Negresa

Ştiu că nu e reţetă de vară dar am nişte datorii faţă de autorităţile opresive locale cu reţeta asta. Să purcedem deci la prepararea negresei, varianta „de dulce” ca exista şi una de post care ne va preocupa alta dată, if ever.

Ce îţi trebuie:

-100 grame ciocolata ( eu una pun de menaj şi încă n-am murit), dacă vrei să te rupi în figuri pune chiar 200, vreo 4 lei

– un pachet de unt, 6.50 dacă bine ţin minte

– o cană de lapte 250 ml  sau un pahar de 400 grame de iaurt, ideal cu fructe, idee de geniu ia-l cu vişine sau zmeură, vreo 2 lei daca iei din ala generic la kil

15 linguri de zahăr (mai puţin pentru autorităţile opresive, 8 ar fi suficient cred) – 1,5 lei

–         2 ouă – 0,80 lei

–         Un praf de sare

–         Un vârf de linguriţă de bicarbonat de sodiu

–         O lingură de oţet

–         Cam 20- 25 de linguri de făină, poate mai mult dacă ai folsoit lapte si nu iaurt – 1 leu

–         O linguriţă se scorţişoară (numa’ dacă eşi pasionat) sau altă esenţă.

–         Vreo 2 linguri de cacao

Opţional dar recomandat o mână de stafide ţinute în băiţă de apă caldă cu rom sau esenţă de rom şi o mână de nuci tocate.

Tehnica de cofetar la rang de chocolatier cel puţin ( Tudor Constantinescu e plod faţă de tehnica asta)

Se pune ciocolata împreună cu untul într-un vas mare la bain marie ( în lipsă de merge şi în cuptor dar păzite ca bijuteriile coroanei să nu se taie ciucalata) Unii ar zice să rupi ciocolata în bucăţele, nişte naivi, eu nu pot tăia ciocolata de menaj decât cu drujba şi oricum mi-ar fi că îmi iau vreun deget.

Când astea două sa-u topit una de dragul alteia, trânteşti vasul pe masă şi torni în vas zahărul şi praful de sare sa nu îl uiţi, le baţi cu mixerul pana devin pufoase, e momentul sa torni laptele sau iaurtul şi ouăle, după ce s-au încorporat pune făina şi scorţişoara.

Amestecul trebuie să fie suficient de gros să îl simţi opunând rezistenţă lingurii, dacă minunea nu se întâmplă, mai pune făină până reuşeşti şi apoi cacaoa.

Pune praful de copt toarnă deasupra oţetul, amestecă repede. Amesteca stafidele şi nuca. Toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt, coace vreo 45-50 de minute la 180- 200 de grade, aici chiar depunde  de cuptor şi testul scobitorii e rege.

E posibil să plesnească la copt, nu-i bai tot delicioasă o să fie.

Preţul pe total hai să zicem vreo 16 lei, pe porţie sub 1 leu, eu zic că e ok.

P1030597

 

Taman am gasit unii care gatesc la comanda , negresa lor cu margarina si fara ciocolata e 48,50 lei kilogramul, de maine ma apuc de gatit 😀

6 răspunsuri

  1. Uite, nu am mai făcut de mult timp o negresă. Bine că mi-ai amintit de ea, preţul pe porţie şi mai ales gustukl, sunt foarte bune.

    1. E prajitura mea preferata de iarna, vara o fac mai rar, mi se pare prea densa, prea bogata, dar eram datoare cu reteta de prin decembrie 🙂

  2. Merci de idee! da, nici eu nu am facut de mult timp – o sa corectez asta.

    1. Mi se pare prajitura perfecta pentru micul dejun sau pentru ceai daca ai asta in obiceiuri 🙂

  3. Sincera sa fiu eu folosesc Margarina Unirea de 60% concentratie in loc de unt la prajituri,deci 2,50 lei pentru 250 de grame 😀 si cacao in loc de ciocolata..1 leu plicul marca Carffour. Si uite asa reduc reteta ta la o tava mare de 13 lei adica undeva la 50 de bani portia. Ador modul cum scri.

    1. Mulțumesc :), în varianta de post o fac cu un pahar de ulei și cacao, eu am niste pitici ai mei care mă împiedică să folosesc margarina.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: