Gatitul fast forward

Să trecem la partea a doua : gătitul în timp puţin. Când ai la dispoziţie în medie o oră pe zi pentru a găti/face cumpărturi/ curăţenie, soluţia este destul de evidentă, nu poţi face în fiecare zi cele trei activităţi de mai sus ca atare trebuie să te decizi la : ziua de cumpărături, zilele de gătit şi curăţenie la două zile, cu nişte amendamente.

Am stabilit aici că poţi merge la cumpărături o dată pe lună pentru lucrurile care rezistă la congelator şi săptămânal pentru restul. Experienţa m-a învăţat că lactatele, fructele şi legumele pot fi cumpărate fără probleme pentru două săptămâni, dar cine sunt eu să mă amestec în gradul de prospeţime pe care îl vrea fiecare.

Deşi să fim serioşi merele sunt de asta toamnă, kiwi şi roşiile de minim câteva zile pe drum, dacă le iei tu azi de la magazin nu înseamnă că sunt mai proaspete.

Unul din miturile contemporane este acela că gătitul acasă from scratch cum zic americanii ocupă mult timp.

Nu e aşa. În plus nimeni nu zice să găteşti zilnic, te asigur că familia cum o creşti aşa o ai, dacă tu le-ai băgat în cap că mâncarea trebuie făcută zilnic, poate chiar înainte de fiecare masă, tot tu le poţi scoate moftul ăsta din cap.

Micul dejun nu merită luat în considerare, nimeni nu a murit vreodata de extenuare pregătind micul dejun, decât dacă eşti una din mamele cu prea mult timp care face clătite la 6 dimineaţa şi scopul vieţii tale este să faci croissantul perfect cu noapte-n bigudiuri.

Cereale cu lapte sau iaurt, cacao cu lapte, cafea, ceai, pâine cu ceva unt şi miere sau dulceaţă, chiar şi o omletă sau nişte ochiuri sunt gata în 10 minute pe ceas şi asta în cel mai rău caz.

Ce te va ajuta este trişatul la mesele principale. Cum? Simplu, investeşte în nişte caserole, eu am din alea de plastic la 2 lei bucata, îşi fac treaba admirabil.

Amu’ fiecare cu mâncarea lui, nu contează care e preferata ta, găteşte o dată la trei zile, că dacă faci 2 porţii sau 6 tot timpul ăla îl consumi, păstrează cât se conumă în ziua respectivă, eventual şi a doua zi daca ştii ca nu o sa gatesti, iar restul împarte-l într-una sau doua caserole, pe care le zvârli graţios în lada frigiderului după ce ai scris frumos ce conţine şi când ai produs-o.Ai scăpat de una sau două mese mai târziu.

Dacă faci şmecheria asta de câteva ori la rând s-ar putea să nu fie nevoie să găteşti o săptămână întreagă iar timpul salvat să îl foloseşti pentru curăţenie sau cumpărături sau altceva.

Altă şmecherie este ca în perioadele cu timp sau cu preţuri mici la câte ceva să pregăteşti din avans bazele pentru mâncare. Punguţe cu ardei cât să pui într-o mâncare, punguţe cu mazăre gata fiartă, borcane cu sos de paste. Lucruri făcute cât să le laşi să se dezgheţe şi apoi să le arunci în cratiţă şi să le laşi în plata domnului să se gătească singure.

De asemenea o idee bună este să îţi schimbi părerea despre deserturi. Ştiu un pandişpan se face în 15minute că de copt îl coace cuptorul nu tu, dar păstrează-l pentru sâmbătă sau duminică, în restul timpului învaţă să apreciezi fructele.

Şi musai şi neapărat revizuieşte cartea de bucate a familiei, elimină lucrurile complicate şi păstrează felurile care fie sunt gata în 30 de minute, fie se pregătesc în sub 30 de minute şi apoi nu rămâne decât să le pui pe foc sau să le bagi în cuptor, să dai drumul la timer şi să pleci.

Anunțuri

4 răspunsuri

  1. ma duc la cumparaturi o data pe sapt. la piata. gatesc de 2 ori pe sapt, 1 data in weekend 2 -3 ore, ca fac si supa si fel 2 = de obicei carne cu lgume la tava si desert,
    Completez cu salate – 15min maxim zilnic.
    Pt mic dejun pun sa fa iaurt pt 3-4 portii, in borcanele; pot fierbe oua pt 3 4 zile sau pot face pate/humus/portiona legume si fructe in congelator pt smoothie.
    Mai am o lista cu 4 6 mancaruri rapide: paste, salata, peste etc etc.

    Timp: maxim 4 ore pe sapt in bucatarie. Suficient si sa gatesc de la zero. Suntem sanatosi de 4 ani

    1. Eu fac piure, ca e gata in 10 minute, doar cartofii nu au nevoie de mine langa ei sa se fiarba, cartofi copti, orez cu ou sau la cuptor, pastele sunt aproape o mancare instant, cu carnea am lasat-o mai usor, branza nu necesita vreo pregatire, ouale in orice mod sunt gata in 7 minute, legumele trase repede la tigaie la fel. Supa nu fac, ever, ca nu imi place, probabil o sa vina si vremea aia, a fost o vreme in care nu imi placeau ciupercile de exemplu, dar a trecut 🙂

      1. am in plan peste 2-3 zile o supa crema de ciuperci. Ciueprcile vor fi undercover pt aia care sunt in perioada ta de negare a lor 😀

  2. fac cump o data pe sapt, iar felurile pregatite in 95% dintre cazuri merg la cuptor
    sincer ca mai mult de 15-30 de min nu-mi ia sa pregatesc cina, imi ia mai mult pregatirea salatelor (spalat, curatat, taiat etc) decat a bucatelor pe care le fac la cuptor 🙂
    eu pregatesc masa cu drag, nu am considerat-o niciodata o corvoada; personal, prefer sa stau cu casa vraiste, insa sa mananc gustos 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Mânăstirea Orlat

Toate câte cereți, rugându-vă, să credeți că le-ați primit și le veți avea.

imi iubesc orasul meu

Blog despre importanta fiecarui leu

arakelian

lumea mea, si-a altora.

Povesti dintr-o casuta mica

Blog despre importanta fiecarui leu

Dulce Casă

Blog despre importanta fiecarui leu

Luxul Simplitatii

despre frugalitate, consum responsabil si evitarea risipei

Despre oameni si carti

Blog despre importanta fiecarui leu

Socotim pentru tine

Blog despre importanta fiecarui leu

la casa noua

Blog despre importanta fiecarui leu

Mademoiselle au chapeau rouge

Blog despre importanta fiecarui leu

Oglinda lui Erised

Blog despre importanta fiecarui leu

%d blogeri au apreciat asta: