Bani înapoi

Azi m-am trezit cu ideea cardurilor cashback în minte și pentru că nu reușeam să scap de ea a trebuit să arunc un ochi pe net în scopul ăsta. Evident nu am avut nici timpul, nici răbdarea să verific toate băncile care oferă așa ceva mai ales că începusem cu Millennium Bank numai ca să aflu că a fost cumpărată de OTP. M-am oprit la trei produse : BCR, Bancpost și Lyoness care nu e bancă știu.

BCR (nu e cazul să vă spun eu de la ce vine C din numele băncii sau că au comisioane mari) o să vă spun însă altceva ce găsesc extrem de suspect la banca asta, la mine în târg niciunul din dosarele pentru clauze abuzive cu banca asta nu a fpst câștigat. Repet nici măcar unul iar clauzele există și sunt abuzive și la ora asta.

Acum că am fost preveniți să revenim la oile noastre, există un card pe care îl poți folosi pentru a lua ceva bani înapoi, te costă 20 de lei emiterea și 45 de lei administrarea anuală. Dacă vrei să obții ceva din afacerea asta nu îți recomand să îl folosești niciodată ca element de creditare, nope, cardul ăsta te poate ajuta numai dacă faci cumpărături cu banii pe care i-ai depus deja pe el. Uită de sloganurile  alea cu 55 de zile de grație și rata 0 dacă plătești la timp, că dacă nu plătești la timp dobânda e de vreo 28% și dacă ai ratat o rată o să plătești la el jumătate de viață.

Dacă îl folosești cum am zis numai în limita banilor deja aflați pe card ai posibilitatea să iei înapoi 2% din valoarea cheltuielilor dar nu mai mult de 400 de lei pe lună, oricum dacă ai de luat mai mult înseamnă că ai cheltuit mai bine de 40.000 în luna aia și nu cred că  ai motive să citești prezentul blog. O dată pe an îți mai dau un procent aniversar de 1% dar nu mai mult de 4.800 de lei.

Trebuie desigur studiată lista partenerilor dacă știi că poți cheltui pe acolo minim 2000 de lei pe lună ca să primești înapoi 20 și ți se pare că 175 de lei / an merită efortul de a obține cardul ăsta atunci aplică, dacă nu, Nu. Uitasem, nici retragerea de la ATM nu e o idee bună am uitat procentul comisionului dar era mare sau așa mi s-a părut mie.

Al doilea card pe care l-am studiat era de la Bancpost, bine ei au o gamă mai mare de carduri cashback dar mie mi-a cam plăcut cel de Wizzair, din nou nu vorbim de utilizarea lui ca produs de creditare ci de folosirea în funcție de banii pe care îi avem deja în cont.

Cardul ăsta de costă 50 de lei, 5 lei să întrebi de sănătate adică dacă te încadrezi pentru a ți se emite unul și 45 de lei administrarea anuală.

Cum își scoate banii? Dacă obișnuiești să zbori cu Wizz ai o reducere de vreo 45 de lei pe persoană/zbor la bilete și asta chiar nu e de aruncat, dacă pleci în vacanțe cum o fac eu în grup de 6 oameni și iei biletele cu banii de pe cardul ăsta salvezi cam 500 de lei plus cheltuielile cu cardul amortizate, iar dacă ai în program mai mult de 2 vacanțe pe an chiar cred că merită. De reținut că reducerile se acordă pentru grupuri de maxim 6 oameni.

În rest mai au un sistem cu puncte, la fiecare leu plătit pe wizz primești 4 puncte la fiecare leu plătit la ceilalți comercianți agreați 2 puncte, care puncte se pot transforma și ele în lei cumva dar nu am mai stat să verific cum și până la 25% reducere la niște magazine care ar fi 200 dar nici pe alea nu le-am verificat că nu intenționez să cumpăr mare lucru anul ăsta.

Nici cu cardul în discuție nu e o idee bună să scoți bani de la ATM sau să cumperi ceva pe bază de credit.

Băieții de la Lyoness au un card care ar fi modelul de urmat în domeniu, părerea mea, păcat că au un număr mic de magazine în care funcționează, din astea pe care să le știu și eu la prima vedere am găsit Realul care la mine în târg nici nu mai există și Tako după care nu mă omor, e drept mai mult nici nu am verificat.

Nu am găsit costurile emiterii cardului dar parcă nici nu există, te înscrii și ei trimit cardul, singura problemă este să ai un cont în care să îți vireze banii după ce ai ajuns la minim 43 de lei. Sumă la care nu o să ajungi prea repede pentru că reducerile sunt de 1 până la 5% din valoarea achizițiilor. Există și o serie de magazine de la care îți poți face cumpărăturile online plecând de pe site-ul Lyoness, un fel de link afiliat care îți aduce și ție puncte pe cardul cu pricina.

M-am uitat mai bine la parteneri, Praktiker, MeliMelo, Elefant, Libris, Noriel,Plafar, Petrom, OMV destul de multe lucruri care pot fi cumpărate  și online cu o reducere de 2%, fără limită a banilor primiți înapoi ca la BCR și fără costuri de administrare, dacă aveam cardul ăsta în vară când am cumpărat materiale pentru reparația casei luam înapoi vreo 20 de lei, cred că mai studiez un pic problema și s-ar putea să îmi fac unul.

Voi ce metode de cash back ați găsit?

5c71115c2814ee5e3b750574809f1afe

9 răspunsuri

  1. Cum nu stau in Romania nu prea se potriveste. Eu am carte Cora(costa ceva) si imi scot banii, fac puncte pe care le transform in bani, apoi in unele zile ai reducere pe anumite produse.

    Mai am carte Auchan (gratuita), acolo merg cind imi propun chestii de genul 5 euro pentru 50 euro de cumparaturi…in septembrie am cistigat asa 20 euro.

    Si mai am igraal-ul, cu care am cashback pe unele sit-uri, dar in Romania nu merge decit pe booking cred.

  2. la iGraal am intrat si eu (m-a nashit Elena).
    Acum caut si eu un card de cumparaturi online, ca cel de la Bancpost prezentat de tine: sa pun banii la card si sa platesc biletele de avion ( avem 4-5 randuri de bilete de avion luate anual), ceva cumparaturi online (sportsdirect) si bineinteles cazarile: airbnb si 9flats.

  3. inafara de cardul de credit cu puncte la orice cumparatura si cu 2 ani extra garantie la orice cumpar cu el, mai am un card cu puncte de la carrefour – e un card ordinar, gratuit, la 500 de puncte ai un bon de 5 euro; primesti puncte la aproape orice produs cumparat si cand primesc ticketul de la casa mai sunt si oferte gen cumperi fructe de 4 euro si primesc 200 de puncte; in prezent am putin peste 1000 de puncte, inainte cum faceam 500 cum le schimban contra un bon, insa mi-a dat un nene un tips – sa las punctele si sa le folosesc pt o cumparatura mai babana gen cump de Craciun sau ceva de genul 🙂
    mai am card la Accor, la fel cu puncte si la un anumit numar primesc in schimb nopti gratuite de cazare in hotelurile lor

    1. În România nici Carrefour, nici Auchan nu au carduri din astea iar la cardurile de credit mi se pare complicat să verific lista de comercianți la care am reduceri, ori nu știu eu de alte produse mai bune, ori încă trăim într-o cultură în care nu există așa ceva

      1. la cardul asta de credit nu sunt conditionata sa cumpar de la anumite magazine, pt cump si in Be si in Ro si in China nu conteaza, conteaza sa rulez banii prin el
        master card are si un program din asta si la anumiti comercianti ai x% reduceri insa nu mi-am batut capul sa verific ce si cum
        deci daca stau bine sa ma gandesc sunt 3 avantaje: punctele, garantia extisa si reducerile la comerciantii agreati

  4. pt wizzair daca se calatoreste intens cu ei- au program VIP parca, platesti 20 de euro pe an si ai reduceri pe toate zborurile, indiferent de numarul de persoane – jumatatea a avut din asta acum ceva ani cand facea naveta de lux Buc-Brx o data la trei sapt si cump bilete din timp si la 50 Ron dus-intors 🙂

    1. ryanair nu au? :)) ca sunt mai ieftini si cu iei zbor si in alte parti.

      1. hahahaha habar nu am, nu cred…..; ryanair sunt super ok de aici la destinatii, wizz sunt top la destinatii din Ro 🙂

  5. Noi mai avem si cardul bancar cu puncte, dar platesti mai mult, pentru ca e o oferta grupata(pachet), cu punctele alea ai cadouri sau cecuri amazon, decathlon, etc. Noi alegem cecurile. Dar ofertele astea grupate iti factureaza diverse servicii de care n-ai nevoie, asa ca vreau sa ma mut la o banca pe internet (card gratuit) si daca totul merge bine ,sa migreze si sotul acolo.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: