Cum sa iti iei casa si masina in 5 ani

Li Ka-Shing este probabil cel mai bogat om din Asia, spun probabil pentru că din experienţă ştiu că oamenii nu se grăbesc întotdeauna să declare ce bani au şi e foarte posibil să existe unul mai bogat care s-a gândit să tacă pe tema asta.

Oricum într-un interviu pe care îl găsiţi aici Li Ka- Shing te învaţă cum să îţi cumperi casă şi maşină în 5 ani, normal că m-am dus să citesc şi m-am trezit că aş face unele lucruri diferit, chiar dacă aş mai fi în situaţia de a-i putea urma sfaturile.

d9d66a0da22722105faf1339a44bf4c4

Ce spune el adaptat un pic al lumea noastră. Să presupunem că ai un venit de 2000 de lei /lună, pune banii ăştia în 5 conturi ( mă rog categorii că nu are rost să deschizi 5 conturi cu costurile aferente: primul de 600 de lei, al doilea de 400, al treilea de 300, al patrulea de 200 şi al cincilea de 500 de lei.

 1. Primul cont foloseşte-l pentru cheltuielile zilnice, ţine mâncarea sub control, dimineaţa un mic dejun cu vermicelli (sunt niste paste da?), un ou, un pahar de lapte, prânzul cu o gustare şi un fruct, la cină găteşte acasă ceva cu 2 feluri de legume şi încă un pahar cu lapte ( sper că nu ai intoleranţă la lactoză).

În exemplul lui mâncarea singură ar trebui să te coste 500- 600 de dolari, în cazul nostru te asigur că poţi mânca mai bine de atât cu 250 de lei pe lună, restul până la 600 i-am lăsat în contul ăsta pentru că nu cred oricum să poţi plăti şi chirie sau rată şi întreţinere din ele.

Poate omul avea deja o casă şi nu plătea mult pentru aşa ceva, altfel modelul ăsta este destinat eşecului.

 1. Al doilea cont este pentru a-ţi extinde cercul social, o sută de lei poate fi sacrificată pentru telefon, cu celelalte 300 fă cinste de 2 ori pe lună cu prânul cuiva, ai grijă ca persoana invitată să fie mai deşteaptă, mai bogată, mai influentă ca tine, scurt pe doi să poţi profita cu ceva de pe urma ei.

Sfatul ăsta nu are cum să dea rezultate în România, pentru că nimeni nu pare să fi auzit de legea reciprocităţii, mda în tehnicile persuasiunii ţi se va spune că dacă oferi unui om ceva el va avea impulsul să îţi dăruiască la rândul lui ceva cel puţin egal, aşa cum spuneam nu se aplică în România.

Găseşte alte căi de a-ţi lărgi cercul social şi păstrează naibii 300 de lei, plăteşte chiria cu ei, o să ieşi în câştig.

 1. Al treilea cont este pentru educaţie, foloseşte 50- 100 de lei pentru cărţi şi stânge cei 200 pentru a-şi permite nişte cursuri.

Sfatul meu nu cumpăra cărţile ditr-un bun început, împrumută-le de la bibliotecă, citeşte online dacă tot dai 100 de lei pe lună pentru telefon şi net, studiază temeinic din sursele gratis, pentru început e mai mult decât suficient.

Dacă te străduieşti o să găseşti şi cursuri gratis sau la preţ redus, numai că e o problemă şi cu cursurile astea, la un moment dat devii supracalificat şi s-ar putea să nu îţi prindă aşa bine cum crezi.

Dar una peste alta e o idee bună, instruieşte-te, cu cât ştii mai multe cu atât sunt şanse mai amri să îţi vină o idee bună şi să ai şi capacitatea să o pui în practică.

 1. Al patrulea cont este pentru vacanţe, şi cu ăsta sunt de acord, ai nevoie de pauze, caută variante ieftine dar mergi în vacanţă, fie şi numai pentru a învăţa ceva nou şi a-ţi schimba optica.
 2. Ultimul cont este pentru investiţii. Mno dacă stai aşa şi calculezi sunt 6000 de lei pe an pe care ar trebui să îl investeşti în diverse, de principiu afaceri mici astfel încât să nu fii demoralizat atunci când pierzi. Eu zic să sunt suficiente 200 de lei pe lună pentru treaba asta, o să fie bine pentru moral şi oricum poţi investi suplimentar, dar 400 de lei pe lună economiseşte-i.

S-ar putea ca afacerile tale să nu îţi aducă cine ştie cât dar dacă pui deoparte nişte bani, o să ai la finalul celor 5 ani vreo 24000 de lei care si al dobanda asta amarata iti aduc 100 de lei in plus pe luna.

În opinia lui după un an ar trebui să ai deja un venit de 3000 de lei lunar iar la final ar trebui probabil sa treci de 10000.

Mă gândesc că omul a avut mare noroc să nu fi trăit niciodată pe la noi.

Despre restul sfaturilor lui alta dată că deja ne lungim prea mult.

 

Reclame

11 răspunsuri

 1. Cel mai usor este sa faci bani atunci cand deja ai bani. Drumul pana la acei 6,000 de lei pentru investitii probabil ca, in realitate, va fi ceva mai lung de un an. Dar trebuie ajuns acolo, fiindca pe cat de greu este la inceput, pe atat de usor este dupa.

  1. Problema e cand ajungi la cei 6000 ce faci cu ei?

   1. depinde de persoana. Cel mai simplu e de cumparat pamant/ imobile; sau depozite cu dobanzi bune in banci (Cipru e o varianta, 5% pe an, se poate deschide la distanta, dar e nevoie de 3500 euro de start).

   2. Hm pamantul e cu dus si intors, trebuie sa il si muncesti si daca nu prinzi o zona cu arendas serios e trist, la imobile e la fel de interesant cu inchirierea, la 6000 de lei cea mai buna varianta este totusi un depozit, ca si pe aici cred ca e 6% pe an

   3. dobanzile sunt f. mici. In lei, 3.5%, si abia acopera inflatia, in euroa 1% . Dobanda se si impoziteaza, 20%, Nu m-am interesat inca de fondurile de investitii.

   4. Fondurile de investitii sunt un pic mai riscante, chiar si cele mai stabile au un 25% actiuni iar acolo lucurile nu sunt sigure. Cea mai mare dobanda gasita in lei la 12 luni e de vreo 4,30 %, dar macar e sigura.
    M-aş apuca de fonduri de investitii numai dupa ce am o baza acumulata. Am citi ca merg destul de bine cele de la Transilvania dar asa cum spuneam un astfel de fond presupune si actiuni si acum chiar nu as baga bani acolo.

 2. omul asta a exclus: transport, casa, intretinere, incaltaminte, incalzire, apa de spalat. Fara creme, fara haine pot trai un an. Dar nu fara apa 🙂
  Chiar si asa, cu o alta distributie a banilor, ideile lui sunt faine.

 3. Da, au noroc, că după cum observ şi din sfaturile tale, noi reducem maxim din toate categoriile. Câţi români acordă lunar bani autoinstruirii?

 4. ce idei aveti pt auto- instruire?

  1. mai exact, de cand am citit/ si voi ati citit articolul, ce ati facut pt asta?

   1. Am citit ceva carti de educatie financiara, am studiat problema depozitelor bancare, mi-am clarificat utilitatea cumpararii de aur, probabil citeam mai multe carti dar nu am gasit online gratis decat unele. Cred ca am minim 5 ore pe saptamana cu studiat de ceva pe domeniu de economisire si administrare si ca de obicei in fiecare zi trebuie sa citesc pentru job, adica pe domeniul producerii de bani, ca numai economisirea nu cred sa fie suficienta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Mânăstirea Orlat

Toate câte cereți, rugându-vă, să credeți că le-ați primit și le veți avea.

imi iubesc orasul meu

Blog despre importanta fiecarui leu

arakelian

lumea mea, si-a altora.

Povesti dintr-o casuta mica

Blog despre importanta fiecarui leu

Dulce Casă

Blog despre importanta fiecarui leu

Luxul Simplitatii

despre frugalitate, consum responsabil si evitarea risipei

Despre oameni si carti

Blog despre importanta fiecarui leu

Socotim pentru tine

Blog despre importanta fiecarui leu

la casa noua

Blog despre importanta fiecarui leu

Mademoiselle au chapeau rouge

Blog despre importanta fiecarui leu

Oglinda lui Erised

Blog despre importanta fiecarui leu

%d blogeri au apreciat asta: