Uitasem să scriu despre asta, sâmbăta trecută am făcut o vizită prin grădină, pe la 10 dimineaţa, arăta pur ţi simplu incredibil, toată, era numai o păpădie înflorită, galben de parcă răsărea soarele din iarbă şi nu de pe cer.
Aşa că mi-am sumes mânecile, metaforic vorbind, că bătea vântul şi mi-era friguţ şi am cules o găletuţă de flori, numai bănuţul fără tijă, o găletuşă din aia de plastic de 5 litri, tare drag mi-a fost de ele.
Aşa la boabe mărute or fost cât să iau de trei ori în ambele mâini şi io n-am cine ştie ce mâini mari.
Amu’ reţete am găsit multe, unii fac sirop, alţii miere, depinde de câtă apă pui la bătaie. Eu am pus mai multă.
Am spălat lejer florile cu o apă rece, le-am pus în cratiţa de dulceţuri şi am pus vreo 2 litri de apă, cât să acopere florile când le apăsam,a odihnit peste noapte, după care au trecut pe foc vreme de vreo oră.
A rezultat un lichid verde care nu prea îmi inspira încredere, în care am topit un kil de zahăr şi l-am mai pus la fiert până a făcut spumă, încă vreo oră pe flacără mică.
La final am pus în ele zeama unei lămâi şi ceva coajă aşa de aromă, chit că e tratată cu chimicale.
A ieşit sirop care tare bun e în combinaţie cu neşte apă rece în care am pus din nou zeama unei lămâi.
Gustul e bun, cu o lejeră notă amară, dar amarul e un gust subapreciat şi încă unul bun pentru tine, mare parfum nu are dar când vii însetat de pe afară nici nu bagi de seamă cum alunecă detoxifiantul pe gât.
Cu siguranţă o să repet povestea, poate cu mai puţină apă. La anul chiar cred că voi face o promoţie în care să topesc mierea la final când ceaiul de păpădii e călduţ ca să nu o fierb.
Efecte pe termen lung? Am citit că sunt multe, că ajută ficatul şi fierea, că e detoxifiant , nu pot certifica pentru că îl beau de 3 zile.
Efectul imediat? Jur că m-am simţit un fel de Merlin contemporan în timp ce culegeam bănuţii ăia de soare la concurenţă cu nişte albine foarte harnice şi mi-am dat seama a câta oară că în era noastră suntem cu toţii magicieni, numai să vrem.
ghici ce o sa fac miine? dada, sirop de tuse cu flori de papadie. Si frunzele le voi aduce intr-o salata.
Am citit ca si tulpinile sunt bune, dar prea ma distram culegand numai florile 🙂
Pe mine m-ar bate gandul de dulceata de papadie: http://onlinereport.ro/reteta-zilei-dulceata-din-flori-de-papadie/. Sper sa nu fie gretoasa cu atata zahar…
Dar cum la Brasov abia au inverzit copacii, mai trebuie sa astept timpul culesului.
Dulceata ta este mierea mea de papadie, numai ca eu am pus 2 litri de apa, cu un litru tot dulceata obtineam. Gretos nu are cum sa fie, papadia in sine e lejer amara si mai adaugi si lamaia