Mi-e dor

Azi mi-e tare dor de lumea copilăriei mele, o lume fără îndoială imperfectă, în care binele era făcut cu forța și nu era perceput ca atare, o lume în care ca întotdeauna ne-am concentrat pe ce NU AVEAM și am ignorat ce aveam.

Departe de mine ideea de a susține că era perfect și ar fi trebuit să o ținem tot așa dar erau atâtea lucruri bune cărora le-am dat cu piciorul, am distrus atât de multe lucruri făcute cu cap, gospodărește.

Mă apucă de regulă dorul ăsta vara când merg la mama și văd câmpurile cu ciulini sau culturi pipernicite arse de soarele sudului și doritoare de un strop de apă măcar și îmi amintesc sistemele de irigații ale copilăriei mele și legumele pline de rod care se legănau pe aceleași câmpuri.

Azi dorul de lumea aia m-a pocnit la cumpărături când am vrut să îmi iau apă la sticlă de sticlă și am descoperit că iar nu aveau decât la plastic de toate formele.

Apoi am văzut caietele zilelor noastre care par să te invite să  mai cumperi ceva asortat

caiet-a5-60-file-dictando-colectia-violetta-20097-1

și mi le-am adus aminte pe ale noastre

caiet-cec

Nu am găsit fotografii cu alea în care ne invitau să reciclăm hârtie, sticle și borcane.

Mi s-a făcut dor de statul ăla care din indiferent ce motive dădea doi bani pe reciclare și  făcea să ne fie și nouă atât de ușor. Când eram mică din asta veneau banii mei de buzunar, spălam sticle și borcane, le dam jos etichetele cu apă călduță și o perie și apoi le duceam înapoi la magazin de unde primeam niște bănuți pentru ele. La fel se întâmpla cu hârtia și hainele care ne rămâneau mici sau se ponoseau.

Eu mă consider norocoasă că în cartier există tulumbe din alea mari de plastic pentru reciclare coordonată : sticlă, plastic, hârtie. E drept că le tot mută dar merită efortul să mergi până la ele. Încerc pe cât posibil să evit peturile sau plăsuțele alea subțiri ca o idee din plastic care sunt în stare să susțină maxim o legătură de mărar, sincer nu pricep care e rolul lor pe lume cu excepția formării de deșeuri.

Și de câte ori mă apucă lenea sau mi se pare mai comod că arunc de-a valma la ghenă îmi scot telefonul pe care mi-am salvat pozele astea

sealsealplasticturtleplastic

 

Planeta a reușit să se descurce mii de ani fără noi și dacă nu compasiunea față de ea și de ceilalți colegi cu care o împărțim,

birdoil asta e o pasăre să știți nu un monstru extraterestru

măcar frica să ne motiveze că facem ce trebuie, pentru că planeta se va mai descurca în continuare mii de ani chiar dacă trebuie să renunțe la noi pentru asta.

3370e551cd7e55ebe1f71c20c9512648

 

9 răspunsuri

  1. e o reclama bestiala pe CNN la un ong si ea NATURA spune „I have been here 22,500 times longer than you. I don’t really need people, But people need me” …. Superb, iar reclama e si ea superba pe de-antregul

    1. Și are atâta dreptate, cred că ne-a tot avertizat dar noi ne facem că nu pricepem

  2. de aceea am tot scris despre asta, si actionez in directia asta.
    Am reusit sa reduc masa de plastice cumparate (ok, inca folosesc, dar daca as vrea cu adevarat, as ajunge puritana 😀 ), am reusit sa arunc mai putin de un sac de gunoi pe saptamana. Da, se poate, un pic de efort si imaginatie si pamantul poate fi mai curat.

    1. Da, soluția în direcția aia trebuie căutată să cumpărăm mai puține plastice, mi-am luat azi un iaurt, nu am avut de ales decât cutii de plastic, nici măcar de carton ca la lapte, ce să mai vorbesc de borcănelele de pe vremuri. Am luat unul mai mare, îi dau o gaură în fund și poate susține într-o veselie un ardei micuț pe balcon, dar tot se cheamă că la un moment dat e deșeu și încă unul greu de degradat natural

  3. Ne straduim si noi sa reciclam.Am prins obisnuinta din Germania.Problema este ca tot ce noi separam,ei amesteca si apoi separa iar.Copilul meu este ingrozit de hartiile aruncate pe jos si in mod special de taierea copacilor.Este fan „earth song” Michael Jackson.Spune ca daca oamenii rai or sa continue sa taie padurea o sa se intample ca in clip.Nu ma lasa inima sa ii spun ca suntem aproape acolo.

    1. Așa de tare regret sistemul ăla de recicare bine pus la punct, acum chiar mă chinui să reciclez, atunci lucrurile mergeau automat

  4. Citeam undeva ca din pacate din desurile puse la reciclat multe ajung tot la incinerator.
    Pe mine ma ingrozeste cind merg la supermarket si vad rafturile pline de produse ambalate, toate ambalajele alea se arunca. La fel cind intru intr-un magazin de haine gen H&M si ma gindesc cite resurse se consuma pentru toate cirpele alea…

    1. Și toate punguțele alea în supermarket și la piață să îți cântărească 6 ardei și merele ambalate câte 4 identice în tăvița lor cu folia lor și așa mai departe….

  5. chiar daca ajung la incinerare, chiar daca le amesteca, haideti sa ne orientam la deciziile noastre si bugetul nostru si sa subtiem traficul lor acolo unde putem: langa portofel!.Da, putem sa cumparam mai putine plastice.
    Sunt pro sacosa de panza:. Eu cos sacose de panza din resturi, le folosesc, si dau si la prietene cadou. Mi-a scris o tipa care a cumparat ceva de la mine la mana 2a si mi-a multumit pt sacosa!! Deci na, am ‘influentat’ si pe altii. Cati bani se economisesc? pai sa vedem, 10 centi sacosa de plastic, minim 10 plimbari fac lunar cu sacosa mea de panza. Deci 12 euro pe an.
    Cumpar varsat. Cumpar de la piata, de la producator, pun in geanta mea de panza. Deja mi s-a dus duhul: 2 stiu sunt madama aia ce nu vreau punga de plastic. Ok, la carne iau punga lor, dar daca acum 3-4 ani veneam cu inca 20-30 de pungute (cu fiecare tip de leguma separat), acum vin cu 1-2 pungute. Deci 20-30 pungute saptamanal intra in casa mai putin, deci produc gunoi mai putin. Si costa mai putin (ma voi muta intr-o zona unde se ridica sacii de gunoi 1 data pe sapt. si costa 4 euro un sac mare, deci calculati singure cata economie fac).
    Refolosesc borcanele. Am si primit de la vecine. Da, facem rulaj intre noi de borcane mari. Stochez in borcane de sticla: nuci, zahar, piper, fasolica, etc. muraturi, compoturi etc.
    Cumparatul in ambalaje mari face reducere de deseuri. Iau un bidon de 1l gel de dus si umplu si recipientele de sapun de miini si de dus.
    Redus nr de chimicale pt menaj cumparate si guess what: se injumatatesc ambalajele.
    Refuz gentile cadou din marile magazine, sau le refolosesc. Da, sunt mai putine.
    Cel mai tare gest de reciclare a fost decizia de a folosi cana Brita: nu am mai cumparat sticle de apa si nu am mai aruncat sticle de plastic de apa de… X ani.
    Returnez tot ce se poate returna.

    Daca fac un calcul, eu zic ca ecomisesc numai din astea 50-100 euro pe an. Sunt banii mei, muncesc din greu, nu vreau sa cumpar cartoane si plastice ce le arunc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: