Concubinajul și proprietatea

Pentru că iar m-am trezit cu problema asta și nu pot pricepe cum în anul Domnului 2015 încă nu ni se pare necesar să știm ce drepturi avem sau nu avem.

Așa că o mai spun  odata CONCUBINAJUL NU NAȘTE DREPT DE PROPRIETATE COMUNĂ. Bine ca să fim cu toții fericiți de multe ori când tu le spui că se găsesc într-o situație dificilă, pentru că nu vor să recunoască sau măcar să accepte că au greșit, te privesc oarecum enervați și îți spun că știu ei sigur că a dat Iliescu o lege și de la 15 ani în sus de conviețuire împreună, concubinii au aceleași drepturi ca și soții. E drept unii cred că de la 10 ani alții că de fapt legea a dat-o Băsescu.

Ca atare, deși nu sunt vreun mare fan al instituției căsătoriei, când vine vorba de bani vă spun că e mai bine cu certificatul ăla roz decât fără (art 339 Cod civil îi protejează pe soți) și că e o prostie absolută să îți lași concubinul/ concubina să cumpere ceva important ca valoare de unul singur.

Dacă se impune achiziționarea unui teren, a unei case, a unui apartament, a unui Rembrand pune piciorul în prag și nu te lăsa până nu îți vezi numele în contractul de vânzare cumpărare.

Pentru și mai multă liniște sufletească ar fi minunat să fie trecute și cotele pe care le aveți din dreptul de proprietate din bunul respectiv, fie 50% dacă e contribuție egală, fie  proporțional cu banii dați de fiecare.

Pentru că am tendința de a teoretiza o să trecem la un exemplu:

Ion și Maricica au decis să trăiască împreună liber, fără căsătorie. După o vreme au decis și să își cumpere un apartament, dacă în contractul de vânzare cumpărare este trecut numele unuia singur, el este singurul proprietar, atunci când relația se destramă sau, titularul moare ori este urmărit de creditorii personali, celălalt se va vedea în situația de a porni un demers judiciar pentru a dovedi contribuția lui financiară.

Și nu e ușor de dovedit, mai mult capătă numai o creanță, adică numai dreptul de a primi de la celălalt banii și poate până la momentul acela nu mai are ce să îi execute.

Dacă sunt trecuți ambii în contract se va prezuma că au contribuit egal, așa că dacă unul din ei a pus de fapt 80% din bani o vom lua de la capăt cu demersul judiciar pentru a dovedi că lui i se cuvine ”felia ” mai mare. Și din nou, nu e ușor dar măcar știi că în timpul războiului apartamentul nu va putea fi vândut.

Aceleași reguli se aplică și cazul celorlalte bunuri, așa că pentru cele scumpe încercați fie să vă treceți numele pe contract împreună fie să le cumpărați alternativ, unul frigiderul, altul mașina de spălat și cum v-o fi norocul.

Cât privește conturile de economii decât unul comun mai bine țineți lucrurile separate pentru că oricum e mai simplu să își gestioneze fiecare relația cu banca.

21661398222226116a0b3d99f64fe0c0

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: