu de vedere poate vorbi ce limba vrea ea inclusiv sa danseze samba