Despre liber profesionişti pot vorbi la orice oră din zi şi din noapte pentru că asta fac şi în cealaltă activitate.
Cum eu sunt metodică hai să o luăm de la începuturi, termenul a fost inventat de către Walter Scott în Ivanhoe, pentru a defini un mercenar medieval free-lance sau cum ar spune băieţii un jucător liber de contract care poate merge la ce echipă vrea el.
Există activităţi de freelancing care îţi impun nişte condiţii: avocat, contabil, medic posesor de cabinet propriu, arhitect, nu te trezeşti într-o dimineaţă şi te gândeşti, parcă mi-aş deschide şi eu un birou din ăsta. Dacă eşti dispus să treci prin stidiile şi acreditările necesare nu te opreşte nimeni, nu aş include totuşi genul ăsta de activităţi la moduri de suplimentare a venitului.
Există activităţi pentru care nu ai nevoie de nimic, bine poate de un calculator dacă vrei să îţi deschizi un blog sau un forum sau ce altceva te preocupă pe tine.
Ce faci practic într-o activitate de gen? Te uiţi în ograda proprie vezi ce talente şi abilităţi ai şi le pui în practică în schimbul unei sume de bani.
De ce e uşor?
Costurile iniţiale sunt minime: oricum plăteai abonamentul al internet şi pierdeai timpul navigând aiurea., obţii venituri standard pe o categorie de activitate şi raportul muncă/ venit e destul de bine definit de la început.
De ce e greu?
Pentru că trăim înt-o mare de freelanceri, va fi greu să faci rost de clienţi, să fim serioşi va fi greu să faci rost şi de un client la început dar de suficienţi încât să îţi permiţi să creşti preţul pe proiect/oră al un nivel rezonabil, o să munceşti la treaba asta fix ca la o slujbă obişnuită pentru că veniturile sunt legate direct de muncă.
O altă problemă este să te faci cunoscut, tu poţi fi ungeniu dar dacă nu ai deschidere pe piaşă, treaba asta nu o să te ajute cu nimic. Aşa că dacă vrei să o iei pe calea asta fi pregătit să munceşti o vreme de plăcere, numai pentru a-ţi asigura cititori/clineţi, pentru a face lumea să vorbească despre tine şi ce oferi.
Ce poţi face în calitatea asta?
Evident să scrii, pe blogul tău sau al altuia, advertoriale sau pur şi simplu conţinut pentru a face trafic, să dai consultanţă în ce materie excelezi tu, să traduci, programare, web desing, organizare de evenimente, filmat şi fotografiat la nunţi, articole hand made, eu fac nişte păturici pentru bebei geniale de exemplu şi sunt destul de sigură că lucrurile or să meargă mai bine când îmi voi sacrifica din timp suficient cât să îmi asigur şi publicitatea.
Dacă vrei să te apuci de freelancing fi sigur că ai nervi suficient de rezistenţi şi nu vei face un atac de panică de fiecare dată când trec câteva zile fără nici o comandă.
Dacă foloseşti treaba asta ca afacere laterală, genial, vei avea un venit principal sigur şi un supliment variabil de aici pe care să îl foloseşti în ce direcţie vrei
[…] Liber profesionist […]