Publicitatea pe un blog de economii

Tot citind bloguri despre frugalitate am ajuns și pe Frugaling  care mi se părea ok, bine multe din sfaturile lor nu ni se aplică, mai alea cu scrie un blog pentru ceva bani suplimentari. Noi nu avem tradiția lor pentru cumpărături online bănuiesc și nici instrumentele de publicitate pe blog, care să profite și bloggerului și cumpărătorului și vânzătorului nu sunt la fel de bine adaptate. De fapt puțin contează dacă ni se potrivește sau nu ideea articolului ăsta e alta.

Atunci când am descoperit eu blogul lui autorul avea bannere și uneori link-uri sponsorizate în articole, ceea ce mi s-a părut ok. Și eu am deși blogul ăsta este nișat pe sfaturi despre cum să nu dai bani aiurea și dacă se poate să faci tu tot ce poți face nu să cumperi. Dar am și voi avea și bannere și link-uri afiliate pentru că sunt site-uri care au tot timpul ceva la promoție, pentru că poate am găsit un produs la un preț bun pe care să îl merite, un produs care mie sau unuia din cititorii mei chiar îi trebuie, nu e obiect de decor, nu e un loc drăguț pe care să se strângă praful în casă, nu e o ocazie să ne fluturăm cardul de credit.

În fond este vorba despre oameni care citesc un blog tematic, am toată încrederea că nu vor cumpăra ceva de care nu au nevoie numai pentru că au văzut un banner pe blog și le-a scăpat degetul compulsiv pe mouse sau pentru că am scris eu despre el.

Nu sunt nici împotriva oamenilor care având un blog au pus mâna și au scris o carte, ebook sau pe hârtie, nu contează, oamenii au muncit, s-au documentat, au răsucit o frază de nșpemii de ori. Evident că și eu o să scriu una, visul meu e să scriu marele roman american în timpul unei vacanțe de un an la Roma, cine a zis că nu visez frumos? Mi se pare corect să îi faci publicitate pe blogul tău și la fel de corect să o vinzi dar….

Aseară dând o tură pe bloguri am nimerit într-un articol pe blogul cu pricina care ne anunța mândru nevoie mare că nu mai are publicitate pe blog, că a descoperit el roata și apa caldă și evident i s-a reașezat sistemul axiologic cu ocazia asta și ar fi fost ipocrit să lase anunțuri publicitare pe un blog împotriva consumatorismului și proeconomisire, dar….. și asta m-a enervat sunt alte căi prin care îl poți susține : cumpără-i cartea în care a scris lucruri pe care nu le împărtășește pe blogul gratuit sau fă o donație pentru că el nu e ipocrit și nu pune publicitate.

În traducerea mea în loc să las un banner spre un site de unde poți cumpăra ceva pe care oricum l-ai cumpăra dar pe care eu poate ți-l semnalizez la reduceri, pe care oricum l-ai plăti fix cu același preț fie că intri de la mine de pe blog fie că intri de pe un search google, și de pe urma căruia aș câștiga un leu sau doi de la vânzător, mai bine cumpără-mi cartea unde o să scriu ce nu scriu pe blog sau și mai bine fă-mi o donație pentru că eu sunt împotriva consumatorismului, nu te încurajez să îți cumperi lucruri și sunt băiat drăguț.

Sincer mie mi se pare mult mai ipocrit în varianta a doua.

ae4ac579c1590e20575db018cd7e4683

11 răspunsuri

  1. Si pe mine m-au intrebat vreo 2 cititori daca scot bani din blog iubescorasulmeu.blogspot.com .
    Eu, care scriu contra consumerismului, pro cultivat si redus supermarketul, pro cumparat la mana 2a, pro producatori locali si piete unde nu se plateste bon fiscal si tva si alte cele… cum sa scot bani????? Nici donatii nu as putea cere, mai ales ca stiu situatia multor romani ce ajung la mine pe blog si sunt aici ca au prea multi bani si el da pe dinafara si isi permit sa doneze, ci pt ca nu le ajung!.

    1. De la mine mai intra la cumpărat de cărți sau la vreo reducere, bine nu pot zice că scot bani dar am câștigat vreo 20 de lei așa deci se poate, nu că scoate bani m-a enervat ci atitudinea am scos reclamele ca să nu fiu ipocrit dar uite am o carte și îmi poți face donații, mai bine lăsa reclamele că nu deranja pe nimeni că sunt niște poze pe marginea blogului

      1. si asa si e. Fii sigura ca diferenta de alegere a fost influentata de incasari.

  2. io sunt in cautarea unei idei de blog ca sa fac bani :))))) adica daca tot comentez in stanga si dreapta, ma gandesc ca ar fi useful pt buzunarul meu sa imi fac un blog daaaaar din ce am citit blogurile bine monetate sunt alea pe domeniu propriu
    iar asta costa :)))))
    anyway…n-am nika impotriva cuiva care face bani din blog, doar ca e fix cum zici tu, macar sa imi lase posibilitatea sa aleg
    yep…. eu am multe bloguri pe care am incetat sa le citesc de pe o zi pe alta doar ca sa amendez comportamentul autorului :))

    1. La noi dacă vrei bani de pe blog trebuie să ai trafic foarte mare și în loc să folosești bannere sau link-uri afiliate de platforma să poți negocia direct cu cel care vrea reclama, bine dacă ai câteva mii de unici pe zi e posibil să scoți ceva și din afiliere, oricum trebuie să fie extrem de nișat și să fii un guru pe categoria aia : cosmetice, haine, electrocasnice, mă rog la ce te pricepi tu ideea e că dacă tu zici despre produsul X că e must have lumea să și intre pe link-ul tău și să îl cumpere.

  3. Pe mine nu ma socheaza, cine are chef sa dea banii pe carte e liber sa-i dea. Cine nu, sa nu citeasca. Ca e totusi o munca sa ai un blog de succes. E enervent cum isi fac unii reclama, dar daca ma deranjeaza prea tare, nu ma duc la ei pe blog si gata.
    Iulia, este unul Olivier Roland, am dat linkul pe blogul lui arakelian, el te invata sa faci bani din blogging. Si sotul mi-a zis ceva de amazon, cum ca iti pui link-ul pe blog si amazonul iti da ceva procent din vinzari, el spune ca si daca nu cumpara nimeni de pe linkul ala, dar cumperi tu, faci economii din acel procentaj. Se gindea el sa ne facem un blog doar pentru noi ca sa cumparam produse amazon mai ieftin.

    1. Nu mă șochează. mă agasează un pic noțiunea asta de ce ipocrit eram când aveam reclame față de acum când îți aduc aminte că poți să îmi faci o donație.
      Link-urile pe care le folosești pot fi din categoria care plătesc pentru fiecare vânzare înregistrată sau pentru fiecare accesare, astea sunt alea la care te plătesc chiar dacă nu cumpără nimeni . Trebuie oricum să fii atent la termenii contractului tău cu platforma dacă primești bani pentru accesare nu poți să intri tu de pe blogul tău pe link, pentru că ăți creezi artificial trafic și te penalizează.
      Evident cele de mai sus sunt sub rezerva faptului că așa am înțeles eu că funcâionează nu că aș ști sigur că e așa 🙂

  4. Eu cind am vazut pe ceva blog ca trebuie sa platesti ca sa vezi nu stiu ce, nu m-am mai dus acolo. Bine, era un blog pe care nu-l cunosteam poate cei fideli chiar plateau.
    Pe mine nu ma enerveaza atit bannerele, cit articolele publicitare pentru cite ceva care merge ca nuca in perete cu imaginea blogului respectiv. Dar cum ziceam: nu-mi convine, nu citesc, ba chiar fac exact ca Iulia daca ma enerveaza prea tare: nici nu mai dau pe-acolo.
    Aha, nu stiu eu prea multe, imi povestea sotul…

  5. ce am vazut acum ca e moda pe blogurile romanesti – incep cu cate un text dragut, foarte interesant de altfel, dupa care pe la jumatate asa bang, baga 3 fraze din comunicatul de presa :)))))))
    ma doare mintea….

    aveam un blog, interesant de altfel, pe care am incetat sa il citesc din cauza asta – adica marcheza cumva de la inceput ca e post publicitar sa stiu daca imi pierd sau nu timpul citindu-l, nu ma du cu zaharelul sperand ca nu o sa observ – imi da senzatia de lipsa de respect fata de cititor

    eu chiar cred ca „cititorul meu, stapanul meu” , ca in vanzari – mai ales daca vrei trafic, fara mine si altii ca mine nu ai avea trafic, asa ca respecta-ma 🙂

  6. Miha pentru mine amandoua variantele sunt ok. Si cea cu publicitatea pe blog si cea fara dar cu optiunea de a putea dona/cumpara un ebook. Why not? Cati suntem atatea moduri de a gestiona un blog…
    Sigur ca apoi se pune intrebarea: EU care modalitate adopt? Publicitatea sau donatia/ebookul? Si alegerea o fac in functie de principiile mele nu de ce anume considera altcineva ipocrit sau nu.
    Treaba cu traficul iara nu e batuta in cuie. Unii scriu pur-si-simplu, fara a avea asteptari in ceea ce priveste traficul. Ceea ce nu inseamna ca cei ce „scriu pe bani” ar fi mai „rai” din vreun punct de vedere.
    Cred ca treaba cea mai faina ar fi de fapt sa scrii pe blogul propriu (pe langa articolele pe teme consacrate) articole publicitare, sa ai butonul de „Doneaza” si sa-ti vinzi si-un ebook. 🙂

    1. Toate variantele sunt ok, adică Trent de la TSD a făcut de toate, a vândut ebook, a vândut cărți, a avut link-uri sponsorizate, a vândut blogul și e ok, e genial, jos pălăria pentru că a reușit asta dar niciodată nu am citit la el ”Am fost ipocrit cât am avut reclame pe blog dar acum nu mai sunt că le-am scos eu fiind un blog de frugalitate care nu încurajează cumpărăturile cu excepția cărții mele desigur și nici cheltuielile cu excepția unei donații către mine ”. Atitudinea asta mi s-a părut aiurea în rest fiecare ăși vinde ideile și munca așa cum poate și cum vrea

Lasă un comentariu