Să iubim ficatul. Mama mea a fost o fericită, eu am fost acel unic plod al galaxiei care am mâncat cu plăcere ficat si ficatul e bun pentru sanatate .
Azi despre ficatul de porc aducător de vitamina A, C, B3, acid folic, fier, zinc, fosfor, gurile rele spun că are mult colesterol dar mai nou doctorii au descoperit că de fapt colesterolul ăsta nu e chiar dracu’ gol, plus am eu sentimentul ca ficatul de porc nu are la fel de multe elemente chimice precum cel de pui.
Ce folosim : un kil de ficat de porc, respectiv vreo 5 lei
O ceapă mare – 0,25 de bani
Juma de kil de capia – 2 lei
Două mere – un leu.
Pastă de roşii- 4 lei 450 de grame parcă.
Amu’ poate cei mai catolici decât papa folosesc un strop de ulei, io una folosesc o lingură de untură, că îmi place şi sigur nu de la aia o să mi se tragă vreo moarte în chinuri.
În untura asta prăjim ficatul tăiat în felii cam de 1 cm grosime, la final obţinem grăsime aromată şi cu mici fărâme de ficat în care lăsăm ceapa cât să se înmoaie împreună cu merele şi ardeiul tocate mărunt.Aventura asta e pe repede înainte, ficatului îi dăm numai faţă iar legumele doar le aromăm un pic pe foc.
Transferăm totul într-un vas de sticlă termorezistentă sau o cratiţă de pământ nesmălţuită dacă posedăm articolul, ficatul pe fund, deasupra legumele şi peste ele pasta de roşii subţiată cu un pic de vin şi apă, cât să acopere tot.
Un praf de sare, unul de piper, poate un praf de cimbru, două foi de dafin şi totul merge vreo 30 de minute la cuptor.
Şi gata, ne costă în jur de 10 lei şi cred că sunt lejer 8 porţii.
Vouă vă place ficatul?
aaaaa..nu imi place. Eu sunt copilul care nu am mancat ficat.
Pt carentele de fier, l-am facut pate alaturi de o bucata de carne si muulte condimente.
Aici insa ficatii si pipotele sunt ieftini (astia is fraieri, dau la caini/pisici, am gasit cu 2-3euro kg in conditiile in care o gaina galbena sub 6euro kg la promotie nu e, si porcul cel mai nasol sub 5-6 euro nu gasesc). Asa ca ii gatesc. Trebuie insa sa le curat bine.
La noi ficatul de porc e lesnea, la cel de pui mai bine cumpar piept sau cotoaie
Sunt innebunita dupa ficati, ai oricui……:))))))))
Acu insa nu mai mananc decat atunci cand ajung la ai mei, de 1-2 ori pe an, exclusiv de la puietul din gospodarie (si imi placea si cu smantana….mmmmmm un deliciu, e ora pranzului si deja papilele mele sunt intr-o stare de excitare maxima 🙂 )
poate sunt eu mai purista asa, insa de cand sunt aici ma ating extrem de rar de carne si derivatele ei; cateodata cred ca nici informarea excesiva nu-i buna, bata-l vina de Internet