Metode de economisire

Una din probelmele noastre ca naţie este că nu apreciem leul, pe ăla singur ca să nu mai vorbim de ban, dacă vedeţi pe strada o moneda de 50 de bani sau mai mică, vă aplecaţi după ea? Ei bine, nici eu nu obişnuiam dar o să schimb treaba asta.

Să nu mai vorbim de rest, toate cumpărăturile au prostul obicei de a se termina în ceva gen şi x bani. De câte ori ţi-ai luat restul când el constă în 10 sau 15 bani? Eşti prea de neam bun să iei mondele de acolo nu?

Hai să facem un calcul simplisim, mergi de 4 ori pe zi să cumperi ceva, dacă îmi spui că mergi mai rar mai gândeşte-te, nu vorbesc despre aprovizionarea aia mare ci despre mersul al cumpărături da? Ăla la care poate cumperi o chiflă de 5, 45 lei sau plata facturii de 13, 25 lei.

Resturile cumulate să presupunem că fac 1 leu, nu un leu pe zi o să te ducă pe tine în aristocraţia financiară nu? Nici 30 de lei pe lună, nici 360 de lei pe an, la 3600 în 10 ani parcă te-ai mai gândi nu-i aşa?

Hai că prea lungă a fost introducerea, să vedem de unde mai putem pune în puşculiţă un leu doi pe zi.

 1. Plăteşte faturile la timp, că toate au penalităţi. Păstrează luna asta bani pentru factura de luna viitoare că doar ştii că o să vină şi de regulă ştii şi cam cât o să fie de mare mai ales dacă vorbim de rate, abonamente şi altele de gen. Poate nu ţi se par mari dar o penalitate de 5 lei pe lună la 3 facturi te duc la vreo 200 de lei pe an.
 2. Despre recuperarea restului am vorbit în deschidere
 3. Nu mai mânca în oraş şi nu mai mânca aiurea, astea două nu se suprapun neapărat.

Mâncatul în oraş presupune să ieşi cu un prieten ceva, să vă bucuraţi de o zi împreună, adică măcar 30 de lei, să zicem că o comiţi o dată pe lună până la finalul anului ai mai dat vreo 360 de lei în vânt

Mâncatul aiurea presupune o proastă planificare zilnică, ăsta mi se pare mai grav decât mâncatul în oraş pentru că tinzi să îl ignori ca problemă. Nu ţi-ai luat ceva de mâncare la tine, pe al 16 ţi se face foame şi iei urgent ceva ce îţi trece prin faţa ochilor, măcar 2 covrigi adică 2 lei, te pot duce la 40 de lei pe lună şi 480 pe an.

Aşa e că încep să te sperie calculele?

Astea sunt numai 3 dintre trucuri care îţi pot aduce la finalul anului 1400 de lei, ştiu nu e o avere dar e un început şi până când terminăm cu toate metodele o să descoperi că arunci minim 5000 de lei pe an aiurea.

096cafd8d7251d704b90252139bc150d

4 răspunsuri

 1. Si in ce ne transformam? Stam in casa, nu mancam in oras, nu ne cumpar am un covrig? Traim doar ca sa facem economie?

  1. Cred ca depinde si cum privesti problema, covrigii chiar nu i-as recomanda, iar statul in casa mi se pare genial depinde si cu cine stai, cred ca o seara cu ai tai sau cu prietenii acasa e mult mai buna decat una in oras in fum, zgomot si inghesuiala.
   O fi si varsta, de la o vreme eu apreciez linistea si lipsa zorzoanelor sociale

 2. Din motive aferente eu merg o data pe sapt la cumparaturi, maxim 2 ori. Am lista cu meniu, am lista cu ingrediente ce le cumpar. Astfel am redus (inca nu am eliminat!!! ) cumparaturi spontane. S-au redus la jumatate cheltuielile cu mancarea.
  Pt facturi, platesc online unde nu las nimic.
  Fata de tine, eu am lasat o suma sapt. de iesit in oras – daca brusc colegii spun: hai, pot sa refuz o data, dar o data pe sapt. tot imi permit sa ies. Azi de ex. am iesit si mancat din caserola mea, dar sapt. trecuta nu am avut caserola.

  1. Ies si eu dar am invatat sa controlez treaba asta, hm as putea sa imi trag un sut in fundul care trebuie oricum tonifiat si sa scriu niste ponturi pentru iesit cu prietenii 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: