Cele trei

Probabil pe la 40 de ani io o să încep să întineresc, e drept că logic pare imposibil dar eu am mare încredere în imaginaţia mea şi chiar daca nu o să devin Benjamin Button de România tot o să îmbătrânesc mai lent decât restul ca să am timp să mă bucur de sursele de venit pasiv pe care le voi implementa între timp.

Aşa cum stim cu toţii există  3 factori care determina degradarea fiziologica, respectiv cele 3 Norne, cunoscute în spaţiul nescandinav ca Ursitoare. Glumesc este vorba de gândurile cu care ne hrănim sufletul, mâncarea cu care hrănim corpul şi mediul în care ambele trebuie să trăiască.

Amu’ asta cu hrănitul e foarte interpretabilă pentru că uneori, sau de multe ori, deşi gândim şi mâncăm, nu numai că nu ne hrănim nimic dar mai şi otrăvim, alteori gândim neutru şi mâncăm la fel, nu ne facem nici rău dar nici vreun bine.

Le-am pus în ordinea asta intenţionat în primul rând hrăneşte-ţi sufletul cu bucurie, cu pace, cu recunoştinţă, abandonează sporturile periculoase cum ar fi ura, invidia, ranchiuna etc. Dacă mintea e liniştită şi sufletul bucuros celelalte au o şansă să funcţioneze, dacă nu, orice mănânci se va transforma încet într-o otravă sau alta.

În al doilea rând hrăneşte-ţi corpul bine, acordă-i un dram de respect, uită-te naibii pe eticheta aia pe care scrie tripolifosfaţi şi treci mai departe, gândeşte un pic dincolo din reclamele alea în care mezelurile par smulse instant dintr-un porc în care cresc natural şi calculează şi câtă otravă conţin.

Nu zic să nu mănânci carne de loc, Doamne fereşte că doar nu e pasăre ca porcul pe lumea asta, dar mai răruţ, eventual una pe care să o cunoşti şi dacă asta nu se poate, dap nici eu nu pot mânca animale cu care am stabilit raporturi prieteneşti, ia carnea în stare cât mai neprelucrată şi prelucreaz-o tu,acasă prin fierbere, coacere, prăjire dacă ţi-e musai dar fără 500 de mii de conservanţi şi potenţiatori.

Încearcă mai des fructele şi legumele, de preferat de sezon că pe alea le-au forţat mai puţin , nu garantez că îs crescute absolut din pământ, apă şi soare, dar nu se compară cu „trufandalele „ apărute fix când nu le e vremea.

Mediul? Aici e greu, aici ai senzaţia că înoţi contra curentului, că tu eşti un nimic mic care nu poate schimba marşul decis al omenirii spre prăpastie, dar consumă mai puţine resurse, plantează un pom, pune nişte ceva cu frunze verzi pe pervaz, sari peste o sticlă de balsam de rufe azi sau una de înălbitor mâine, deversează mai puţine chimicale în canalizare. Poate e o picătură dar cu ceva credinţă şi mult noroc om ajunge să fim un ocean, să constituim o masă critică.

Ştiu e greu să contracarăm o singură centrală nucleară dar pe toate, totuşi am convingerea că dacă avem grijă prioritar de minte şi de suflet, cumva ele vor găsi o cale să ne adapteze corpurile schimbărilor de mediu, aşa că gândiţi în afara cutiei, poate ne aşteaptă un viitor cu epidermă solzoasă, poate ne mai modificăm pe ici pe colo în sute de ani de evoluţie câte un organ, dar daca avem grija de cei trei factori poate asta e tot ce vom păţi şi eu una aleg oricând transformarea în detrimentul dispariţiei. Unele mutatii sunt chiar dragute

e847da49f79350b92bcfb5ba503b076a

Şi când te gândeşti că de fapt voiam să scriu o reţetă dar urmează imediat şi aia.

2 răspunsuri

  1. Legat de „contra curentului”, un citat care mi-a placut „Nu este un semn al unei bune sanatati mintale faptul de a fi bine adaptat la o societate bolnava” de Jiddu Krishnamurti, ginditor indian.

    1. foarte frumos citatul. Intradevar, cu anii ajungem sa cooptam atitudini si comportamente din societate – unele nu sunt cele mai sanatoase….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: