Banii sau viata?

Să privim lucrurile şi din alt unghi. Vă aduceţi aminte de romanele de capă şi spadă în care diligenţa era oprită în mijloul pădurii celei mai întunecate de tâlhari care întrebau simplu : „Banii sau viaţa?” şi fiecare alegea cum îl duceau muşchii sau capul?

Eh am evoluat un pic, acum întrebarea asta nu mai e pusă sub ameninţarea unei săbii şi totuşi răspundem la ea zilnic. În fiecare dimineaţă când sună deşteptătorul, te smulgi din pat şi porneşti spre muncă răspunzi la întrebarea asta şi alegi :banii. Nu te critic şi eu fac la fel, la mine chiar a existat o vreme în care făceam asta cu plăcere iar banii erau un bonus.

Să trecem la calcule, munceşti 8 ore pe zi dar pierzi 10 cu drumul spre şi înapoi ( vorbim de cazuri fericite, în care muncim numai 8 ore), în medie 22 de zile pe lună că deh scad week-end-ul deşi multă lume lucrează şi sâmbăta.. Să presupunem din nou în mod fericit că primeşti 1200 de lei în mână, adecă după ce ţi-au reţinut diverse contribuţii.

Pentru 220 de ore ocupate primeşti 1200 de lei, adică 5,45 lei pe oră, hai să fiu mărinimoasă şi să zic 6 lei că doar nu dau de la mine.

Nu mai stau să îţi aduc aminte că după alea 10 ore ajungi acasă rupt de oboseala ţi nu prea ami ai chef de altceva fie muncă, fie distracţie, vrei să dormi că mâine o iei de la capăt.

Acum să ne întoarcem la cheltuieli şi să traducem. O cafea în oraş mă costă o oră de muncă, dă-mi voie să fiu zgârcită şi să spun că nu merită. Un prânz din ăla lejer a se citi pizza şi bere mă duce lejer la 4 ore de muncă, jumătate de zi. Se merită să muncesc o jumătate de zi pentru asta? E cazul să stau 2 ore la muncă pentru a-mi cumpăra o revistă cu quizz-uri stupide şi fotografii lucioase ale unor haine pe care nu mi le permit? Chiar am nevoie de abonamentul ăla care mă costă 2 zile întregi de muncă?

De câte ori reuşesc să spun nu unei cheltuieli din astea mărunte, menită parcă să mă convingă că nu e mare lucru şi că merit un pic de răsfăţ, economisesc o oră sau două de viaţă.

Dacă salvez în  fiecare lună 300 de lei capăt o săptămână, într-un an am 12 săptămâni, 3 luni libere în care să nu fiu obligată să muncesc. Nu cred că se va întâmpla mâine, prevăd în faţă încă 20 de ani de muncă serioasă. Probabil voi mai munci şi după pentur că asta este firea mea dar între zilele de muncă peste 20 de ani voi fi dobândit 60 de luni, adică 5 ani liberi în care să nu fie nevoie să îmi mai vând timpul pentru bani.

La nivelul ăsta se vede altfel procesul de economisire?

45a24d025ae5dc2045a38b46549d1d21

Reclame

2 răspunsuri

  1. Apropo de subiect, am citit pe blogul unei casnice din SUA faptul ca „talentul” acesta de a putea economisii la fiecare cheltuiala chiar si un leu (sa zicem), ii poate oferi si casnicei statutul de „generator de profit” in casa.
    Adica tragand linie la sfarsitul lunii, vedem ca ceea ce am putut economisii se apropie de valoarea unui salariu (fie el si de part-time).

    1. Si la noi e cam la fel, in State o gospodina de-a noastra care face dulceturi si zacusti ar fi o mina de aur, oamenii inca se simt de parca au descoperit apa calda ca si-au dat seama ca e mai ieftin sa iti razi singur branza sau sa faci o prajitura „from scratch”, adeca nu torni un praf cumparat pe care-l mixezi cu un pic de lapte sau apa si il arunci in cuptor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Mânăstirea Orlat

Toate câte cereți, rugându-vă, să credeți că le-ați primit și le veți avea.

imi iubesc orasul meu

Blog despre importanta fiecarui leu

arakelian

lumea mea, si-a altora.

Povesti dintr-o casuta mica

Blog despre importanta fiecarui leu

Dulce Casă

Blog despre importanta fiecarui leu

Luxul Simplitatii

despre frugalitate, consum responsabil si evitarea risipei

Despre oameni si carti

Blog despre importanta fiecarui leu

Socotim pentru tine

Blog despre importanta fiecarui leu

la casa noua

Blog despre importanta fiecarui leu

Mademoiselle au chapeau rouge

Blog despre importanta fiecarui leu

Oglinda lui Erised

Blog despre importanta fiecarui leu

%d blogeri au apreciat asta: