Conserve cu cap :)

Am fost ocupată. M-am mutat la casa mea cum ar veni, care e dotată numai cu mine şi trei mobile, ceea ce nu e rău dar asta înseamnă mai  puţină activitate pe bloguri.

Şi uite aşa am primit un mail frumos de la Arakelian, cu o idee taman bună pentru blogul meu, era un mail aşa frumos că nu m-a lăsat sufletul să îl las acolo numai pentru mine.

Poate aş mai fi adăugat ceva la el dar cum fix în perioada asta eu sunt lipsită de frigider, aragaz şi alte chestii evident nu am putut să pun nimic deoparte pentru iarnă, pentru că momentan trăiesc cu sandwichuri şi mâncare de la împinge tava.

Aşa că uite aici ce idei bune are femeia asta J

Punem pe iarna? ce punem?  Cat punem?

-prima data analizam spatiul de stocare: un raft in dulap, un raft in.congelator, loc de 3-4 borcane in frigider, loc pe balcon de 5 borcane. Calculam exact ce putem pune, si masuram: 10 borcane aici, volumum ala in congelator etc. Daca am doar un raft in congelator disponibil, nu o sa pun ardei grasi curatati pt umplut – ocupa f. mult spatiu! Ci pun ce e cel mai ieftin vara si des utilizat de mine iarna.

-analizam pretul: daca iarna stim ca sunt scumpe si acum sunt f. ieftine, cumparam portional si congelam. De ex. dovleceii, vara iau 5 cu 2 lei, iarna e unu singur 3 lei si fara gust. Plus efortul de mers la cumparaturi. Asa ca vara, cu 10 lei, cumparam: 5 dovlecei(2lei) 1 kg de ardei mici rosii (2lei), frunze de telina+ teline mici (2 lei), 3-4 ardei kapia (pt culoare), tocat si portionat in 10 pungute si congelat. Inseamna 10 portii a cate 1 leu, pt ciorba din fiecaer saptamana.

-cumparat vinete cand sunt f ieftine (1leu): luat 15-20kg. Fiind cantitate mare, negociat pret. Copt si portii de 4-5 vinete de punguta pt vinete cu maioneza. Cozile care sunt tari pus separat pt o tocata de legume;   si vinetele mai verzulii ce nu merg coapte, taiat rondele, pt friptura + legume la cuptor. Cost: 20 lei, efort o data, spalat si strans tot, rezultat: mic dejun pt 2 zile cu 1leu.

-daca prind ardei pret bun, coc 5kg, o portie o mananc, 3 portii congelez

-prune de galusti: spalate si congelate

-gem  cu fructele ieftine si supra-coapte – care sunt f. dulci, deci au nevoie de zahar putin (prune,mere, pere, etc)

-prune coapte: am spalat 3kg prune de masa, ce nu se pot dezghioca dar erau f. dulci si aromate, le-am spalat, pus la cuptor in tava 1-2 ore: am ales f. usor pielitele si samburii, si am facut portii mici de pulpa si congelat – am pregatit asa 20 mese pt copil toata iarna. Efort: o data, rezultat: 20 zile in care nu am gatit pt copil, frecat apoi chiuveta/aragaz, deci economie 20 x 30min.

-am facut zacusca: ardei+vinete+ciuperci+ceapa+usturoi+o cana de ulei. Ieftin dar e munca multa… tinand cont ca am zeci de dimineti cu cate o tartina, dar si perioada postului cand fierb 3 cartofi si 2 linguri de zacusca alaturi… (cost final: mese de 1-2 lei).

-aveam 4-5kg de fructe in casa care se stricau deja (erau prea coapte). Le-am amestecat si facut un gem cu de toate. S-a mancat deja!!

-cumparat verdeata, spalat, tocat, scurs de apa si pus portii mici la congelat sau uscat. Iarna verdeata e muult mai scumpa. Cost: 10-20bani de portia de verdeata. Cozile le-am congelat separat, pun cateva bete la supa de galusti pt aroma, si la final le scot.

Ce urmarim:

-efort minim, rezultat maxim (de ex. eu prefer sa coc vinete o data 2- 3 ture la cuptor, curat cuptor/blat/chiuveta, si apoi gata!!)

-spontaneitate. Daca gasim un pret f. bun la pere, de ex., chiar daca nu sunt frumoase dar miros frumos, luam 5kg, taiem felii si in borcane la compot

-nu ma complic cu ce stiu ca nu imi place de mor/ nu imi iese/nu rezist

-sterilizez borcane si le pun cu gura in jos

-sa cumpar de la piata legume mai mici, patate (la conserve putem arunca un colt patat), viermele, etc.

-sa cumpar de la producatori locali, oameni simpli, cu miini crapate de munca, si bataturi. Si sa le zic multumesc pt efortul depus.

-lista cu ce avem stocat. Incepem meniul iarna de la ele!!

Sincer abia aştept să termin perioada asta idilică din viaţa mea, despre care vă povestesc în alt post să nu stric bunătate de idei şi în care dau prea multţi bani pe mâncare, dar trece ea şi asta.

Anunțuri

9 răspunsuri

  1. merci. Astea le-am facut si cand locuiam singura, si imi cumparasem locuinta pt prima data. M-a salvat f. bine de bani.

    A, pana sa am frigider, duceam mancare in frigiderul de la munca, si mancam la 12:00 si la 18:00, inainte sa plec.

    1. Io n-am frigider nici la munca, dar abia astept sa fac rost de unul sa mai gatesc cate ceva la mama si sa le tin acolo pe o saptamana. Evident ne gandim la chestii care pot fi mancate de la frigider ca plita e inca pe lista de asteptari

  2. Uite ca si noi ne-am mutat chiar in acest weekend in noul apartament, si intr-adevar incepem sa simtim partea asta idilica. Chiar daca e inca dezastru in casa si dormim pe-o saltea pe jos, e acasa si e bine 🙂

    Revening la conserve, a fost primul an in care am facut si noi cat de cat d-astea cu cap. Doar vinete multe, ardei si mai multi (sunt innebunit dupa salata de ardei copt) si mixuri pentru ciorbe. Cand stiu ca iarna iau ardeiul gras sau kapia cu 10 – 15 lei KG si acum inca mai e 3 lei, nu are sens sa nu lucrez mai mult o zi, dar sa fac super economii. De la anu’ marim si noi miza, cu zacusca si gemuri. Ieftin si bun, cum s-ar zice 🙂

    1. gemuri – merge rapid, am facut 2 feluri sambata, in paralele cu felurile clasice de mancare, dar la zacusca, zau ca e munca prea multe ore de copt, apoi despielitat ardei, apoi ceapa (aia e treaba lacrimogena) si in final invartit monoton in oala. Asa ca pe asta ash externaliza-o 🙂

  3. eu am conservat putine in comparatie cu anul trecut. Asa a fost sa fie anul asta, vara ploioasa, noi mai mult plecati…

    N-am pus muraturi dar mancam relativ putine, o sa ma axez la iarna mai mult pe salate de sfecla rosie si de varza.

    Noa si la anul musai sa ma organizez mai bine…

    1. eu o sa mai fac o tura de gem de pere: f. apreciat!!. Sper sa mai gasesc asa faine, mici, aromate, si ieftine.
      Si atat. Am uscat excesul de leustean, de cimbru, o sa usuc excesul de busuioc, si pun muraturi la sf lui octombrie.

      1. Io zau ca nu pricep Arakelian de ce nu it faci tu un blog din asta asa mai spre economisire/cumpatare; mie imi plac ideile tare mult si zau ca ar fi fain sa le strangi, undeva intr-un singur loc….

      2. pt ca nu am timp! nici de astea 2 nu ma ocup suficient 😀

      3. pai renunti la alea doua (apropo care e al doilea 🙂 ) si faci unul singur in care chiar ai ce sa scrii; nu de alta dar ma inspiri la a fi o gospodina mai responsabila 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Mânăstirea Orlat

Toate câte cereți, rugându-vă, să credeți că le-ați primit și le veți avea.

imi iubesc orasul meu

Blog despre importanta fiecarui leu

arakelian

lumea mea, si-a altora.

Povesti dintr-o casuta mica

Blog despre importanta fiecarui leu

Dulce Casă

Blog despre importanta fiecarui leu

Luxul Simplitatii

despre frugalitate, consum responsabil si evitarea risipei

Despre oameni si carti

Blog despre importanta fiecarui leu

Socotim pentru tine

Blog despre importanta fiecarui leu

la casa noua

Blog despre importanta fiecarui leu

Mademoiselle au chapeau rouge

Blog despre importanta fiecarui leu

Oglinda lui Erised

Blog despre importanta fiecarui leu

%d blogeri au apreciat asta: