Banii pe care nu îi vei consuma sunt….

Mă gândesc de ceva vreme la un obicei foarte al modă pe vremea părinţilor mei, mă rog înainte de Revoluţie cred, că după aia nu îmi mai aduc aminte să fi auzit despre treaba asta.

Mă gândesc la modul în care treaba asta ar putea funcţiona cât de cât bine şi cred că ideal ar fi să ai un număr de maxim 12 oameni implicaţi, pentru că altfel perioada de aşteptare ar deveni cam mare.

Sistemul e simplu, ştim cu toţii că există o lege de bază în ce priveşte banii, un fel de lege a lui Murphy „Banii pe care nu îi vei consuma sunt cei pe care nu îi ai în mână”

Aşa că dacă aţi trăit ca mine experienţa deciziilor măreţe, pun 100 de lei pe lună deoparte şi nu mă ating de ei, probabil aţi descoperit că apare întotdeauna o urgenţă urgentă care impune consumarea celor 100 de lei sau a unei bune părţi din ea.

Ca un corolar, am descoperit că dacă suta aia lipseşte voi reuşi cumva să rezolv urgenţa la fel de bine. Ca urmare a acestor fine observaţii 😛 am decis să reiau obiceiul părinţilor, în fiecare lună la salariu în cazul lor, la dată fixă în cazul meu împreună cu încă 11 talentaţi în economisire ca mine sau câţi s-or găsi să punem la un loc câte 100 de lei şi să ne îmbogăţim prin rotaţie cu suma strânsă.

Pentru că dincolo de voinţa mea de elefant, nici nu ştiu dacă ăştia au voinţă, încă mi-e greu să respect sumele mici. Săptămâna asta cred că am şi sacrificat aiurea suta respectivă, pe care dacă o dădeam cuiva  nu aveam de unde să o pap.

Dacă mai mobilizez măcar 2 victime ( 3 le am deja) măcar primesc 500 la fiecare 5 luni şi îi arunc într-un cont ceva, să fie dincolo de atingerea degeţelelor mele neeconoame.

Voi ce trucuri folosiţi?

 

6 răspunsuri

 1. am cont de economii, si transfer online. Sau fac depozit bancar online, si de acolo nu pot scoate pt 1 luna. Dobanda e f. mica, dar orice e mai mult ca nimic.

  1. o sa incerc sa ma lamuresc cum e cu transferurile online, eu oricum nu primesc banii in cont, deci va cam trebui sa ma duc sa ii depun 🙂

   1. daca nu primesti online, atunci pune-i in borcane/plicuri. Iesi mai bine.

 2. Cred ca, in modul prezentat mai sus, problema disciplinei financiare nu se rezolva. Daca ma ating la banii de rezerva pentru a acoperi niste mofturi atunci si cand o sa-mi vina randul la banetul din circuit tot aia o sa fac cu el.

  Pentru mine functioneaza mai bine sa tin o evidenta clara a veniturilor si, mai ales, a iesirilor. Si sa am ochii fixati pe telul urmarit 🙂

  1. Nu e vreo solutie mareata dar intotdeauna ma gandesc de 3 ori inainte de a intra intr/o suma mai mare si nu atac niciodata un depozit, decat in cazuri intemeiate, la mime problemele sunt inca pe segmentul sub 500 de lei

 3. Eu tot cu contul de la banca ma descurc. Ii duc personal la fiecare data de salariu. Cam stiu cat si pe ce cheltuiesc si stiu cat am disponibil pentru economii. Tocmai pentru a nu ma atinge de ei, ii duc la banca, nu neaparat pentru dobanda.
  Trebuie sa recunosc ca mai am in casa (la ciorap) o suma fixa, pentru caz de forta majora ( o spitalizare la urgenta spre exemplu) suma de care nu ne-am atins de mult timp, din fericire.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: