Prima plată anticipată, prima casă

Momentul acela magic în care am făcut prima plată anticipată a venit și a trecut deja, cândva în cursul zilei de vineri, nu mă întrebați de noul grafic de rambursare că îl iau abia marți, că atunci am timp să trec pe la bancă. Să vă povestesc cum a fost și ce am ales?

În primul rând nu au fost cei 3000 de lei pe care îi plănuiam, au fost 2000 dar e bine că ăia 3000 încă nu au venit însă atunci când încasez factura cu pricina fix tot acolo ajung, așa că din punctul ăsta de vedere aș fi pe plus.

În al doilea rând nu am ales reducerea perioadei ci a ratei pentru că aici e chestie de personalitate și din punct de vedere financiar eu sunt cea cu drobul de sare. Eu sunt aia care cumpără bonduri și titluri de stat în loc de acțiuni, eu sunt aia care preferă veniturile mai mici și garantate unei lovituri de maestru care să tripleze câștigul. Bine la un moment dat voi cumpăra acțiuni și futures dar ăsta clar nu e momentul ăla, pentru asta trebuie să am siguranță financiară și o sumă mică la dispoziție să mă ”joc” cu ea.

Am ales să reduc  rata având în vedere tipul creditului meu, Prima casă în lei, și alt fel nu mai e pe piață la momentul ăsta, este un credit cu dobândă variabilă, ceea ce înseamnă dobânda mea se modifică la fiecare trei luni fiind compusă după principiul indice Robor la 3 luni plus marja băncii, care e fixă.

Indicele Robor este rata medie a dobânzii la care băncile se împrumută între ele în lei și este stabilit zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de 10 bănci selectate de banca centrală.

Zilnic se aducă cele 10 dobânzi se împarte la 10 și voila indicele Robor care logic variază, când băncile au nevoie de bani indicele crește, când există lichidități indicele scade.

De 4 ori pe an în funcție de indicele din prima zi a lunilor ianuarie, aprilie, iulie și octombrie dobânda creditului meu se modifică.

Anul ăsta am avut noroc, de prin ianuarie încoa a scăzut ceea ce înseamnă o rată mai mică, numai că la 1 iulie 2015 Robor a fost 1,30 iar la 1 octombrie 1,50. Asta înseamnă că dobânda mea crește și ca atare și rata. Nu exagerat de mult, nu insuportabil, țin minte că anul trecut în septembrie am avut 962 de lei iar din octombrie trei luni cu 1040 lei, nu sunt sume care să mă dea peste cap. Încă. Pentru că drumul Roborului în următorii 29 de ani e lung.

Așa că am ales să micșorez rata pentru a compensa inițial creșterea dobânzii și pentru a face din plata unei rate mai mari o opțiune, nu o obligație.

Cu rata micșorată nu mă oprește nimeni să plătesc cu 100, 1000 sau 10000 de lei în plus, cu perioada micșorată nu îmi permite nimeni să dau cu 100 mai puțin pentru că a crescut rata.

Așa că pentru liniștea nervilor mei am ales să micșorez rata, oricum reducându-se debitul și păstrând plățile anticipate periodic se va reduce natural și perioada, pentru că la o rată de 500 de lei va fi simplu să mai plătesc 500 anticipat și să ajung la cei 1000 pe care îi dau acum.

La un calcul în grabă și fără dobânda exactă am scăzut cam 1700 de lei din costul total al dobânzii prin plata asta. Nu e rău zic eu. Plus că nu am ami semnat nici un adițional. Nu vă pot da informații despre comisionul de analiză care se poate percepe pentru plata cu reducerea perioadei am auzit că există bănci care îl percep, la mine nu era cazul.

Și asta a fost povestea primei mele plăți anticipate.

7e5b94d91246861f128f3f25468a919c

 

9 răspunsuri

 1. bravo si de la mine! ai judecat f. bine, eu aveam dobanda fixa, iar aici sunt credite cu dobanda variabila la 5 ani asadar argumentele difera.
  Ca o remarca, eu am cerut bancii sa imi dea totul pe email. Le-am argumentat partea cu ecologia, printat, consum hartie dar si timpul lor etc si am prins o tanti foarte cooperanta. Pacat ca a plecat de la ei 🙂

  1. poti alege si doar dobanda fixa; dob variabila+dobanda fixa e ceea ce iti propun in principu bancile, pt ca e in interesul lor sa faca asta, insa exista si varianta doar a celei fixe

 2. inca o intrebare: cat procent din valorea creditului ai platit anticipat? eu urmaream sa dau un 1% asa ca adunam economiile si cand aveam 1% din valorea initiala a creditului – hop si eu 🙂 ( totalizam mintal ca am dat prima data 2% apoi de 3 ori cate 1% apoi o data 12% etc)

  1. acum a fost 0,5%, probabil puteam să mai aștept o lună și ar fi fost 1, 5% dar aveam nevoie de elementul psihologic 🙂

   1. nu e nicio problema, peste o luna faci inca un 1%. Astia o sa iti aduca o scadere a ratei de 5-10 la suta ( urlatoarele plati anticipate nu mai scad la fel de mult…)

    Oricum, privind realistic, cu cei 2 mii lei economisiti si castigat cei 1700 lei salvati de la dobanda si asta cred ca e cea puternica investitie care exista : profit de aproape 100% 🙂

 3. la creditele în lei, observasem și eu în prima fază a crizei financiare, dobânda are un ritm de creștere ceva mai mic decât la valută (unde apare și deprecierea monetară).
  ai ales corect, dar asta știi deja. 🙂 comision de plată aticipată ai avut cumva?

  1. de la OUG 50/2010 băncile nu mai pot percepe comision de rambursare anticipată decât de max 1% pt creditele cu dobândă fixă, la variabilă nu au voie

   1. nu mă mai pricep. sper să nu mai iau credit în viețișoara mea. 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: