Fasole batuta crunt :P

Că de mult nu mai vorbisem de mâncare şi mi-a adus aminte azi Vladen de aşa ceva, bine omul nu făcea fasole dar cumva s-a ajuns acolo şi m-am gândit că e ideală pentru reţetele mele sub 10 lei.

Ce ne trebuie?

Fasole, evident, cantitatea depinde de ce avem în vedere, 300 de grame ar trebui să producă suficientă fasole bătuta, maxim 500 că e mâncare serioasă şi rezistă bine merci la frigider, deci undeva între 3 şi 5 lei

Vreo 4 cepe că partea aia de sus a mâncării se duce cumva mai repede decât fasolea în sine, încă 1 leu

4- 5 grăunţi de usturoi

5-6 linguri de ulei

pastă de roşii sau roşii dacă e vară

sare, piper

Fierbem fasolea şi ne rugăm să se înmoaie, ideal e să o lăsăm peste noapte în apă dar deh idealul se regăseşte rar în practică. După ce s-a înmuiat o scoatem frumos din apă, îi adăugăm usturoriul pisat şi sarea apoi o facem cum om şti piure, adică via blender, presa de pire sau maşina de tocat  aşa cum făcea bunică-mea, fiecare cu ce are la urma urmei.

Când am obţinut piureul mai gustăm un pic să vedem dacă am nimerit sarea şi luăm măsuri, în caz că piureul nu e suficient de moale, adăugăm cu grijă câte un pic din apa în care a fiert fasolea pînă ajungem la consistenţa dorită.

Întindem opera pe farfurie aşa sub formă de tortuleţ şi trecem la faza doi.

Tăiem ceapa mărunt şi o călim în ulei, când e aurie şi numa’ bună adăugăm pasta de roşii şi o lingură de apă să mai subţiem sosul, eu una pun şi pastă de ardei sau dacă se găseşte prin casă ardei pur şi simplu şi o lingură de boia dulce.

Potrivim de sare şi piper (ăsta nu e musai dar e bun) şi întindem sosul peste fasolea din farfurii. E bună şi cadă şi rece şi ţine destul de multişor. Care se riscă la o fasole de post?

2 răspunsuri

  1. doamna, am o curiozitate. Daca fierb mai multa: sa zicem 2kg de fasole, si portionez si congelez, fasolea e ok dupa aia? Ca uneori gasesc timp sa pun la umflat 24 ore, apoi sa fierb, portionez, dar se intampla rar (plus rabdarea de a sta langa aragaz ca eu nu las focul nesupraveghiat).
    Pe cand gata congelata, as scoate o punga de 500gr dimineata, si seara as pregati doar dressing-ul si bataia aia crunta :)))

    Cu naut asa mai fac, dar cu fasolica nu am incercat.

    1. Nu am incercat dar cred ca poti face treaba asta cu ea simpla nefacuta piure, cumva usturoiul ala congelat nu imi inspira incredere, dar fara usturoi, boabe simple e ca orice leguma pe care o congelam gata fiarta nu ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: