Anul ăsta toamna m-a prins nepregătită, aveam altă gamă de preocupări. Amu, că m-am mutat la casa mea sezonul rece cu gripele și răcelile aferente va fi înfruntat cu premeditare.
Din seria chestii bune, simple și sănătoase se va prepara siropul de fructe de soc. care soc de altfel se găsește pe toate drumurile în România și, spre norocul meu în parcul Nicolae Romanescu de care mă despart fix 5 minute de mers pe jos și în care nu am reușit să ajung în cele 6 luni glorioase de când suntem vecini.
Pentru un kilogram de fructe se folosesc 1,5 litri de apă, zeama de la o lămâie și personal o să adaug și niște scorțișoară și ghimbir, că îmi plac.
Cel mai bine e să culegi fructele mai târziu pe la final de august spre început de septembrie, le dai jos de pe ciorchini și le speli în câteva ape, apoi le pui la fiert cu zeama de lămâie și mirodeniile, vreo 45 de minute, o oră până se duce cam jumătate din apă. Lasă-l să se răcească oleacă și strecoară minunea de două ori, ideal prin tifon des.
Când ajunge pe la 40 de grade adaugă mierea, probabil o să folosesc o proporție de 1:1 ca să iese sirop închegat. Se poate păstra la rece până la 6 luni, la temperatura camerei vreo 3 luni.
Îl poți consuma ca atare, o lingură pe zi sau diluat cu ceva apă, caldă sau rece după preferință.
Pe lângă efectul antiviral puternic umblă vorba prin târg că e bun și pentru grăsunei în slăbire, scăderea colesterolul, îmbunătățirea vederii și fiind imunostimulator puternic ajută cam în orice boală de pe pământ