Viața după credit

Când mi-am luat casă și mi-am asumat ratele creditului a fost clar de la început că viața mea urma să se schimbe la niște capitole cum ar fi ieșitul în oraș.

Acuma ar fi păcat totuși să îmi trăiesc următorii 30, mă rog mai am vreo 28 de ani de credit, închisă în casa pentru care plătesc rate de una singură ca să am cu ce plăti.

Însă experiența ne-a învățat că există soluții. De ce ieșim în oraș în primul rând? Bine, uneori pentru că băieții fac o mâncare de geniu, numai ieri ce am văzut într-un meniu clătite cu 27 de lei, de acord că sunt cu Grand Marnier și ăla e 150 de lei sticla dar momentan nu se potrivește cu planurile mele.

Deci din punct de vedere al prețurilor nu mă pot duce în oraș la cârciumile care fac mâncare de geniu și probabil aș alege unele cu preț acceptabil, care evident nu au bucătari și nici ingrediente de top. În condițiile astea este evident că eu ies în oraș pentru a-mi petrece ceva timp cu prietenii.

Cu bucătarii obișnuiți pot concura iar ingredientele mele sunt probabil mai bune decât ale lor. Și de aici apare soluția în loc să ieșim în oraș stăm în case, în alea pentru care plătim ratele, numai că în loc să stăm fiecare în a lui, ne strângem mai mulți în una din ele pentru alea câteva ore.

Pentru trei prieteni ieșiți o seară în oraș, într-un restaurant obișnuit și în care nimeni nu își comandă vreun purcel copt cu mărul în gură, să zicem de dragul ușurinței calculelor că ne luăm toți paste cu brânză rezultă 22 X3 , 66 de lei. La care adăugăm 3 beri, da, noi bem bere la orice, oricând care mai fac 3 X 7, încă 21 lei, în totalitate  87 de lei iar pe cap de locuitor 29 de lei, probabil 30 că lași totuși și bacșiș.

Cât ne-a costat acasă aceeași afacere? 3 lei de om mâncarea și 2,50 berea (fără alcool că altfel era sub 2 lei, supermarketul să trăiască), total 16,50 lei iar pe locuitor 5,50 lei.

Sigur la restaurant ai și avantajul de a sta la masă fără să muncești, dar la urma urmelor săptămâna viitoare o să gătească altcineva și tu o să stai frumos în vizită.

Cu costurile astea devii deja mai sociabil, chiar dacă te vezi cu prietenii de 2 ori pe săptămână la 11 lei tot e realizabil fără să îți pună bugetul în pericol.

Pe o lună de zile: cu 2 ieșiri ai scoate din buget 60 de lei pe săptămână, deci 240 pe lună, cu 2 zile acasă scoți 11 lei pe săptămână, deci 44 pe lună.  Diferența poate merge fericită într-o plată anticipată care să scurteze viața creditului.

Dacă adaugi și vreo 2 cafele și o prăjitură deja te apropii de jumătate din rata pe lună fără să fi renunțat în mod deosebit la ceva  având ca bonus faptul că ți-ai petrecut timpul numai cu prietenii suficient de apropiați încât să îi primești în casa ta sau să le mergi în casă și cu care te vei distra.7a8f3128bb2fa7105c634085414be696

 

 

 

 

3 răspunsuri

  1. Formatia Bucuresti | Răspunde

    Dupa ce am vazut cifrele, mai ca-mi vine sa ma bag inapoi in pat. scump, domle, scump, mult mai bine si mai friendly indoors.

    Weekend placut in continuare!

  2. auzi, tu ce faci cu atatea lemne in casa? ( spionez in poza)

    In rest, prima ipoteca o inchisei in 8 ani. Da, exista viata dupa credit:) – si e mai linistita.

    1. Nu pricepeam ce lemne că uitasem ce poza am pus :)), cred că oamenii au șemineu, la ce ferestre au nu cred să aibă vreun apartament amărât, plus că nah par să fie new yorkezi, ăștia nu sunt taman normali, e posibil ca lemnele alea să fie animale de companie, nu îl știi pe ăla care s-a îmbogățit vânzând pietre de companie?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: