Pregătindu-mă pentru Luna pe sponci, cum altfel decât vânând nişte mititei, că deh 1 Mai e o data pe an, am început să iau serios în considerare mâncarea ca şi capitol bugetar.
Acum serios cu mititeii ăia, chiar îi mănânc o dată pe an, de 1 mai aşa că sincer nu văd de ce aş renunţa la ei, oricum se compnesează cu salatele din restul timpului.
Nu mă gândesc să trăiesc fix precum cei doi frugali şi nu că nu aş putea, fac parte dintr-o specie binecuântată care poate să mânînce la infinit acelaşi fel de mâncare fără să se plictisească, ever.
Când eram tânără adică prin liceu chiar făceam treaba asta şi nu cu vreo intenţie de economie ci pentru că îmi plăcea. Cu vârsta am început să apreciez varietatea. Acum le îmbin pe ambele cum pot.
M-a întrebat cineva cum facem cu mâncarea asta când nu prea avem timp să căutăm promoţiile cele mai avantajoase sau să gătim în casă.
Să o luăm în ordinea de pe tricouri cu promoţiile. Dacă eşti prea ocupat la muncă e posibil să nu îţi permiţi să alergi după cele mai mici preţuri şi ar fi ok dacă ai câştiga suficient să nu te afecteză că plăteşti mai mutl la magazinul de lângă casă. Mai nou e la modă să şi munceşti până cazi, să nu ai nici bani şi o soluţie trebuie să existe.
Nu mă pot da exemplu pe mine pentru că mi-am căutat casă la 15 m de un Carrefour, e drept micuţ dar care vine al pachet cu o piaţă şi la 8 minute de o piaţă adevarata din aia cu ţărani din satele de lângă oraş pe care de altfel îi cunosc, pot garanta că nu sunt comercianţi deghizaţi. Şi în perioada în care munceam 14 – 16 pe zi, acum nici doua luni, tot puteam trece pe acolo în căutarea promoţiei, însemna că ajung pur şi simplu cu 10 minute mai târziu acasă.
Dacă nu ai norocul meu stai şi pierde o zi sau două în scop tactic. Identifică magazinele la care poţi ajunge repede şi uşor raportat şi la mijloacele tale de transport. Eu una mă bazez pe picioare şi transportul în comun, că un taxi îmi pierde ce am câştigat cumpărând la promoţie.
De asemenea stabileşte şi ce se mănâncă la voi în casă şi unde sunt de regulă cele mai bune preturi pentru fiecare categorie de produse.
Verifică dacă:
- Drumul până acolo este justificat de economia făcută, să nu dai pe benzină mai mult decât salvezi pe bonul de cumpărături
- Dacă nu poţi să comanzi online aceleaşi lucruri şi să ieşi mai ieftin decât dacă te-ai duce tu personal
- Nu ai o prietenă care îţi împărtăşeşte ideile şi care e interesată să facă echipă cu tine.
Stabileşte un program pentru cumpărături şi apoi ţine-te de el, cu dedicaţie. Am văzut un documentar despre case care se închiriau, era vorba despre un cuplu de americani care se mutau în Europa şi erau dezamăgiţi că frigiderele nu aveau congelator mare sau mai bine zis o mică ladă frigorifică separată. Noi avem aşa că profită, cumpără necesarul pentru două – trei săptămâni, pune în ladă ce nu îţi trebuie în zilele următoare şi ţi-ai eliberat ceva timp pierdut saptamanal sau zilnic la cumpărături.
Nu ştiu cum e în alte oraşe dar în Craiova încă ai posibilitatea să te abonezi la lapte, brânză etc, în sensul că vorbeşti cu producătorul şi omul vine cu precizie de ceas, o dată- de doua ori pe săptămână, cu sticla cu lapte la uşa ta. Sigur dacă te repezi tu în piaţă pe la un 10,30- 11,00 că deja se face cald o să găseşti laptele şi la 2 lei litrul că omul se grăbeşte să plece, adus acasă o să fie probabil 2,50 dar îţi economiseşti timpul. Ca principiu cine vinde lapte pe aici,vinde sigur şi ouă.
Ca atare nu e neapărat nevoie să alergi după cea mai tare promoţie, e suficient să te uiţi la preţ/ kilogram şi să alegi produsele care nu beneficiază de ditamai campania publicitară menită să ne convingă că au minim 80% ambrozie şi nectar în conţinut şi să cumperi tot ce se pretează la treaba asta în cantităţi mai mari.
Şi uite că iar m-am întins, clar asta e o postare cu continuari despre gătit.
cu un planning atent se poate trai si cu frigider mic si mers la cumparaturi o data pe sapt.
Eu pt ca suntem 3 si avem 2 frigidere, le umplu cu fructe si legume… de pe un weekend pe altul. Am lista, stiu ce gatesc, si stiu ce nu mai vreau sa gatesc :))))
Eu cred ca mi-am luat frigiderul preventiv, deocamdata sunt numai eu, e asa usor sa o scot la capat 🙂
Articolul era cu dedicatie, pentru mine! :))) Voi avea o perioada de aproximativ 6 saptamani, in care pe langa munci, casa, copil, mers la dentist, invatat pentru permis, voi mai avea de invatat si pentru niste examene destul de nasoale. Insa se merita: promovarea lor ar veni si cu niste bani in plus la salariu.
Si cum o schimbare nu vine singura: ma anunta si sotul ca s-ar reintoarce cat de repede la vechiul loc de munca, platit mai putin cu 50% fata de acum (lipsa in bugetul lunar de numai 2500 ron :(((((). Sa-i ia n… de bani, insa este o suma pe care o vom resimti din plin.
Am magazin la doi pasi care chiar asa se cheama „La doi pasi” :), aprovizionat cu de toate. Am zis ca pentru luna pe sponci sa imprumut masina de facut paine de la mama, azi cand mergem la cumparaturile mari sa iau si faina necesara o cantitate mai mare, sa planific meniu macar pe 5 zile in avans. Lapte am in congelator 8 litri luati de la o localnica, oua de la pacienti (plati informale :))), dulciuri si cafele as putea sa si vand. 😀 Dulceturi/gemuri/zacusca/muraturi mai avem inca facut de manutele noastre de anul trecut, mai trebuie sa trec in vedere stocul de orez/paste/malai/condimente.
Va astept ideile de organizare. Voi avea la dispozitie cca 1 ora maxim pe zi pentru gatit/aranjat/cumparaturi/casa.
S-ar putea sa o scoatem la capat cu o ora pe zi 🙂
Eu gatesc 4 ore pe sapt. Fac mancare pt cateva zile, in rest completez cu ceva-uri rapide: salate, paste cu somon, oua, orez cu lapte, carne si legume la wok, o pizza etc
Prefer sa las timp pt hobby-uri (acum sap la mini-gradina) cu entuziasm.
Buna! Azi am descoperit blogul tau, si-mi place tare. Esti din Craiova? Si eu 🙂 Zi frumoasa!