De ce vrem acțiuni?

Buuun, acum știm ce sunt acțiunile să vedem cum putem face rost de ele și de ce.

De principiu le poți obține la înființarea societății, atunci când o societate vrea să se extindă și își mărește capitalul social prin emiterea de noi acțiuni sau prin cumpărare de la cei care le au.

Pentru a cumpăra acțiuni se folosește un contract de cesiune sau în cazul celor listate la Bursă se merge pe calea asta.

Pentru ca actiunile emise de o companie sa fie admise la tranzactionare la una din categoriile bursei, respectiva companie trebuie sa îndeplineasca o serie de criterii, dintre care cele mai importante tin de profitabilitate (în general companiile trebuie sa fi obtinut profit în ultimii ani), de dimensiuni (nu orice firma, oricât de mica, poate fi admisa la tranzactionare) si de transparenta (fiecare emitent trebuie sa faca publice o serie de informatii legate de activitatea pe care o desfasoara). Ulterior, dupa admiterea la tranzactionare, fiecare dintre emitenti trebuie sa continue sa îndeplineasca acele criterii, în caz contrar putând fi delistati. Nu in ultimul rand, trebuie precizat ca in Romania nu se pot tranzactiona decat actiuni ordinare.

Sunt două motive mari și late pentru care să cumperi acțiuni:

  • Pentru că societatea este foarte de treabă, obține profit și deținând o parte din ea ( acțiunile) vei avea dreptul la o parte proporțională de profit (dividende – dap asta sunt suma care revine pentru fiecare acțiune din profit). Evident este o sursă minunată de venit pasiv dacă societatea este performantă ( tare aș vrea niște acțiuni la Apple) și să primesc în fiecare an ceva bani de pe urma lor.
  • Pentru că vrei să câștigi din ”jocul ” cererii și ofertei, adică în ianuarie cumpăr niște acțiuni la 200 de lei bucata să zicem 10 că nu am așa mulți bani și în martie le vând la 300 de lei bucata. Adică în 2 luni am câțtigat 1000 de lei.

Cu ocazia asta trebuie să îmi asum și riscul ca prețul să scadă, poate în martie prețul e de 100 li aș vinde în pierdere sau ar trebui să le păstrez până crește la loc sau depășește valoarea de cumpărare.

Aici ar mai merge o discuție despre futures dar să nu ne ieșim din minți.

Cum pot să cumpăr acțiuni?

Tu, persoana fizică Ion în mod direct nu poți ai două opțiuni:

  • Te descurci de capul tău, angajezi o firmă de brokeraj căreia îi spui ce și cum să cumpere și să vândă, pe barba ta cum ar veni, adică e implici studiezi și faci analize. Un an secetos în toamnă de exemplu va avea niște efecte neplăcute în producția agricolă și evident societățile din domeniu nu or să îți poată da dividende mari iar  prețul acțiunilor ar cam trebui să scadă.  Dacă te crezi în stare spor la treabă.
  • Alegi un fond de investiții sau fonduri mutuale. Aici dai banii și experții angajați de fondul cu pricina decid ce cumpără când și cum, și la fel despre vânzare. Practic aceeași treabă dar dacă pierzi bani ai pe cine da vina teoretic. Nu vei deține acțiuni ci unități de find în care intră particule din acțiunile, obligațiunile, depozitele sau ce or mai fi cumpărat oamenii.

Pentru că nimeni nu poate intui perfect acțiunile cu cel mai mare randament sau pe cele care vor pierde.

Ideea e că la final de an vei primi niște bani dacă au ales bine sau vei fi pierdut niște bani dacă au ales prost.

Evident nu trebuie să stai cu banii acolo un an întreg poți să îți răscumperi unitățile de find între timp, treabă din care din nou poți să pierzi sau să câștigi.

Și cum și ăsta devine prea lung mă opresc. Poate îmi spuneți pe ce ați dori să insist în viitor pe tema”jucăriilor financiare”.

d2e1ce8e8d8bc272e2ce937280545fa5

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: