De week end

Azi mă gândeam să discutăm despre treburi ușurele, de week end, mai o carte, mai o rețetă. N-a fost să fie.

Mi-a venit scadențarul nou, pe care l-am cerut pe email după cea de-a doua plata anticipata pe care reușesc să o fac în 4 ani. Dacă aș crede că regretele ajuta la ceva cam acum ar fi momentul în care mi-ar părea rău că numai a doua, dar să trecem peste.

Ce am reușit de când am luat creditul ăsta și până acum? Să plătesc vreo 20 000 de lei, cu anticipate si neanticipate.

Tura asta nu am mai optat pentru reducerea ratei pentru că am trecut de la venituri variabile, de regula mulțumitoare dar nu sigure lunar, la venituri cu cuantum și data fixa. Am ales să reduc perioada de creditare. așa că în loc să am de plătit până în august 2044, ma voi opri momentan în octombrie 2043.

În timp ce mergeam azi cu trenul eroina cărtii pe care o citeam se gândea că e norocoasa daca va mai trăi 20 de ani, 240 de luni, la vremea aceea m-am gândit că nici eu nu ar trbui să îmi fac planuri pe mai mult de 360 de luni si chiar si astea sunt o chestiune de noroc. Trei ore mai târziu am constatat că 301 luni de aci încolo am oricum rate de plătit. Not funny trebuie reduse pentru că scopul meu în viață, câtă  o mai fi, e să nu fiu legata de obligații.

Altfel raportat la scadențarul inițial nu stau rău ar fi trebuit să am soldul de acum prin august 2020.

Totuși până la 1 octombrie trebuie să stabilesc daca ma apuc de un jurnal monetar ceva mai precis, cumva faptul că informatiile sunt scrise și lăsate în lume mă disciplinează mai ușor, sau să aleg măcar vreo 6 luni din alea de interzis la cumpărat lucruri care nu sunt absolut si musai obligatorii, măcar până când din rata nu se vor mai duce sub 300 de lei în debit și peste 700 de lei în dobânzi.

În egala măsura pe moment în afara de un fond de urgență de 5000 de lei și suma necesara supravietuirii pentru 12 luni fără venituri, nu are rost să mă complic să pun deoparte în condițiile în care cea mai buna dobândă la depozite este 3,25 impozabil, iar creditul mă costa 5,5 și probabil luna asta crește din nou cu ROBOR. Pe moment  câștig mai bine scăzând datoria decât strângând fonduri.

Și uite așa am rămas eu fără articolul ușurel de duminica.

2183eb13febc49ff43d0c91b8d8f16fa

3 răspunsuri

 1. Frumoasa analiza financiara! Si da, sunt de acord cu platile anticipate, nu are rost sa tii un ban intr-un cont cu 3% dobanda (si aia impozitata) -chiar, unde ai gasit dobanzi de 3% ? 🙂 ca eu si la contul copilului am 2% .

  Voiam sa te intreb cum ti-ai calculat tu acei 5.000 fond de urgenta si cele 12 luni de venit acoperite? Initial am avut si eu target asemanator apoi am lasat mai jos pt ca fondul de urgenta a fost atins o singura data in 5 ani (si atunci pt 800 pt o cheltuiala pe care o asteptam) in plus mi-am estimat daca e sa se strice toate cele dramatice din viata mea CONCOMITENT si tot nu am nevoie de 5 mii :)) .
  Cat despre cele 12 luni de supravietuit deoparte, initial imi propusesem pe 6, apoi mi-am dat seama ca eu sunt platita cu 2 luni intarziere dar si ca imi gasesc altceva de munca imediat si mai e si somajul asa ca am redus si cifra asta 🙂

  1. Depozitele peste 3% le-am găsit la Libra, unele produse si TBI Bank, nu am verificat temeinic numai am dat o căutare pe Conso.ro să văd care ediferenta intre ce as primi si ce am de dat, era mai avantajos să nu îmi fac depozite deci am rămas așa la superficial.
   Pentru că eu sunt friguroasa fondul meu de urgenta e raportat la moartea definitiva a centralei, care ne dă noua apă caldăm căldură etc, minim atât îmi trebuie să am căldură în casă.
   Iar cele 12 luni de venit, în domeniul meu nu exista șomaj, pur si simplu nu exista, dacă plec de unde sunt acum salariat și ma intorc la liber profesionisti in mai putin de 12 luni nu imi pot reface portofoliul de clienti cât să pot trăi decent.

   1. am inteles – nu prea ai de ales. Altfel te felicit ca ai calculat bine si atent.

    Cu depozitele bune, ce sa zic, pana nu iti da banca dobanda mai buna sau nu ai o investitie cu return of investment mai mare, mai bine faci plata anticipata ASAP.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: