Pe unde am disparut

Am lipsit mult de pe aici, pentru că deh viaţa bate filmul şi socotela de acasă rareori se potriveşte cu aia din târg, chiar  şi când ai listă de cumpărături .

Când m-am mutat am zis că o să mă ocup de bloguri în week-end-uri, pe Oglindă stau şi mai rău decât aici cu prezenţa, pentru că am ştiut  de la început că acasă nu o să am calculator cel puţin 6 luni de la mutare.

Nu-i bai mi-am zis, scriu sâmbăta revenită în sânul familiei, care va avea grijă de bunăstarea mea în timp ce eu creez bloguri.

Numai că am fost cu Madre la un consult oftalmologic, care s-a soldat cu o operaţie, nu că nu ne aşteptam dar nu aşa de instant. Aşa că în week-end am venit acasă să gătesc, să şmotruiesc şi să altele nu să îmi expun preaplinul de idei pe net.

Partea bună e că acum Madre vede mult mai bine cu un ochi şi eu vă pot da nişte sfaturi de bun simţ cu privire la cataractă.

Primul ar fi că dacă vi se diminuează vederea trebuie musai să mereţi la doctor, al doilea că un tratament în prima fază e mult mai lejer decât în ultima. Nu că oamenii ăia or să steie pe capul vostru să vă schimbe cristalinul cu forţa, dar când cataracta e mai tânără cristalinul e mai uşor de făcut pulbere cu ultrasunet decât atunci când e cimentat deja.

Asta înseamnă în traducere timp mai scurt pentru operaţie, dificultate mai redusă şi recuperare mai uşoară.

În medie operaţia în sine durează 1,5 – 2 minute, mai puţin dacă e devreme, mai mult dacă e cam târziu. Practic cu ajutorul unui intrumenţel cu ultrasunete cristalinul e făcut bucăţi mititele şi aspirate, apoi se introduce un nou cristalin artificial, foldabil. Tăietura în sine e undeva sub 2 mm dacă a fost uşor de scos cristalinul, dacă e prea dur se poate interveni pe ochi şi logic tăietura e mai mare.

Genial e să nu fie nevoie de fir, dacă totuşi se foloseşte unul staţi cuminţi la controlul de 2 săptămâni să fie scos rapid şi să nu doară mai târziu.

După operaţie începe munca ta, trebuie să respecţi cu sfinţenie igiena şi progamul de pus picături şi trebuie să eviţi chestii normale cum ar fi să te legi la şireturi. Mda, asta e o parte nasoală, nu e indicat să te apleci, să ridici greutate, a se citi peste 2 kg, să sari peste porţia de 2 litri de apă pe zi, să stai în cald, rece, abur, curent.

Trebuie să ai ajutor măcar primele două săptămâni, după care ochiul e 80% vindecat dacă lucrurile merg bine.

Apoi trebuie să fii atent următoarele 4 săptămîni şi să respecţi în mare aceleaşi reguli,  după 6 săptămâni afacerea s-a terminat şi te poţi întoarce la viaţa ta normală.

Noi abia am trecut de controlul de la două săptămâni, deci mai avem de aşteptat cu blogăritul.

 

8 răspunsuri

 1. recuperare rapida mamei tale… sunt grele momentele astea.

  1. Multam, ea a avut si o atitudine sanatoasa, adica nu a avut temeri din alea apocaliptice cum am vazut la alti pacienti, psihicul conteaza mult

   1. conteaza f. mult, intradevar. O lectie frumoasa de la mama ta.

 2. Sunt importante aceste informatii. Nu se stie cand avem nevoie.
  Multa sanatate mamei tale si recuperare totala!

  1. Multumesc, am cautat si eu pe net inainte de operatie si am gasit niste informatii care m-au ajutat, am zis sa contribui

 3. Multumim pentru semnalul de alarma tras. Nu intinerim, asa ca nu se stie cand avem nevoie de asa ceva.
  Multa sanatate mamei si recuperare grabnica, fara sechele.

 4. Of, cu operaţiile la ochi, am atâta experienţă, că nici nu vreau să-mi amintesc de ea!
  Să se refacă repede şi uşor mama ta!

  1. Multumim, primul ochi e recuperat si pe 5 decembrie il reparam si pe al doilea 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: