Contul bancar

Mă gândisem să mă apuc de segmentul ăsta de articole mai târziu, când nu voi mai fi atât de obsedată de plata anticipată  dar dacă eu nu am bani pentru a mă juca acum cu diverse instrumente financiare nu înseamnă că nu pot scrie despre ele.

De principiu în legătură cu banii și modul în care ei produc alți bani sunt două căi mari și late : banca și dobânzile pe care le are ea sau investirea, lucruri care combinate în diverse forme constituie un portofoliu de pe urma căruia, dacă ai făcut totul ca la carte, să poți trăi liniștit.

Cum regula numărul 1 în materie de bani este ”Să nu pierzi bani, niciodată” primul pas în dezvoltarea unui portofoliu este în mod plicticos banca.

Banca îți oferă 3 produse mari și late : contul curent, contul de economii și contul de depozit.

Contul curent este cel pe care îl deschizi pentru a primi plățile curente ( alocație, bursă, salariul, pensie etc), de asemenea îl poți folosi pentru a face plăți fie prin ordin de plată, fie prin intermediul unui card de debit. El este un instrument de legătură cu banca de pe urma căruia nu vei obține venituri, chiar dacă unele bănci au dobândă pentru conturile curente ea este de-a dreptul modică, în mod clar dacă vrei să vezi ceva de pe urma banilor tăi, contul curent nu este locul în care să îi ții.

Contul de economii este un cont în care poți pune deoparte bani pentru ce proiecte ai tu în minte sau pur și simplu pentru dobânda produsă. La modul în care se prezintă piața financiară acum nici de aici nu te poți aștepta la vreun venit serios, cel mult unul care să acopere rata inflației, dar e un loc în care îți poți ține banii în siguranță până când te decizi ce să faci cu ei. Cea mai mare dobândă la ora actuală la contul de economii este de 2,50% cred, ceea ce nu e mult dar pe de altă parte există credite la care dobânda e de 3,50% deci dobânda aia nu e nici de aruncat. Nu de aici vei obține veniturile alea care să te scoată anticipat la pensie dar pe poziție de țestoasă se poate descurca bine și pe termen lung o să vezi ceva rezultate.

Avantajul contului de economii este că poți retrage banii oricând fără a pierde dobânda produsă până atunci și poți depune oricând bani în plus care produc dobândă din ziua următoare.

Contul de depozit este din punct de vedere al rezultatelor cel mai eficient. Depui o sumă de bani pentru o perioadă determinată (1 lună, 3 luni, 6 luni, 1 an, 2 ani etc) și primești pentru ei o dobândă, la acest moment nici asta nu e prea mare dar nu o să trăim mereu în recesiune și la un moment dat va exista nevoia de a strânge banii de pe piață iar dobânzile vor începe să crească. Contul de depozit poate avea dobândă fixă pe toată perioada sau variabilă, caz în care va fi destul de greu să calculezi câți bani trebuie să iei. Dobânzile sunt sensibil mai mari decât la contul de economii dar așa cum spuneam diferențele sunt nesemnificative dat fiind cuantumul mic al dobânzii în general.

Dacă ai nevoiede bani înainte de scadență vei fi sancționat cu pierderea dobânzii sau cel mult vei primi dobânda pentru contul curent care poate fi 0.

Dacă ar trebui să aleg în secunda asta un instrument probabil aș alege contul de economii cu condiția să găsesc o bancă în care nu îmi sunt percepute comisioane.

Practic trebuie să iei fiecare bancă a vieții în parte și să verifici pe fiecare produs ce condiții au pentru că degeaba îmi oferă o bancă 2,75% la depozitul la 3 luni să zic dacă îmi cere comision de administrare de 3 lei pe lună, banii mei nu vor produce dobânda suficientă să acopere comisionul și pierd și din fondul ințial.

Deci cele trei lucruri de urmărit sunt: comisionul de deschidere care trebuie să fie cât mai mic, dacă se poate 0,  comisionul de administrare care de asemenea ar trebui să fie 0 și comisionul de retragere care la fel ar fi ideal să fie 0. De ce vreau totul pe ”gratis” pentru că eu îi dau băncii o sumă de bani pe care ea o folosește să crediteze alte persoane, dobânda pe care o obține ea din creditare este de cel puțin 5 ori mai mare decât cea pe care mi-o plătește mie pentru banii pe care i-am dat, după mine ar trebui să fie suficient cât câștigă din afacerea asta de intermediere ca să nu îmi mai ceară și să plătesc pentru că o las să îmi folosească banii și să obțină și profit din asta.

 

35d114e67a85bf4e92eccfbe927481bd

Un răspuns

  1. cu un pic de studiu se pot economisi usor bani de la conturile bancare. Sau, sa reformulez, se pot opri pierderile la conturile bancare!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: