Ai un credit in valuta?

Când m-am apucat de blogul ăsta am vrut să fug cât pot de domeniul meu de bază şi uite cum mă întorc la el fără să vreau ca o demoazelă nehotărâtă.

Pe scurt ai un credit contractat în valută? Frumosul euro sau irezistibilul CHF ţi-au vrăjit minţile şi ai semnat pe vremea când cursurile lor de schimb erau acceptabile?

S-ar putea să am o veste bună pentru tine. Spun s-ar putea pentru că eu cunosc intanţele naţionale şi imobilismul lor, va trebui să treacă un pic de timp şi să apară câteva hotărâri ale unor curajoşi ca apoi turma magistraţilor să înceapă să admită şi treaba asta.

Vorbesc despre o Decizie a Curţii Europene proununţate la 30.04.2014 în cauza Arpad Kasler vs OTP în care omul a cerut să fie anulată ca având caracter abuziv clauza  conform căreia el a contractat un împrumut la un curs de schimb valutar dar ulterior deblocării fondurilor, cuantumul împrumutului, dobânzile aferente și cheltuielile de administrare, precum și dobânzile de întârziere și celelalte cheltuieli se stabilesc în valută.

Şi după lupte seculare Curtea i-a dat dreptate aşa că în curând se va deschide sezonul pentru dosarele în care să se solicite şi instanţelor din România să stabilească plata ratelor pentru viitor la cursul din momentul semnării contractului şi returnarea sumelor plătite în plus, rezultate din diferenţa de curs valutar.

Acţiune încă nu am formulat că vorba reclamei la salam nici cu redactarea acţiunilor ăstea nu e aşa uşor cum crede lumea dar până prin iunie s-ar putea să reuşesc doar sunt motivată că am rate de plătit .

732d577412febfef224c61c0e78a787c

4 răspunsuri

 1. vrei sa te razboiesti cu BRD-ul? 🙂

  1. Mai intrebi? Cand e gata actiunea ti-o trimit pe email 😛

 2. nu cred ca se aplica acest proces si in Romania. Si asta pt ca in contractul din Ungaria (cel mentionat mai sus) este o prevedere ilegala si un ‘articol’ care a putut fi interpretat. Ei, astea nu exista in contractele romanesti.

  Dar nicio problema, sunt alte probleme des intalnite in contractele din Romania, de ex. o dobanda declarata in contract, si alta executata in desfasurator ( cuprinde comisioane ascunse) – si astea se pot elimina printr-o negociere cu banca (clienti, luati un avocat) sau in proces. Alte neregularitati: formula de calcul mentionata in contract nu e aplicata ( de fapt, contractele au fost facute standard, si ratele dupa alte standarde…), sau comision de risc inclus (acesta e ilegal, cf nu stiu ce ordonanta din 2010), sau comision de risc mentionat ca se aplica primul an si ei au uitat sa elimine dupa 1 an, sau contracte modificate unilateral de catre banca (ia sa vezi cum ar sari banca in sus daca as modifica eu client unilateral…).

  Pana una alta, sunt mii de procese castigate contra bancilor. Si mai ales, sunt grupuri pe yahoo sau facebook de clienti, asociatii, avocati care isi impart informatiile, argumentarile, spetele castigate, abordarile, legile incalcate etc. Avocatilor le convine, cer costuri de 10% din suma recuperata, suma deloc mica! (pt ca procesele sunt in oglinda, aceeasi eroare o regasesc in cateva sute de contracte semnate intr-o anume perioada… Si se castiga, pe site-urile judecatoriilor sunt afisate zilnic procese …

  1. Contratul din Ungaria are particulariatile lui, daca se va aplica in Romania este mai degraba o problema de decizie politica decat logica juridica, atat lucru am invatat in 12 ani de avocatura, in dosarele de genul acesta este importanta directia vantului politic.
   Credeam ca restul problemelor pe contracte de credit: comisioane de administrare, de risc, de analiza etc au fost deja eliminate prin hotarari judecatoresti, dar, daca e nevoi o sa revin cu ceva postari si pe tema asta 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: